Företag över hela världen ägnar sig åt att begripa vad den fjärde generationens industrialisering egentligen betyder och vilka möjligheter digitaliseringen skapar. Internationella jätteindustrin ABB är ett av dessa och från fabriken i Finland där ålänningarna Marcus Högblom och Dick Björkqvist jobbar har den nya Azipod XL identifierats som en av ABB:s vägar mot framtiden. Här kan man läsa mer om hur propellerbyggarna tagit tekniken ett stort steg framåt. Här finns mer om ABB:s syn på hur framtiden ska skapas.
Ålands Sjöfart träffade vice vd:n för Passenger Ships och Azipod vid ABB Marine, Marcus Högblom:
Marcus Högblom från Mariehamn är en 42-årig tvåbarnsfar som numera bor i Helsingfors och finns med i ledningen av ABB Finland. Där ägnar han sig åt att leda försäljningen av elektriska automations- och propellersystem samt så kallade Azipod-propellerroder vilket skapat en osannolik framgång för fabriken i Nordsjö. När Högblom började som försäljningschef år 2009 var man 240 anställda. I dag finns över 500 personer på lönelistan.
Vi börjar år 1993. Marcus Högblom hade tagit studenten vid Ålands lyceum och funderade på framtiden. Att det skulle handla om teknik stod rätt klart. Om det var ett resultatet av arv eller miljö är inte lika klart men fadern Harry Högblom hade säkert bidragit med sin bakgrund som bland annat teknisk direktör på Rederi Ab Gustaf Erikson.
För den nyblivne studenten stod det då och vägde mellan KTH i Stockholm och tekniska läroverket i Helsingfors. Beskedet kom först från Helsingfors och rätt snabbt ordnade han lägenhet och flyttade in.
”Första gången jag kom dit fanns bara ett bord i vardagsrummet med en telefon som ringde när jag steg in”, minns Marcus Högblom.
Det var från KTH i Stockholm som meddelade att studieplatsen var hans…
”Men då var ju allt redan ordnat i Helsingfors och på den här vägen är det.”
Tillsammans med ålänningarna Johan Nyström och Sebastian Ekström började ”Mackan” sina studier som senare resulterade i en examen som skeppsbyggnadsingenjör . På vägen har han dessutom lärt sig den finska han saknade när han första gången anlände till Helsingfors.
400 tons propeller
Första jobbet blev för Marioff och entreprenören Göran Sundholm som utvecklat högtryckssprinklers för bland annat fartygsmiljöer.
”Det var en fantastisk omgivning för en ny ingenjör. Jag fick ansvar och möjligheter att avancera och till och med bygga upp helt nya marknader, till exempel i Korea”, minns Högblom.
Han stannade i fjorton år trots olika jobbförslag längs vägen. Men när ABB Azipods hörde av sig om Marcus kunde tänka sig att bli ny försäljningschef gick det inte att tacka nej. Azipod var då en rätt ny uppfinning som enkelt uttryckt fungerar på samma vis som de där gamla aktersnurrorna som roterade runt sin egen axel. Azipods är både propeller och roder i ett och kan göras små eller extremt stora. Den största väger 400 ton och kan bryta över två meter is och de starkaste utvecklar 22 megawatt och kan driva ett 350 meters kryssningsfartygs i farter över 20 knop för att sedan stoppa det på ett par skeppslängder!
Azipoden fästs under fartyget istället för traditionell axellinje med propeller och roder. I dag har den första Azipoden 25 år på nacken och vinner allt oftare mark i konkurrensen. För det mesta har ABB varit i stort sett ensamma på marknaden men stundtals har även företag som Siemens och Rolls-Royce försökt sig på liknande koncept.
Fyllda orderböcker
Nyligen kontrakterades ABB:s Azipods till fartyg nummer 200 och orderböckerna är fyllda fram till i vart fall år 2022. Fabriken har byggts ut i Nordsjö och är modernast tänkbara. Dessutom finns i dag fabriker i Fredrikshamn, Sockenbacka och Shanghai vid sidan av massor av olika underleverantörer.
Azipod är till att börja med en dyrare lösning än vanliga axellinjer. Men i långa loppet är investeringen enkel att räkna hem. Marcus Högblom nämner tjugoprocentiga bränsleinbesparingar.
Den totala drifttiden är tolv miljoner körtimmar på tjugo olika fartygstyper på de hundratals system som är i drift. Dessa Azipods utvecklar 4,5 gigawatt eller lika mycket som krävs för att London ska lysa!
Facit är 99,8 procent störningsfri drift. Detta vet man tack vare avancerad dataövervakningsutrustning som ibland gör att ABB från centralt håll kan se problemen – innan de inträffar!
”Och det är ju såklart väldigt populärt bland rederierna som avskyr oplanerade uppehåll”, tillägger Marcus Högblom.
”Kommer du på julfesten?”
Azipods finns i dag ombord på kryssningsfartyg, isbrytare, tankers, lyxjakter, spektakulära vindkraftsfartyg och mycket mer. Marcus Högblom har inte för en sekund ångrat steget från sprinklers till propellrar. Fast första dagen på det nya jobbet glömmer han aldrig.
”Jag steg in på mötet och träffade de som jag skulle chefa över för första gången. De såg på mig lite nyfiket och jag hann tänka att man kanske skulle ha ägnat mer tid på propeller- och framdrivningslektionerna i skolan…”
Marcus Högblom inledde med att dra sin vision om att bolaget i fortsättningen skulle vara mer aktiva på marknaden och sådant där vanligt säljsnack och visioner. Ändå tyckte han inte riktigt han nådde fram och gav därför ordet till en av killarna som sträckte upp handen.
””Kommer du på julfesten?”, frågade killen och sedan dess bröts isen och vi är i dag ett otroligt fint team.
Fotnot: Denna text var även publicerad i Ålands Sjöfart som utkom i samband med Sjöfartens Dag i våras.