Från och med 2030 måste fartyg använda landström när de ligger vid kaj. För Viking Line är det här redan vardag och nu har rederiet dessutom övergått till att enbart använda grön el från förnybara energikällor. Sammantaget minskar det här rederiets årliga växthusgasutsläpp med ända upp till 780 ton.
Miljöarbetet har pågått i decennier ombord på fartygen som trafikerar vår del av Östersjön. Redan på 1980-talet kopplade Viking Line för första gången sina fartyg till landström i Stadsgårdshamnen i Stockholm. Efter det har landströmsanslutningar också byggts i hamnarna i Mariehamn, Helsingfors och Tallinn. I alla de här hamnarna har Viking Line nu övergått till grön el, som produceras från förnybara energikällor så som vindkraft, solenergi eller biogas.
– De årliga koldioxidutsläppen från våra fartyg är ända upp till 780 ton mindre jämfört med om fartygen skulle producera el med sina egna motorer när de ligger i hamn. Tack vare landströmmen minskar också fartygens utsläpp av små partiklar markant, och det uppkommer inte heller något buller i näromgivningen från motorerna, säger hållbarhetschef Dani Lindberg på Viking Line.
Viking Lines fartyg använder landström på alla linjer utom Åbolinjen, där hamntiderna i Åbo, Mariehamn och Stockholm är så korta att man inte hinner koppla fartyget till landström. Landströmmen är en gemensam kraftansträngning för rederierna och hamnarna, eftersom den kräver betydande investeringar från bägge sidor. Under årens lopp har Viking Line installerat landströmsanslutningar på alla sina fartyg som går från Helsingfors till Stockholm eller Tallinn, senast på Viking XPRS 2021.
– Det är glädjande att hamnarna tillhandahåller landström, eftersom lagen som förpliktar till att använda landström träder i kraft först 2030. Efter det ska alla fartyg som ligger i hamn mer än två timmar använda landström i stället för bränsle, och hamnarna ska se till att det finns nödvändig infrastruktur för användning av landström, säger Lindberg.
Stora passagerarfartyg drar mycket el, och av ett fartygs bränsleförbrukning går i medeltal 25 procent till elproduktion. Därför satsar Viking Line på att minska elförbrukningen på sina fartyg som ett led i strävandena att målmedvetet minska de totala utsläppen från fartygsflottan.
– Tack vare tekniska innovationer är våra nyaste fartygs energieffektivitet redan nu i toppklass med globala mått mätt. Till exempel har Viking Glory ett energiåtervinningssystem som konverterar spillvärme från motorerna till elektricitet och utnyttjar spillkyla från LNG-bränslet för kylning av kylanläggningar och kylrum. Vi förbättrar alla våra fartygs energieffektivitet under hela deras livscykel genom att i samband med rutinmässiga dockningar uppdatera och förnya de tekniska lösningarna, bland annat ventilationssystemen, säger Dani Lindberg.