Som brukligt är ställde i dag, på Alla helgons dag, Ålands skeppsbefälsförening med flera upp intill statyn Mannen vid ratten nere vid Ålands sjöfartsmuseum i Mariehamn. Det är en tradition som går långt tillbaka i tiden, närmare bestämt precis 80 år. Den 31 juli år 1936 restes statyn som blev Mariehamns allra första riktiga minnesmärke. Här är hela historien bakom statyn. Vid statyn minns man sjöfolk som aldrig återvänt till sina hem. Kaj Dahlén inledde med en tillbakablick på året som gått och sade så här:
”Ålands skeppsbefälhavareförening hälsar alla, fru lantråd, förvaltningschefen, anhöriga och föreningar, institutioner med flera hjärtligt välkomna för att traditionellt hedra minnet av dem som funnit sin grav i havet. På en sjömans våta grav växer inga blommor. Men vi här på Åland har Mannen vid ratten med tillhörande mur.
I dag står vi igen framför Mannen vid ratten. Vi kan lägga till ytterligare ett år utan att någon åländsk sjöman eller fiskare under utövande av sitt yrke lämnat oss i havets vågor. Detta får vi vara ödmjukt tacksamma för. Vi påminns nu och då om att elementen är oss övermäktiga. Stormarna tenderar att bli allt värre. Vi har orsak att leva med respekt för havet som trots allt gett oss och ger oss mycket. Men det är inte enbart stormar som gör att fartyg förliser. Bränder och kollisioner inträffar. Någon i besättningen hamnar i havet och hittas aldrig. Inga blommor på den våta graven.
Låt oss nu hedra de ålänningar som fått sin grav i haven och förena oss i de anhörigas sorg genom att lägga blommor på deras symboliska grav. Tack alla närvarande för er medverkan. Frid över de på haven omkomna.”
För skönsången denna minnesdag stod Mariehamnskvartetten och för den själsliga trösten svarade kyrkoherde Jan-Erik Karlström som i sitt tal hyllade kvinnorna och barnen som stannade i land och såg till att livet fungerade medan männen jobbade till sjöss.
”Besättningar finns inte bara på fartyg. De finns på land också”, sade Karlström.