M/S Finncanopus är systerfartyg till M/S Finnsirius vilka båda utgör flaggskeppen inom Finnlines; båda fartygen ska trafikera rutten Kapellskär-Långnäs-Nådendal. Leveransen av Finnsirius avslutar det investeringsprogram på 500 miljoner euro som Finnlines genomfört under de senaste åren.
”Valet av Katariina Nurmi, som representerar DB Schenker, till fartygets gudmor symboliserar Finnlines engagemang för att upprätthålla ett pålitligt och effektivt logistiknätverk som skapar en solid grund för tillväxt för bolagets fraktkunder och även gör det möjligt för Finnlines och dess samarbetspartners att växa sig starkare tillsammans”, förklarar Finnlines.
De senaste två åren har varit starten på ett nytt kapitel i Finnlines mer än 75-åriga historia. Traditionsenligt krossades en flaska champagne mot fartygets skrov av dess gudmor Katariina Nurmi, maka till Petteri Nurmi som är VD för DB Schenker Cluster Nordics. Symboliken i champagnen är ”en önskan om lycka och goda vindar för fartyget, dess besättning och passagerare”.
Inom ramen för investeringsprogrammet har Finnlines tagit emot fem nybyggda fartyg, alla utrustade med toppmodern miljövänlig teknik. Tre hybridrorofartyg (lastfartyg) sattes i drift under sommaren 2022. Finnsirius, som är det första hybriddrivna ropaxfartyget i rederiets Superstarklass, sattes i trafik mellan Finland, Åland och Sverige i september 2023. Dess systerfartyg, Finncanopus, tas i drift den 16 februari 2024. De två fartygen är de största i Finnlines flotta, vart och ett med 5.200 lastmeter och certifierade för att transportera upp till 1.100 passagerare.
– Finnlines har gjort massiva investeringar i hållbar teknik och positionerat sig på ett framgångsrikt sätt. Våra investeringsprogram är i linje med Grimaldi-gruppens strategi som syftar till att förbättra den operativa effektiviteten och att minska CO2-utsläppen. De nya fartygen stödjer kunderna i deras omställning mot hållbarhet och miljöansvar. Jag är stolt över att välkomna Finncanopus, och Finnlines har nu stora förväntningar på sommarsäsongen eftersom vi har två identiska, helt nya, fartyg i trafik på linjen mellan Finlands fastland, Åland och Sverige, säger Tom Pippingsköld, vd och koncernchef för Finnlines.
Finncanopus ska avgå från Kapellskär på morgonen och från Nådendal på kvällen. Hon kastar loss för sin jungfruresa från Kapellskär den 16 februari 2024.
– Finncanopus och hennes systerfartyg Finnsirius visar vårt engagemang för att tillhandahålla hållbara transporttjänster i toppklass till både våra fraktkunder och passagerare. Vårt andra hybridropaxfartyg gör det möjligt för Finnlines att växa sig ännu starkare tillsammans med våra nätverkspartners. Dessutom är Finnlines tidtabeller skräddarsydda för att passa såväl fraktkunder som passagerare på alla tre destinationer, säger Antonio Raimo, linjechef på Finnlines.
Fakta om Finncanopus
- Fartygstyp: Ro-pax (roropassagerarfartyg).
- Isklass: 1A Super.
- Total längd: 235,6 m.
- Största bredd (Moulded breadth): 33,3 m.
- Bruttodräktighet (GT): 65.692.
- Dödvikt (DWT – maximal lastförmåga): ~ 11.900.
- Lastmeter: 5.200.
- Optimal hastighet: 16,3 / 21,0 knop.
- Motoreffekt: 4 x 7.200 kW.
- Flagga: Finland.
- Maximalt antal passagerare: 1.100.
- Antal passagerarhytter: 323.
- Rutt: Sverige-Åland-Finland (Kapellskär-Långnäs-Nådendal).
Utsläppsreducerande teknik
- Air lubrication – ett innovativt system som använder luftbubblor för att minska friktionen mellan fartygets skrov och vattnet, och därmed bränsleförbrukningen.
- Batteriinstallationer.
- Reducerade avgasutsläpp.
- Landströmsanslutning.
- Automatisk förtöjning.
- System för återvinning av spillvärme.
- System för rening av barlastvatten.