”Var öppen och våga gå din egen väg, då kommer möjligheterna!”
För några år sedan tog Joakim ”Joe” Lindblom steget in i sjöfartsbranschen på riktigt I dag är han som 27-åring chef för rederiet Stena SeaLine med verksamhet i Svarta Havet.
”Att jag hamnade där jag gjorde kan tyckas vara en slump, jag hade egentligen tänkt bli sjökapten men riktigt så blev det inte, karriären har väl inte varit spikrak.”
I år är det fem år sedan en åländsk familj med lång erfarenhet i Svarta havsregionen grundade rederiet Sea Lines i syfte att bedriva en linje mellan Turkiet och Ukraina. Sedan 2012 bedrivs verksamheten som ett joint-venture tillsammans med Stena Line under det nuvarande namnet Stena SeaLine. Det visade sig snabbt att idéen låg i tiden och Stena SeaLine har växt i snabb takt.
”När verksamheten startade 2011 fanns fem konkurrerande rederier på Svarta Havet. Genom att ständigt utveckla vår service har vi i dag blivit den marknadsledande ro-pax operatören på Svarta Havet av de tre rederier som fortfarande finns kvar mellan Turkiet och Ukraina. Linjetrafiken fungerar som en rutt i Stena Lines linjenätverk som är ett av Europas största. Turkiet är geografiskt sett ett naturligt nav mellan Asien och väst där Ukraina bryggar mot öst.”
Sedan augusti år 2013 är Joakim vd för Stena SeaLine och stationerad i tjugomiljoners staden Istanbul. Utöver arbetet i Stena SeaLine sitter Joakim även med i Stena Lines fraktledning, vilken basar över 22 färjelinjer i Europa med förbindelser mellan nio länder.
”Det är såklart ett drömjobb. Resan hit har varit fantastisk”, säger han.
Född och uppvuxen på Åland
Joakim är född och uppvuxen på Åland och har därmed levt sida vid sida med sjöfarten i större delen av sitt liv; ”vi är ju omgivna av vatten till 360 grader”, som han uttrycker det. Då fadern var långtradarchaufför blev det i tidig ålder många turer över Ålands hav och runtom i Norden.
”Jag var nog inte mer än några månader gammal då jag fick följa med på första långkörningen till Sverige, han brukar säga att jag till största delen sov så jag förmodar att det inte var ett så stort problem för hans del. I efterhand har de här resorna visat sig vara mycket värdefulla erfarenheter för mig, jag har en enorm respekt och förståelse för de utmaningar våra kunders bransch står inför i dag och vad som är viktigt för dem. Utöver tiden i lastbilen hade jag ju en hel del tid att utforska alla fartyg vi besökte under resorna, så även det har väl bidragit till intresset för sjöfarten har vuxit fram”, säger han med ett skratt.
Från bokhandlare till redare
Vägen till dagens vardag i Istanbul har bjudit på några hållplatser. Efter grundskolan blev det tre år på Ålands handelsläroverk, sedan vidare till Handelshögskolans logistikprogram i Göteborg och därifrån till Stockholm för studier i ekonomi. Under gymnasietiden startade Joakim och en kompis ett småskaligt bolag med nisch på återvinning för byggbolag, bolaget såldes i mitten av universitetsåren och med lite pengar på fickan blev drömmen om USA verklighet. I Boston läste Joakim entreprenörskap och strategisk marknadsföring samtidigt som han vid sidan av skolan jobbade extra på Northrop & Johnsons mäkleri för lyxjakter.
”Planen var att fortsätta där, men de led fortfarande av finanskrisen 2008 och de hade väl inte riktigt något intressant att erbjuda.”
Istället för en framtid i USA återvände Joakim till Åland för sommarjobb med ambitionen att sedan avsluta sina studier i Göteborg, men blev överraskande tillfrågad att ta VD-posten på Lisco Bok- & Pappershandel.
”De var inne i ett generationsskifte, jag erbjöds delägarskap och lockades av möjligheten att hitta nya affärsmöjligheter i en ändå väldigt konservativ bransch”, säger Joakim. Det gick hyggligt och efter en omstruktureringen såldes Lisco Bok- & Pappershandel år 2012.
Istället för att flytta till Göteborg för att slutföra logistikstudierna valde Joakim att nappa på ett erbjudande i den bransch han längtat att jobba inom.
”Sea Lines dåvarande vd Mathias Eklund ställde mig frågan om jag hellre ville studera statistik i Göteborg eller vara med och skriva sjöfartshistoria från Åland. Valet var sist och slutligen enkelt och jag är enormt tacksam till Mathias som fick in mig på denna resa”, understryker Joakim.
En värdefull mentor
Arbetsdagarna i Istanbul blir långa och därtill har Joakim cirka etthundra resdagar per år. När Ålands Sjöfart gör intervjun är han nyss hemkommen efter två dagar i Ukraina. Från sitt kontor blickar han ut över Bosporen där 50.000 fartyg passerar förbi hans fönster varje år. När Joakim väl är på plats i Istanbul ser dagarna rätt lika ut. Väckning vid sextiden varpå gymmet väntar.
”Utan att vara i god form skulle man aldrig orka”, förklarar han.
Sedan är det frukost och genomgång av gårdagens avgång utöver uppdatering och genomläsning av branschmedia.
”I stort sett varje morgon har jag också kontakt med styrelseordförande Johan Eklund, det blir diskussioner om stort och smått samt var fokus bör ligga för att skapa tillväxt och utveckla verksamheten.”
”Johan har blivit en värdefull mentor för mig och jag har stor respekt för hans sinne att göra affärer. Det jag uppskattar mest med Johan är att han ger rekommendationer och inte instruktioner, där han lägger vikt på att man gör det på sitt sätt och följer magkänslan, annars blir det oftast aldrig bra.”
Alla under trettio år
Joakim basar idag över nästan etthundra anställda till sjöss (60) och på land (30).
”Men utan grabbarna på kontoret skulle det här inte vara möjligt, närmast mig jobbar Staffan Brunnsberg som sköter ekonomin och Daniel Granfors som sköter det operativa. Vi är verkligen ett fantastiskt team som kompletterar varandra enormt bra. Jag njuter varje dag av att se hur bolaget utvecklas genom det målmedvetna jobb vi tre gör inom våra ansvarsområden, samtidigt är det ju lite kul att vi alla är 30 år eller yngre”, flikar han in.
”Visst, Istanbul och Turkiet är en annan värld jämfört med Åland, viktigast är nog att man är ödmjuk till att det finns kulturella skillnader som man måste respektera, vilket jag tror är en av hemligheterna till att vi varit så framgångsrika i regionen.”
Framtidsutsikterna är goda. Turkiet är i en nyckelposition när det gäller tillgången till centrala Asien, Mellanöstern, Central-Afrika och så vidare. Utmaningar saknas självklart inte. Politiskt är läget skakigt i länderna runt Svarta havet. Framtiden är mer oviss än på många år trots att Turkiet är världens sjuttonde starkaste ekonomi.
Utöver de regionspecifika utmaningarna vill Joakim även lyfta fram den fjärde industriella revolutionen som digitaliseringen kallats. Det gäller att anpassa sig till kundernas beteenden.
”Då är digital kompetens ovärderlig, från styrelserummen och neråt i organisationen. Tidigare tog det sextio år att bygga upp ett starkt bolag. I dag gör folk det på några år. Detta är något som även sjöfarten måste hänga med i”, avslutar Joakim.