Trots fortsättningsvis höga energipriser, jämfört med tiden före pandemi och krig, och färre fartyg lyckas Viking Line ta ut högre priser från passagerarna och höja vinsten. Dagens rapport för de nio första månaderna är att rejält styrkebesked och goda nyheter för aktieägarna.
– Årets tredje kvartal har utfallit över förväntan och ger anledning till en fortsatt bra helårsprognos, säger vd Jan Hanses.
Liksom de två tidigare kvartalen i år gick även det tredje enligt plan för Viking Line. Omsättningen för kvartalet sjönk visseligen något men resultatet blev istället bättre, en följd av lägre kostnader. För årets alla tre kvartal är förbättringen anmärkningsvärd.
– Under årets första nio månader reste 3,8 miljoner passagerare på våra fartyg. Beläggningen har varit god på samtliga fartyg. På linjen mellan Åbo, Åland och Stockholm har resandet varit intensivt på Viking Grace och nya Viking Glory. Marknadsandelen var här under årets första nio månader över 73 procent, konstaterar Jan Hanses.
Här är några nyckeltal efter årets första nio månader jämfört med fjolåret (inom parentes):
- Omsättningen uppgick till 379,2 Meur (370,2 Meur).
- Övriga rörelseintäkter var 8,9 Meur (8,8 Meur).
- Rörelseresultatet uppgick till 52,4 Meur (18,9 Meur).
- Finansnettot blev -9,0 Meur (-7,5 Meur).
- Resultat före skatter uppgick till 43,4 Meur (11,4 Meur).
- Resultatet efter skatter var 34,6 Meur (9,5 Meur).
- Utsikterna för verksamhetsåret 2023 är oförändrade jämfört med delårsrapporten per den 30 juni 2023, vilket innebär att resultatet före skatt förväntas bli betydligt bättre än föregående år under förutsättning att energipriserna bibehålls på nuvarande nivå.
Just nu ser räkenskaperna och framntidsutsikterna goda ut men det saknas absolut inte utmaningar framöver. Bränslepriserna är alltjämt på en hög nivå, i jämförelse med förut, och från och med 2024 blir trafiken föremål för det nya systemet med utsläppsrätter.
– Detta medför en kostnadsbelastning som vi på medellång sikt endast delvis kan kompensera genom fortsatt arbete med energieffektiviteten. Fossilfria bränslen i den mängd och till priser som är ekonomiskt försvarbara finns inte, säger Jan Hanses.
Mot den bakgrunden är det nödvändigt med ett ö-undantag för trafiken. Detta har Finland gått in för när det handlar om Åland och detta har också Sverige gjort i trafiken på Gotland.
– Ett införande av ett tidsbestämt ö-undantag från utsläppshandelssystemet för trafiken mellan Finland och Åland är därför välmotiverat då omställningen till fossilfria bränslen inte styrs av kostnaden för utsläppsrätter, utan av tillgången på alternativa fossilfria bränslen. Vi avser inte att minska våra ambitioner att reducera emissionerna från vår trafik då ö-undantaget införs, utan tvärtom utnyttja de inbesparade kostnaderna till fortsatt arbete i riktning mot en omställning till fossilfria bränslen och ökad energieffektivitet, understryker Jan Hanses.
Årets högsäsong som är mycket betydelsefull för ekonomin gick över förväntan, flera avgångar såldes slut i förtid.
– Orsaken till den stora efterfrågan var dels närturismen som var populär i både Finland och Sverige, dels återhämtningen i den internationella turismen till Norden – och så fartygen, som många ville uppleva. Jag vill rikta ett varmt tack till våra kunder och samarbetspartners för visat förtroende och ett gott samarbete. Ett stort tack går även till vår engagerade personal som med sitt goda arbete bidragit till resultatet, säger Hanses.
Viking Lines framgångar har även märkts på börsen där aktien hör till årets vinnare. Igår handlades den för 19 euro vilket är drygt femtio procent upp från årsskiftet. I september var den upp i drygt 23 euro.