I förslaget inför bolagsstämman den 23 april föreslår Viking Lines styrelse att aktieägarna får 1 euro per aktie i dividend vilket är en rejäl förhöjning jämfört med 40 cent som blev årets utdelning. Detta rimmar gott och väl med rederiets dividendpolicy som är att minst 40 procent av en eventuell vinst ska gå till aktieägarna.
– Det är rätt rimligt, det var aktieägarna som ställde upp i samband med nyemissionen under pandemin när läget var oerhört svårt, säger vd Jan Hanses i en kommentar i podcasten Ålands Handel.
Ålands Handels podcast hittar du till exempel på Spotify eller på andra platser där poddar ligger.
Det framstår allt tydligare att pandemin inte bara var pröningarnas prövning utan också startpunkten för comebacken som ett friskt och vinstgivande rederi.
– Vikingandan har alltid varit stark men i samband med pandemin stärktes den ytterligare. Emissionen övertecknades och alla gjorde allt för att vi skulle komma stärkta ur alltihop, säger informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.
Hela rapporten över fjolåret finns att ladda ner och läsa på den här länken: Bokslutskommunike Viking Line 2023.
Bland allt som hände under fjolåret sticker satsningen på Birka Gotland ut mer än allt annat. Tillsammans med Gotlandsbolaget ska Viking Line den 20 mars inleda kryssningstrafik mellan Stockholm, Mariehamn, Visby och andra orter.
– Det är såklart ett spännande projekt som vi går in för med stor lust tillsammans med Gotlandsbolaget. Det finns så klart kulturskillnader att hantera och mycket annat men vår vilja att lyckas är stark, säger Jan Hanses.
Några nyckeltal för hela fjolåret som framkommer i Viking Lines bokslutskommuniké:
- Omsättningen uppgick till 491,4 Meur (494,7 Meur).
- Övriga rörelseintäkter var 9,1 Meur (24,1 Meur).
- Rörelseresultatet uppgick till 55,0 Meur (38,3 Meur).
- Finansnettot blev -9,6 Meur (-10,3 Meur).
- Resultat före skatter uppgick till 45,4 Meur (28,0 Meur).
- Resultatet efter skatter var 36,3 Meur (22,7 Meur).
Inför resten av det innevarande året är Viking Lines styrelse med ordförande Jakob Johansson i spetsen optimistisk:
”En betydande osäkerhet föreligger fortsättningsvis på grund av det geopolitiska läget och dess inverkan på energipriser, inflation, räntor och valutor samt den inverkan de nämnda osäkerhetsfaktorerna kan komma att ha på resebenägenhet, efterfrågan, konsumtionsmönster och kostnader. Under början av 2023 avyttrades Rosella. Under förutsättning att energipriserna bibehålls på nuvarande nivå och att resebenägenheten håller i sig bedömer styrelsen att resultatet före skatter 2024 förväntas vara i nivå med 2023 om inte realisationsvinst om 8,6 Meur från försäljning av Rosella 2023 medräknas.”
Vd Jan Hanses lyfter i sina kommentarer också fram det historiska att efter mer än sextio verksamhetsår nu prestera det troligen bästa resultatet någonsin:
– Årets fjärde kvartal har utfallit enligt förväntan och innebär att vår helårsprognos har kunnat infrias med ett resultat som är betydligt bättre än 2022. Passagerarvolymerna och fraktvolymerna har bibehållits stabila trots ett färre antal fartyg, samtidigt som de planerade försäljningspriserna har uppnåtts. Under slutet av oktober och i november försvagades passagerarefterfrågan temporärt för att sedan återhämta sig under december. Detta var en marknadsutveckling som föreföll gälla för samtliga aktörer i trafikområdet. Bunkerprisnivåerna har stegvis sjunkit, men är fortfarande mycket höga i förhållande till tiden före pandemin och det ryska anfallskriget i Ukraina. Fortsättningsvis har det oroliga världsläget, bland annat kriget i Ukraina en liten påverkan på vår marknad, säger Hanses.
Tack vare satsningen på Viking Grace och Viking Glory kontrollerar Viking Line idag 72 procent av linjen Stockholm-Åland-Åbo och i mars stärker man också greppet kring Helsingforslinjen då Viking Cinderella gör Gabriella sällskap i trafiken.
Mycket ser bra ut men hotbilderna är inte osynliga. Till exempel vållar nya EU-regler ständig huvudvärk:
”Från och med 2024 kommer vår trafik att omfattas av systemet för utsläppshandel. Detta medför en kostnadsbelastning som vi på medellång sikt endast delvis kan kompensera genom fortsatt arbete med energieffektiviteten. Fossilfria bränslen i den mängd och till ett pris som är ekonomiskt försvarbart existerar inte. Ett införande av ett tidsbestämt ö-undantag från utsläppshandelssystemet för trafiken mellan Finland och Åland är därför välmotiverat då omställningen till fossilfria bränslen inte styrs av kostnaden för utsläppsrätter, utan av tillgången på alternativa fossilfria bränslen. Vi avser inte att minska våra ambitioner att reducera emissionerna från vår trafik då ö-undantaget införs, utan tvärtom utnyttja de inbesparade Bokslutskommuniké januari–december 2023 kostnaderna till fortsatt arbete i riktning mot en omställning till fossilfria bränslen och ökad energieffektivitet. Viking Line har inlett inköp av utsläppsrätter”, skriver Jan Hanses.
I podcasten Ålands Handel utvecklar Hanses och Johanna Boijer-Svahnström hur det här med utsläppsrätter slår mot Viking Line, hur mycket man köpt och vad de kostar idag.