Till följd av covid-19-pandemin har stater över hela världen sökt olika vägar för att stödja sjöfarten som drabbats oerhört svårt när gränser stängts och regler omöjliggjort passagerartrafik. Krisen har slagit väldigt olika mot rederierna, beroende på inriktning. För till exempel jättarna Viking Line och Tallink har restriktionerna gjort att uppemot nittio procent av intäkterna försvunnit; så stor har andelen av den passagerarrelaterade omsättningen varit. Å andra sidan har vi Finnlines som är en del av Grimaldi Group och som i mycket högre grad koncentrerat sig på lasttrafik och därmed inte förlorat lika mycket i pandemins spår.
Här finns ett reportage i Ålands Sjöfart från M/S Finnswan som trafikerar Kapellskär-Långnäs-Nådendal.
För att erbjuda drabbade rederier ekonomiskt stöd har den finländska staten gått in för att via egna myndigheten Traficom upphandla/stödja trafiken på olika rutter; till exempel Helsingfors-Tallinn, Kapellskär-Mariehamn, Grisslehamn-Eckerö, Nådendal-Långnäs och Åbo/Nådendal-Mariehamn/Långnäs-Stockholm.
Finnlines som bedriver trafik på till exempel Kapellskär-Långnäs-Nådendal protesterar mot sättet som denna upphandling sker och har överklagat planerna till Marknadsdomstolen där det hela just nu ligger.
På den här länken kan man följa Marknadsdomstolens behandling av ärendet.
– Vi är inte emot statligt stöd, absolut inte, men vi är emot villkoren i detta stöd, säger Finnlines finansdirektör Tom Pippingsköld.
Övergripande har Pippingsköld och Finnlines två starka invändningar mot sättet som stödet är uppbyggt på. För det första anser Finnlines att det statliga stödet, som det nu är konstruerat, förstör marknaden och skapar obalans i konkurrensen. För det andra menar Finnlines att stödet är riktat mot enskilda operatörer.
– Dessutom tycker vi det är oerhört konstigt att man delar ut stöd bara till sådana operatörer som går med förlust, säger Tom Pippingsköld till Ålands Sjöfart.
Finnlines hör till de rederier som inte alls lyfter Försörjningsberedskapcentralens eller Traficoms stöd. Rederiet har till skillnad mot nästan alla andra koncentrerat sig på lasttransporter som klarat sig bättre än passagerarrederier under pandemin.
– Vi skulle kunna sköta hela Finlands försörjning helt utan stöd. Ska man dela ut statligt stöd borde det ske till alla operatörer på likvärdiga villkor. Det vore mer rättvist och mer ekonomiskt hållbart, säger Tom Pippingsköld.
Varför tror du man gjort på det här sättet från statligt håll?
– Har faktiskt ingen aning. Det är ett mysterium. Det har också sagts att vi skulle vara emot stödsystem, något som är helt felaktigt. Vi vill bara att de ska vara rättvisa och att de inte ska störa marknaden. Vi är för statligt stöd som distribueras rättvist och transparent.