Alandia är ett mycket solitt försäkringsbolag och har på nytt ratats A- med ”stable outlook” enligt Standard & Poor. Detta är viktigt på flera sätt, inte minst när det gäller att hitta nya kunder i den tillväxtstrategi som bolaget antagit. Man ska också minnas när det handlar om marina försäkringsbolag att enstaka händelser kan få oproportionerligt stora konsekvenser och inte alltid ge en rättvis bild av bolaget.
Det egna kapitalet i Alandia uppgår till över 160 miljoner euro och fjolårets resultat landade på 4,2 miljoner euro vilket är en klar förbättring jämfört med år 2022 då vinsten blev blygsamma 0,5 miljoner euro. Koncernens totalkostnadskvot stannade på 99,97 procent (100,16 % ifjol) vilket är en bit från målet 90 procent, sådant styrelsen formulerar det.
Trots att lönsamheten alltså förbättrats var målet satt högre och därför väljer ägarna att inför bolagsstämman föreslå en sänkning av den hittills rätt generösa dividenden. Förslaget landar på 30 euro per aktie vilket är mindre än de tidigare åren och inte behöver drabba tidigare vinster så hårt. Sammanlagt föreslår styrelsen att 8.5 miljoner euro delas ut till ägarna.
I förordet till koncernbokslutet skriver vd Tony Karlström om högre utgifter:
”Fortsatt höga priser inom stål och reservdelar, viss störning i leveranskedjor samt ökade kostnader för arbetskraft hos reparationsvarven har lett till ökade kostnader för reparationer vilket kommer att sätta press på att fortsätta att justera premienivåerna uppåt. Premiejusteringar har även kunnat genomföras under framför allt inledningen av 2023.”
Vd Tony Karlström avslöjar också att Alandia framöver står i beråd att ta större del när det gäller att försäkra havsbaserad vindkraft:
”Alandia beslöt i december att genom en nystartad agentur, NIORD, börja teckna försäkringar inom förnyelsebar energi i form av havsbaserad vindkraft. Initiativet kräver godkännande från FIN-FSA innan det kan inledas. Alandia har även under slutet av året beslutat att sätta upp en filial i Norge för att kunna bedriva försäkringsförmedling med egen personal i landet.”
Här finns hela verksamhetsberättelsen för 2023 att ladda ner och läsa: koncernbokslut-alandia-forsakring-abp-2023-inkl-revisionsberattelse.
Alandia kallar till bolagsstämma den 26 april på bolagets kontor, där väntar inga större överraskningar, styrelsen – med undantag för advokaten Kenneth Neovius – föreslås återväljas.
Här finns kallelsen till bolagsstämman att ladda ner: kallelse-till-ordinarie-bolagsstamma-26-april-2024-final.
Inför resterande 2024 väljer Alandia att inte lämna någon prognos, försäkringsverksamhet är extremt långsiktigt varför enstaka år egentligen inte är så betydelsefulla. Eller som man sade förr; det är lätt att missa skogen om man bara tittar på trädet. Så här sammanfattar styrelsen framtiden:
”Alandia strävar till att uppnå de finansiella målsättningarna över tid men är medveten om att de årliga variationerna kan vara betydande givet den typ av risker som verksamheten utsätts för. Sjöförsäkring är en försäkringsgren där volatiliteten mellan åren kan vara betydande givet relativt få och relativt stora enskilda risker i portföljen. Målsättningen är att genom tillväxt i försäkringsbeståndet öka antalet risker samt genom återförsäkringslösningar begränsa den maximala skadekostnaden på egen andel. Över åren är målsättningen att uppnå en totalkostnadskvot som är lägre än 90 procent men variationerna mellan åren kan vara betydande. Givet Alandias goda solvensställning kan bolagets placeringsportfölj innehålla placeringstillgångar där den förväntade avkastningen är klart högre än riskfri ränta men där den årliga volatiliteten i marknadspriser samtidigt kan vara hög. Målsättningen är att inneha en portfölj av långsiktiga placeringar där avkastningen är riskjusterat högre än marknaden men med en begränsad volatilitet.”