Sea Lines är det åländska fraktrederiet som framgångsrikt trafikerade på Svarta Havet mellan Turkiet och Ukraina och som i maj 2021, nio månader före kriget i Ukraina bröt ut, sålde fartyget M/S Sea Partner och hela rutten till turkiska aktörer.
Rederiet köpte sedan M/S European Seaway och rustade upp henne och sålde fartyget som M/S Sea Anatolia till rederiet Blue Wave i Honduras i fjol våras. Huruvida Sea Lines tänkte fortsätta med med linjetrafik i Svarta Havet var då ännu oklart. Nu råder nya tider och en comeback är i annalkande.
Stena Line säljer sitt ropax-fartyg M/S Urd till åländska Sea Lines. Urd beställdes av Castello Shipping i Grekland med byggnation och leverans 1981 i Italien under namnet M/S Easy Rider. Fartyget fick fullständigt nytt maskineri och drivlina 1998 och 2001 förlängde man henne tillsammans med en ombyggnation av hytter och passagerarutrymmen. Fartyget tar 200 passagerare och cirka 100 långtradare.
Från 2012–2022 gick fartyget Urd mellan Travemünde i Tyskland och Liepaja i Lettland på Stena Lines linje. Under senaste två åren har man trafikerat för Stena Line mellan Nynäshamn i Sverige och Hangö i Finland. Linjen blev aldrig någon succe och därför bestämde man sig att stänga ner den i oktober 2023.
Sedan dess har Urd gått under en charter hos TT-Line, efter att deras eget fartyg Marco Polo gick på grund i Östersjön i september, och behövde tas ur trafik för reparation och ersättningstonnage var nödvändigt.
Sea Lines tar leverans av Urd i Östersjön, vilket leder in på spåret och möjligheten att ett åländskt rederi nu har möjligheten att inleda trafik på Mariehamn-Kapellskär passligt till högsäsongen. Men tyvärr.
– Nej, så är inte fallet. Faciliteterna skulle nog duga. Men den linjen behöver avsevärt större passagerarkapacitet. Vi har för tillfället inte några planer på övrig trafik i Östersjön, säger Sea Lines vd Joakim Lindblom till Ålands sjöfart.
Ni köper Urd från Stena för leverans i vår. Var ska hon i trafik?
– Vi har sedan försäljningen av linjen och senaste fartygsaffären följt med utvecklingen i Svarta Havet och hoppas att området ska stabiliseras i närtid. Med det sagt utesluter vi inte möjligheten att framledes sysselsätta henne där, eller under en charter någon annanstans. Samtidigt tror vi fortsatt på en stark efterfrågan av välskött andrahandstonnage inom ropax-segmentet, vilket även skapar möjligheter. Men det är lite för tidigt ännu att ge besked om några beslut. Fartyget kommer att skötas från Åland under Panamaflagg och med besättning från Ukraina och Baltikum. Fartyget har ett par år kvar på nuvarande klassningsperiod, så något varvsbesök behövs inte, förutsatt om man inte ska måla om henne.
Exakt var M/S Urd ska in i trafik är än så länge oklart. Sea Lines följer noga utvecklingen på Svarta havet och utesluter inget annat. Fartyget registreras i Panama, sköts från Mariehamn och besättning från Ukraina och Baltikum.
Comeback på Svarta havet? Vågar man det?
– Det är såklart mycket som händer i området och vi följer, som sagt, med i utvecklingen. Samtidigt finns ett underliggande behov av sjötransporter av rullande gods, så förutsättningarna finns. Säkerhetsläget är och har varit väldigt stabilt i hamnarna i Bulgarien, Rumänien och Turkiet, alla Natoländer, så det är väl där man kan se en trafik i framtiden. Lastvolymerna mellan Turkiet och EU ökar stadigt. Även handeln mellan Ukraina och Turkiet har ökat rejält eftersom Ryssland inte längre är ett alternativ.
Varför just Urd?
– Under åren (2012-2017) som vi bedrev linjetrafik på Svarta havet tillsammans med Stena bekantade vi oss rätt bra med deras äldre fartyg. Specifikt Urd börjar tillhöra de äldre trotjänarna och har börjat ersättas av nyare fartyg. Nu gavs möjligheten att förvärva henne. Hon tilltalar oss för sin operationella effektivitet och kommersiella flexibilitet. I kombination med ett väldigt positivt utfall inom de nya miljöregelverken tror vi att det så här långt var ett lyckat köp.
Ni har tidigare jobbat med Stena på Svarta havet. Är det en repris vi ser komma?
– Det finns inte för tillfället några sådana beslut.
Hur många fartyg har ni granskat innan det blev affär?
– Flertalet.
Är det aktuellt med ytterligare fartyg?
– Ja, det måste man väl hoppas och tro.