Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson är idag i Mariehamn för att delta i bolagsstämman för Alandia Försäkring som marinförsäkrarens tredje största ägare. Samarbetet mellan Gotlandsbolaget och Alandia går långt tillbaka i tiden och vid dagens stämma väntas Johansson väljas in i styrelsen för ett bolag han beskriver som ”tryggt och stabilt”.
– Det var lite turbulent för några år sedan men nu har dammet lagt sig och vi har en stabil ägarstruktur, solid ekonomi och stor framtidstro, säger han.
Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson framför M/S Birka Stockholm som gotlänningarna köpte den 14 april för 38 miljoner euro av Rederiaktiebolaget Eckerö. Avsikten är att lansera fartygets framtida trafik genast efter årsskiftet. Foto: Jörgen Pettersson.
Fast i den här intervjun ska det handla om nylanseringen av M/S Birka Stockholm, kryssningsfartyget som Gotlandsbolaget köpte från Rederiaktiebolaget Eckerö i en överraskande affär tidigare i våras. Förra veckan övergick det formella ägandet till Gotland efter att köpeskillingen om 38 miljoner euro betalats till Eckerö. De två parterna fortsätter ändå att jobba tillsammans, Gotlandsbolaget har tecknat ett avtal med Eckerö Group kring den tekniska skötseln av fartyget.
Fast det där med överraskningen gäller mest andra än den inre kärnan i Gotlandsbolaget.
– Vi har under rätt lång tid med stort intresse följt utvecklingen av kryssningstrafiken till Gotland och sett hur Viking Line, Birka Cruises och andra sålt rätt bra på sina specialkryssningar. Därför har vi rätt länge närt en tanke att vi borde titta närmare på det, säger Håkan Johansson till Ålands Sjöfart.
Detta ligger i linje med Gotlandsbolagets kärna – trafiken mellan fasta Sverige och Gotland.
– Kryssningstrafik till och från Gotland är något positivt och kan skapa fler anledningar till att resa till Gotland, säger Johansson.
Innan tankarna blev verklighet kom pandemin som i stort sett stoppade allt år 2020 för att i Gotlandsbolagets fall leda till en stark återhämtning redan 2021 då dotterbolaget Destination Gotland gick mot strömmen och redovisade rekordsiffror i resandet mellan Sverige och Gotland.
– Därför kunde vi gå vidare med analyserna och förarbetet under 2022, säger Håkan Johansson.
"Kryssningstrafik till och från Gotland är något positivt och kan skapa fler anledningar till att resa till Gotland."
När pandemin sänkte sig över världen vårvintern 2020 innebar det samtidigt slutet för Rederiaktiebolaget Eckerös dotterbolag Birka Cruises och fartyget M/S Birka Stockholm som sedan dess legat upplagd i Mariehamn. Beskedet att Gotlandsbolaget köper fartyget kom den 27 mars och den 6 april formaliserades köpet. Foto: Jörgen Pettersson.
Allt detta resulterade i beslutet att köpa Birka Stockholm för att inleda trafik mellan Stockholm, Gotland och Åland. I samma veva har Gotlandsbolaget också avvecklat sitt tankersegment i Gotland Tankers och säljer i dagarna de två sista produkttankfartygen.
– Den försäljningen hade ingen avgörande betydelse för investeringen i Birka Stockholm, det handlar om en strategisk inriktning där vi koncentrerar krafterna på det vi är bra på, passagerartrafik är vår kärnverksamhet, understryker Johansson.
"Susanne har jobbat med passagerartrafik mellan Helsingborg och Helsingör och har massor att tillföra vårt projekt.”
Den som ska leda Birka Stockholms comeback och starta den nya kryssningstrafiken mellan Stockholm, Gotland och Åland är Susanne Kaarnimo-Knight som senast jobbat som operativ chef för ForSea som investerat tungt i miljövänliga lösningar i trafiken mellan helsingborg och Helsingör. Foto: ForSea.
I jobbet med att lansera Birka Stockholm är Håkan Johansson i högsta grad delaktig och man tittar som bäst på möjligheterna att samarbeta med Destination Gotland både i försäljning och administration. Dessutom har man nyligen anställt en projektledare för hela lanseringen i form av Susanne Kaarnimo-Knight med bakgrund som CCO vid ForSea som nyligen köpts upp av danska Molslinjen.
– En rekrytering vi är mycket nöjda med. Susanne har jobbat med passagerartrafik mellan Helsingborg och Helsingör och har massor att tillföra vårt projekt, säger Håkan Johansson.
Att Susanne Kaarnimo-Knight kunde ansluta så snabbt är också viktigt, det finns ingen tid att förlora och ett fartyg som ligger vid kaj tjänar inga pengar.
– Vi förbereder en lansering av fartyget tidigt nästa år, genast efter årsskiftet, säger Johansson.
Det finns en hel del frågor att fundera på och än så länge är det för tidigt att slå fast varumärket eller fartygets framtida namn. Arbetet med hela konceptet går nu in i en skarp fas liksom förhandlingar med och kring leverantörer, proviantering, logistik, hamnar och så vidare.
– Destination Gotland får också en nyckelroll i detta, inte minst när det gäller exempelvis tekniskt management, ICM-ansvar och bemanning, säger Johansson.
"Vi förbereder en lansering av fartyget tidigt nästa år, genast efter årsskiftet."
Den här tiden nästa år är det tänkt att Birka Stocvkholm ska vara i trafik för Gotlandsbolaget. Under vilket namn och på vilket sätt är ännu inte spikat, arbetat med lanseringen som ska starta efter årsskiftet startar nu. Foto: Jörgen Pettersson.
"Det är fantastiskt att se hur glada folk blivit och hur mycket de verkar se fram mot att åka med.”
Det sistnämnda är en fokusfråga och passar bra in just nu då Destination Gotland anställer ett stort antal medarbetare inför den stundande högsäsongen och samtidigt kan hålla det kommande behovet av personal till Birka Stockholm i tankarna.
Vd Håkan Johansson är van vid stort intresse kring rederiet Destination Gotland. Liksom ålänningarna håller koll på Viking Line och Eckerö Linjen är trafiken till och från Gotland en del av vardagen för 60.000 gotlänningar. Ändå är Johansson överraskad av uppmärksamheten som rederiet fått efter köpet av Birka Stockholm.
– Det är fantastiskt att se hur glada folk blivit och hur mycket de verkar se fram mot att åka med. Vi ska inte göra någon besviken, avslutar han.