Den 1 januari tar Tomas Fransson, tidigare chef inom Volvo Group, över som Sverigechef för den internationella välgörenhetsorganisationen Mercy Ships svenska verksamhet. Mercy Ships äger och driver världens största sjukhusfartyg och bistår de fattigaste människorna i världen med gratis sjukvård och utbildning. Tomas efterträder Anneli Persson, som nu lämnar sin chefspost för att arbeta som volontär på plats i Benin i Västafrika, där sjukhusfartyget just nu är beläget. Ålands Sjöfart har tidigare berättat om välgörenhetsprojektet.
Rekryteringen till tjänsten som Sverigechef hos Mercy Ships har pågått under hösten men har nu avslutats med anställning av den välmeriterade Tomas Fransson, enligt ett pressmeddelande. Han har de senaste 30 åren arbetat hos Volvo Group, till stor del i olika chefsbefattningar och har även internationell erfarenhet från Kina där han bott och arbetat i flera år. I den nya tjänsten som Sverigechef för Mercy Ships är uppdraget att utveckla organisationen och därmed även öka synligheten. Konkret handlar det också om att arbeta med insamlingen av gåvor och bidrag till verksamheten, samt öka antalet volontärer som vill åka till fartyget för att tjänstgöra.
”Mercy Ships är en fantastisk verksamhet som konkret bidrar till att förändra människors liv. Jag vill kunna använda min kunskap och kompetens för att göra skillnad och tar med mig värdefull erfarenhet från att ha arbetat på ett globalt företag i framkant. Under en tid har jag haft en längtan att göra något annat och ser därför med stor förväntan fram emot att tillträda min nya tjänst vid årsskiftet, ” säger Tomas Fransson.
Mercy Ships Sverigekontor etablerades år 1992 och har på senare år blivit alltmer synlig. Totalt har drygt 280 volontärer från Sverige hittills arbetat ombord på sjukhusfartyget. Anneli Persson tog över som Sverigechef för tre år sedan, en tjänst som hon kombinerat med sitt ordinarie arbete som ögonsjuksköterska på Capio Medocular i Göteborg. Efter jul åker hon för sjätte gången till fartyget för att arbeta som volontär. Denna gång för att bygga upp en landbaserad ögonklinik i Benin, som kommer att komplettera verksamheten ombord.
Mercy Ships äger och driver världens största civila sjukhusfartyg, Africa Mercy, och erbjuder gratis sjukvård och utbildning till de fattigaste människorna i världen. Ombord erbjuds operationer, tandvård och kvalificerad sjukvård som förvandlar en människas liv från onödigt lidande till hälsa och hopp. Mercy Ships har besökt över 570 hamnar i 72 länder och hjälpt drygt 2,5 miljoner människor. Mer än 1.200 volontärer från över 40 olika nationer bistår arbetet varje år. För mer information se: www.mercyships.se.
2014 sändes två mycket populära avsnitt av teveprogrammet Landgång där Anne Lundberg besökte Africa Mercy. Då beskrevs också Annelis vardag som volontär. Drygt en miljon tittare såg berättelsen om hur Mercy Ships hjälper fattiga med gratis sjukvård. Anneli har också varit med på Go´kväll i SVT under hösten 2015.
”Den vanligaste kommentaren när jag berättade om Mercy Ships eller när de såg oss på TV var; varför har ingen berättat om detta tidigare?” säger Anneli.
När möjligheten kom 2014 antog Anneli utmaningen att bli Mercy Ships Sverigechef. Målet var att föra en väldigt liten organisation med en okänd verksamhet till att bli en mer etablerad välgörenhetsorganisation i Sverige.
”Dessa tre år har varit fantastiska. Det viktigaste målet och visionen som jag hade redan från min första resa 2008 till fartyget Africa Mercy var att få se organisationen Mercy Ships mer känd i Sverige”, konstaterar Anneli.
Mercy Ships växte och nu är Stena RoRo och Stena Line två av många företag som fått upp ögonen för det fina arbetet. Efter tio månader fick den svenska organisationen även en gratis kontorsplats i Stena Lines lokaler.
”Från början hade jag ju kontoret hemma i min lilla 1:a tills en dag då jag ringde min vän från en närliggande restaurang och sa – jag vill inte gå hem, Mercy Ships bor i min lägenhet. Det blev en sådan skillnad när vi flyttade in hos Stena. Det kändes så fantastiskt att ha ett kontor att gå till och är nu en nödvändighet när vi växer och blir mer kända”, fortsätter Anneli.
Under Annelis resa till Africa Mercy kommer det denna gång vara mycket fokus på att lära ut operationsteknik och ögonsjukvård till den lokala sjukhusvården i Benin, till läkare och sjuksköterskor på de lokala sjukhusen.
”Nu ser jag väldigt mycket fram emot att åka till skeppet igen och jag har planerat noga för min sjätte resa som operationssjuksköterska och ögonsjuksköterska. Jag längtar verkligen efter att få möta patienterna och hjälpa sjukvårdspersonalen i Benin”, avslutar Anneli Persson.