En stormig sommardag år 2002 slet sig Jörgen Mansnerus’ nybyggda Kökarsöka mitt på Ålands hav och gick inte att hitta.
När Mansnerus 15 år senare ska hålla ett föredrag om scrubbers hos Langh Ship i Pikis står en liten båt på scen som en prydnad.
– Jag kände igen den direkt. Det var min öka!
Historien om Kökarökan är en påminnelse om det gamla talesättet ”allt som inte är stulet kommer till rätta”. Det hela började vårvintern 2002 då Jörgen Mansnerus med sin fars gamla skisser som grund byggde sig en egen Kökarsöka som han försåg med en redan då urgammal utombordare av märket Seagull med löst startsnöre och 1,5 hästkrafters maskinstyrka. Ökan byggdes i furu med detaljer i iroko, ett afrikanskt mahognyträd som plankorna i det gamla Pommerndäcket var tillverkat av.
– Det blev en fin båt, lättrodd och praktisk och extra betydelsefull då den var gjord på gammalt sätt, säger Jörgen Mansnerus.
Den lilla ökan skulle också passa perfekt som dragbåt till den betydligt större kultändardrivna fisketrålare som familjen Mansnerus använde för sommarens utflykter och som inte alltid var smidig att förtöja i gästhamnarna.
Utflykt till Norrtälje
En av den sommarens större utfärder gick över havet till bland annat Norrtälje där då tioåriga dottern Moa passade på att provköra den nya ökan. För övrigt blev hon den enda som gjorde det för när det var dags för resan tillbaka till Åland hade det blåst upp till den grad att familjen tog färjan medan Jörgen satte sig till rors och styrde trålaren österut över Ålands hav. Han är van att köra båt och med en sjövärdig fiskebåt skulle färden inte bli några problem, tänkte han innan det gick snett.
Stormen tilltog och mitt i allt hade den nya ökstocken slitit sig med utombordare och allt.
Väl i hamn på den åländska sidan var såklart Jörgen Mansnerus bedrövad över att ha förlorat sitt nybygge och gav sig ut för att dagen efter leta efter rymlingen. Utan resultat. Det blåste sydost och båten hade antagligen drivit förbi Eckerö och vidare ut på havet.
– Väldigt irriterande till en början men bara att acceptera faktum efter ett tag, säger Mansnerus som efter några år glömde bort hela episoden.
Tillbaka till byggaren
Våren 2017 åkte Jörgen Mansnerus i egenskap av teknisk direktör vid Bore Ltd till rederiet Langh Ship i Pikis för att i samband med ett seminarium hålla ett föredrag om scrubbers ombord på lastfartyg.
Langh Ships styrelseordförande Hans Langh inledde från scen där en väldigt fin liten öka stod på parad. Jörgen Mansnerus satt i publiken och förberedde sitt eget anförande och var inte särskilt uppmärksam; till en början:
– Men sedan tittade jag upp och såg båten och kände igen den direkt!
Detta berättade han senare för Hans Langh som hade svårt att tro det hela. Båten hade hans besättning på ett av rederiets fartyg plockat upp norr om Åland sommaren 2002, tagit den ombord och sedan sparat tills fartyget såldes. Då valde rederiet att hämta hem den lilla båten till Pikis som ett minne; eller i själva verket var det besättningen som tyckte det var synd på en fin båt att den skulle ingå i fartygsaffären.
– Jag beskrev Pommerndäcksdetaljerna i ökan och de var ju lätta att kontrollera att de fanns där vilket bekräftade hela historien.
Det tar inte slut här. I samband med Sjöfartens dag den 24 maj väljer nu rederiet Langh Ship med vd Laura Langh-Lagerlöf i spetsen att återbörda den upphittade ökstocken till den ursprungliga ägaren efter omvägen vid Pikis.
– Visst blir man glad av detta! Äntligen får jag chansen att sätta durkarna på plats, inte ens det hann jag med innan den försvann, säger en tacksam Jörgen Mansnerus.
I samband med Sjöfartens dag tar Langh Ship med sig ökan från Pikis till Mariehamn för att återlämna båten.