Wasalines fartyg Aurora Botnia drivs fram av fyra stycken Wärtsilä 31 DF-motorer som alstrar energin till framdrift och allt annat ombord. En av motorerna ägs fortfarande av Wärtsilä som använder Aurora Botnia som en slags flytande testplattform när det handlar om utveckling. Wärtsilä 31DF (där DF står för Dual Fuel) finns också ombord på Viking Glory där sex motorer står för energiförsörjningen.
Motorn ska nu lanseras i en ny version med ännu lägre utsläpp, ett resultat av testerna ombord på Aurora Botnia. Vid drift med LNG kan den nya versionen minska utsläppen av metan med upp till 56
procent och kväveoxider (NOx) med upp till 86 procent, vid en lastpunkt på 50 procent, uppger Wärtsilä.
Den vägda genomsnittliga minskningen av metanutsläppen med den nya motorversionen är 41 procent lägre än för standardversionen av Wärtsilä 31DF, som redan har visat sig ha marknadens lägsta utsläpp av
växthusgaser. Resultatet av tillämpningen som gjorts på Aurora Botnias fjärde motor har bidragit till att Wasaline kunnat minska metanutsläppen från fartyget med ytterligare 10 procent.
Som en del av Green Ray- och Seatechprojektet, delfinansierat av EU, har Wärtsilä testat sitt metanutsläppskoncept ombord Aurora Botnia. Resultaten var exceptionella och verifierades i december 2022 i en studie utförd av den Teknologiska forskningscentralen i Finland, VTT.
Uppmuntrade av de positiva resultaten lanserar Wärtsilä nu den nya versionen av Wärtsilä 31DF-motorn för den kommersiella marknaden.
Det senaste samarbetet är en del av ett långsiktigt partnerskap mellan Wärtsilä och Wasaline i syfte att
minska utsläppen ombord på Aurora Botnia.
– Vi är mycket engagerade i att minska koldioxidutsläppen och vi har ett nära samarbete med Wärtsilä för att en hållbar sjöfart ska bli verklighet. Det är ett målinriktat partnerskap som gynnar såväl de båda företagen som branschen i sin helhet. Vi har med nöje låtit Aurora Botnia användas som ett flytanden laboratorium och det har varit spännande att uppleva framgången med Wärtsiläs senaste tekniska genombrott, säger Peter Ståhlberg, vd för Wasaline.
Wärtsiläs 31DF-motorplattform lanserades 2015 och präglas av god bränsleekonomi, höga prestanda och minimala växthusgasutsläpp. Redan i standardutförande uppfyller motorn dagens regelverk. Den nya versionen ska göra det möjligt för rederierna att minska metanutsläppen ännu mer, vilket på längre sikt bidrar till att nå de globala krav som skärps allt eftersom. En förbättring av dubbelbränsletekniken i syfte att minska metanutsläppen har stor inverkan på den långsiktiga lönsamheten för LNG som marinbränsle.
– Vårt arbete med att minska metanslip och utsläpp av växthusgaser är en del av Wärtsiläs strävan att kontinuerligt förbättra effektiviteten och minska utsläppen från våra produkter. Denna nya innovation är ytterligare ett mycket viktigt steg på vägen mot minskade koldioxidutsläpp, säger Stefan Nysjö, direktör för Power Supply, Wärtsilä Marine Power.
Även om metanslip från motorer utgör en relativt liten mängd procentuellt sett, är den betydligt mer potent än koldioxid – upp till 28 gånger mer. Med tanke på hela sjöfartsbranschen är en reducering av metanutsläppen ett av de effektivaste sätten att minska de totala växthusgasutsläppen från motorerna under de kommande 10 åren, ett komplement till andra insatser som görs för att skära ner på koldioxidutsläppen.
– Byggandet av den infrastruktur som behövs för att använda LNG som bränsle har varit en viktig faktor för sjöfartens övergång mot renare drift. Wärtsilä fortsätter skapa lösningar som stöder denna omställning. Vi har alltid fokuserat på att förbättra och optimera befintliga lösningar och utveckla nya spännande möjligheter. I och med den här senaste lanseringen lever vi tydligt och klart upp till vårt åtagande, tillägger Stefan Nysjö.
Så här funkar Wärtsilä 31DF: