Farledsavgifterna i Finland är en följetong som de senaste sju åren landat i årliga rabatter vilket kallats för halvering av avgifterna istället för en höjning vilket vore det normala. Avgifterna betalas av all sjöfart som håller Finland levande genom transportera gods och människor in till eller ut från landet. Pengarna används till den infrastruktur som krävs för säker sjöfart; lotsar, farledsskötare, isbrytare och så vidare.
Mot bakgrund av hur extremt viktig sjöfarten är för hela Finland, och i ännu högre grad Åland, pågår ett intensivt arbete, på många nivåer, med att skapa långsiktighet på marknaden. Alla idag verksamma rederier, med några få undantag, är hårt pressade i spåren efter pandemin och dessutom under tyngd av starkare miljökrav och en politiskt global uppmaning att hitta andra bränslen. Utmaningarna är alltså enorma vilket kräver lönsamhet för att mäkta med investeringar i ny teknik.
Därför har Kommunikationsministeriet nu satt ner foten och inleder en tvåstegsraket med syfte att skapa bättre förutsättningar för den nationella sjöfarten. För det första vill man förlänga systemet med temporärt halverade farledsavgifter under åren 2024-2027. För det andra och samtidigt föreslår ministeriet, vilket är en följd av regeringsförhandlingarna i våras och resultatet ”Ett starkt och engagerat Finland”, att denna halvering blir permanent. Detta handlar om lagstiftning och en remissrunda som riktar sig till ett tjugotal intressenter och ska vara avklarad den 1 september.
På den här länken hittar du hela begäran om utlåtande.
Om detta förslag går hela vägen handlar det om årliga inbesparingar på uppemot 40 miljoner euro för hela branschen vilket såklart är goda nyheter inte bara för rederierna. Största vinnaren på hållbara och säkra transporter är hela landets exportindustri.
– En permanent halvering av farledsavgiften är ett sätt för regeringen att sörja för hörnstenen i den finländska ekonomin, det vill säga exportindustrins konkurrenskraft och i och med det för de finländska arbetsplatserna. Detta har en särskilt positiv effekt för kusttrakterna från Kotka till Kemi. Regeringen kommer att genomföra många lagprojekt och investeringar som ska stärka Finland. Vid ministeriet har vi redan kavlat upp ärmarna och det lönar sig också att aktivt följa vårt arbete, säger kommunikationsminister Lulu Ranne (Sannf).
Farledsavgiften har sedan 2015 uppburits halverad med stöd av temporära lagar. Halveringen genomfördes ursprungligen för att kompensera svaveldirektivets kostnader för sjöfarten. Sedermera har en fortsatt halvering motiverats med att man stöder konkurrenskraften och återhämtar sig från de ekonomiska utmaningar som coronaåren medfört. Giltighetstiden för den gällande temporära lagen upphör den 31 december 2023. Utan lagstiftningsåtgärder skulle den prislista över farledsavgifter som gällde 2014 träda i kraft den 1 januari 2024.