Allt tycks väldigt obegripligt, det som hände i Baltimore senaste natt. Av oklar anledning drabbades 10.000 TEU-bjässen M/S Dali av blackout på väg ut från Baltimore i USA med destination Colombo, Sri Lanka. Fartyget hade två lotsar ombord och en besättning på 22 personer av indiskt ursprung.
M/S Dali sköts av Synergy Marine Group i Singapore, ett management-bolag med över 660 fartyg under sina vingar, enligt den egna hemsidan. Dali byggdes 2015 i Sydkorea och mäter 300 meter på längden med en bredd om 48 meter och en höjd på 25 meter. Fartygets dödvikt är 117.000 DWT.
Vem som äger Singapore-flaggade M/S Dali är inte helt enkelt att ta reda på men fartyget var under charter för danska Maersk när olyckan inträffade. I media nämns Grace Ocean Private som en ägare men detta är tills vidare obekräftat.
Ombord på M/S Dali fanns 4.700 containers när fartyget rammade en av bropelarna till den 2,6 kilometer långa, fyrfiliga, bron över floden Patapsco River och förorsakade en kollaps som drog med sig åtminstone åtta arbetare broarbetare i vattnet. Två av dem har påträffats vid liv, övriga saknas fortfarande och förhållandena är usla med kallt vatten och dålig sikt. Ingen av de 22 besättningsmännen eller de två lotsarna skadades. Det förekommer obekräftade uppgifter att bilar observerats på botten intill bron och till följd av olyckan har undantagstillstånd förklarats.
Följderna av kollisionen kunde blivit mycket större om inte fartyget lyckats sända ut nödsignaler innan kraschen; något som gjorde att trafiken stoppades och förlusterna kunde begränsas. De första rapporterna talar om en fullständig blackout där både elförsörjning och manöverförmåga försvann, strax innan fartyget skulle passera under bron.
Följderna av nattens katastrof blir väldiga och svårhanterade. I stort sett all sjötrafik till den välbesökta hamnen har stoppats och hur länge bron blir avstängd är omöjligt att säga; liksom när trafiken till Baltimore kan återupptas. Baltimore hamn räknas till USAs nionde största när man mäter volym och värdet på varorna som transporteras ut och in i hamnen. När det handlar om import av socker och gips är Baltimore störst i landet med 15.300 direkta arbetsplatser och 140.000 om man räknar kringliggande aktiviteter.
Som med alla större haverier kommer även detta att få ringverkningar över hela världen, inte minst inom försäkringsbranschen där många aktörer just nu gått in i stabsläge. Förutom att fartyget skadats blir det också en grannlaga fråga att reda upp kostnaderna för lastskador, off-hire och allt som den raserade bron medför i form av kostnader, under lång tid framåt.