Juha Pokka, 56, känner den åländska och finländska skärgården bättre än de flesta efter sina år som skeppare, överstyrman och företagare med M/S Greta som kört virke, sand, asfalt och andra laster från bland annat Åland till Finland och vice versa. Fast nu är den sagan all. Pokkas bolag Gretacargo Oy har nyligen sålt snart 100-åriga Greta (byggd 1923) till Sea Lake S med bland andra Dennis Saari som fortsätter trafiken och i går lastade i Mariehamn för Koverhar.
Gretacargo har istället förnyat flottan med M/S Jeanny som föryngrar flottan kraftigt, byggd 1970) och fördubblar lastkapaciteten till 830 ton spannmål.
– Gamla Greta var ganska jobbig att hantera, när det gäller lastning och lossning. Jeanny är större, modernare och välskött och passar därför mycket bättre, säger redaren Juha Pokka till Ålands Sjöfart.
Jeanny ska bära finländsk flagg trots att huvuddelen av trafiken sker i Tyskland, oftast mellan lasthamnen Burgstaaken och lossningshamnen Rostock. Resan däremellan tar cirka 4,5 timmar och lasten utgörs av spannmål. Fartyget är mycket väl lämpat för trafiken och behöver inte ens installera ballastrening.
– Hon behöver egentligen ingen ballast alls för stabilitetens skull och skulle det bli nödvändigt kan vi fast ta ombord färskvatten, det blir ändå billigare än att montera ett system som egentligen är helt onödigt, säger Pokka.
Fartyget ligger just nu i Pargas där hon ska fixas till inför trafikstarten som sker inom någon vecka, bland annat ska delar av den tekniska utrustningen uppdateras. Resan dit gick från Rostock i 8,5 knops fart, helt utan ballast.
Jeanny har några år på nacken men är ändå i gott skick. Besättningen består vanligen av tre personer som sköter linjetrafiken som Juha Pokka beskriver som flerårig.
Ett av skälen till spannmålslinjen mellan Burgstaaken och Rostock är det ryska anfallet på Ukraina som satt en stor del av världens spannmålshandel ur spel. Krim är stängt, Svarta havet farligt och Dardanellerna bara öppet för vissa fartyg. Detta har gjort att allt fler länder måste börja odla spannmål i snabb ordning vilket utmanar alla transportkedjor.
Detta kan göra att Jeanny och Juha Pokka har fullt upp i Tyskland men han öppnar ändå för möjligheten att göra comeback i spannmålstrafiken från Åland.
– Om det bara funkar är vi villiga att komma upp och köra spannmål igen också, säger Pokka.