Det började en kväll efter den stora Norshippingmässan år 2009. Efter krogen blev det problemlösning och eftersnack. Resultatet av det heter Ecomar som sedan dess vuxit tack vare lyhördhet gentemot kunderna och långsiktig inriktning på energieffektivisering ombord på fartyg.
I det förra numret av Ålands Sjöfart hälsade vi på i det gamla Ålcomhuset som förvandlats till ett nytt Sjöfartens hus. Ett av företagen som huserar i byggnaden heter Ecomar och ägs av vd Jonas Svenblad, Juha Gäddnäs, Johan Nyström och Mattias Jörgensen. Reportaget väckte nyfikenhet och därför har Ålands Sjöfart hälsat på igen för att berätta mer om företaget som vuxit i det tysta.
I dag har Ecomar fler än tjugo fast anställda och ibland uppemot etthundra projektarbetare på lönelistan. Verksamheten spänner över hela världen och kunderna har blivit fler.
Snack efter krogen
Företaget Ecomar såg egentligen ljuset på Norshippingmässan i Oslo år 2009. Fast då handlade det mer om en förväntansfull glimt i de blivande ägarnas ögon. Jonas Svenblad var på plats liksom Juha Gäddnäs, Mattias Jörgensen och Johan Nyström. Svenblad jobbade då i offshoreindustrin medan Juha Gäddnäs var projektledare för Viking Lines Spanienbygge, ADCC som senare aldrig blev verklighet. Mattias Jörgensen drev sitt eget nystartade QUEO Consulting medan Johan Nyström sålde avancerad mjukvaruutrustning för Napa i Helsingfors. Efter en lång dag bland olika sjöfartsaktörer blev det en sväng via krogen och sedan lite eftersnack om ditt och datt. Där uppstod det frö som senare skulle bli Ecomar och från kontoret i Mariehamn rikta konsulttjänster över hela världen.
Väl hemma i Mariehamn började i första hand Jonas Svenblad och Juha Gäddnäs se sig om efter projekt som kunde passa in i kompisarnas planer. Det ena blev det andra och företaget bildades och första projektet blev att installera ett tankmätningssystem ombord på ett offshorefartyg i Norge för Bergen Group.
Svårt nå marknaden
Stärkta av detta men långt ifrån säkra på framtiden blev det svåra beslut för i första hand Jonas Svenblad och Juha Gäddnäs som till skillnad från de övriga två delägarna inte hade egna bolag att försörja sig på. Alla fyra deltog i arbetet med att planera det nya företaget på den eventuella fritid som övriga plikter medgav. Någon fast anställd delägare kom inte på fråga.
Juha Gäddnäs fortsatte när ADCC lades ner med planeringen av Viking Grace men beslöt år 2009 när arbetsbördan växte hos Ecomar att lämna tryggheten i Viking Line och satsa heltid på Ecomar, detta var bolagets andra verksametsår.
Jonas Svenblad fick ett erbjudande från offshorebolaget Floatel International som han accepterade och därmed jobbade två veckor och var fyra veckor ledig. All ledig tid gick åt till Ecomar. Svenblad planerade och byggde systemen och hjälpte till där han kunde. Gäddnäs drev bolaget och såg till att allt fler projekt kom in. Trots att de visste att de var något på spåren gick utvecklingen långsamt.
– Vi fick fler uppdrag men det var svårt att komma ut med firmanamnet. Det tog lång tid innan vi fick vara med på budgivningar, säger Jonas Svenblad.
– När man ser tillbaka är det egentligen helt otroligt hur mycket funderande och räknande och planerande det varit, tillägger han.
Sjöfarten är en konservativ bransch som inte är alldeles enkel att komma in på. Det gäller att förhålla sig ödmjukt och lyhört inför kundernas behov.
Billigare fartygsdrift
De första åren var Ecomar i allt väsentligt ett tvåmansbolag som tog in kapacitet i form av specialister från i första hand Estland och Polen när projekten växte. Man ägnade sig mest åt retrofit av fartyg och i viss mån nybyggen, mest i Finland.
I dag är Ecomar på god väg att nå visionen, företaget vill vara ett: ”Permanent place in the shipping industry, locally and international.”
Ecomars portfölj består av i praktiken tre grenar:
- Systemintegration; olika typer av system (tex scrubberinstallationer, maskinlarmsbyten, etc) som behöver integreras på fartyg.
- Systemoptimering; planering och integrering av energisparande lösningar.
- Installationsarbete vid fartygsombyggnader.
Konceptet för energibesparingslösningar är att maskinellt, elektriskt och säkert hjälpa redare att driva sina fartyg mer kostnadseffektivt. Målsättningen är att rederier efter att Ecomar ryckt ut på två år kan tjäna in sin investering. Det handlar om att i alla detaljer hitta inbesparingar och rationaliseringar. Till sin hjälp har bolaget i dag ett stort antal mycket avancerade mätverktyg. Förutom alla människor.
Kontakterna är viktigast
Från kontoret i Mariehamn har vd Jonas Svenblad i dag god kontroll på hela verksamheten. Med hjälp av hypermoderna datasystem sköts ekonomin och projektledning.
– Vi vill gärna leva som vi lär och har varit noga med att även det administrativa ska fungera perfekt. Ska vi sälja kvalitet måste vi själva göra likadant, förklarar Svenblad.
Därför är målsättningen även att på sikt att få bolaget kvalitetssäkrat enligt ISO 9000. Det är rätt väg att gå, särskilt om man vill nå projekt i Norge och offshoreindustrin där även obefintliga risker är otänkbara.
– Alla minns ditt sämsta projekt, därför får sådana inte hända, sammanfattar Juha Gäddnäs.
Men även för den interna utvecklingen är det viktigt att fortsätta med kvalitet och rutiner, ett växande bolag är aldrig färdigt utan i ständig förändring.
– Att bygga ett bolag utsätter både ägare och anställda för höga påfrestningar och vi skulle inte vara där vi är utan våra medarbetare, understryker Jonas Svenblad.
Hittills har Ecomar inte gjort någon direkt aktiv marknadsföring. Sjöfarten är alltjämt sådan att de personliga kontakterna är avgörande, vid sidan av att arbeta in bolagsnamnet.
Fullt upp i Japan
En av förklaringarna till framgångarna är inriktningen på elektricitet ombord. Stora fartyg drivs i dag med hjälp av dieselelektriska lösningar och liksom i land har utvecklingen gått framåt mycket snabbt när det gäller att utnyttja energi rationellt.
Japan är till exempel ett land där Ecomar haft fullt upp det senaste året med att som underleverantör till Åboföretaget FCR Finland sköta kabeldragningar och eljobb på AIDAprima. Det är ett omfattande projekt vars första del gick i hamn i mars i år och som nu fortsätter med systerfartyget, NB 2301.
Trots att mängden uppdrag vuxit och kunderna blivit fler har de fyra delägarna inte rubbat på de ursprungliga intentionerna, att lyssna på kunderna, arbeta hårt och aldrig förhäva sig. Detta går igen i såväl marknadsföring som det dagliga arbetet.
– Ska man vara med gäller det att göra bra ifrån sig. Det finns inga andra sätt, sammanfattar Jonas Svenblad.