Året 1974 var händelserikt på många sätt. Tyskland var fortfarande uppdelat i Öst- och Västtyskland och det senare stod värd för VM i fotboll och lyckades dessutom vinna guld efter finalseger mot Holland med 2-1. Sverige slutade femma och nationen jublade såklart. Året hade inletts ganska skakigt med elransonering till följd av den skenande oljekrisen, detta skulle pågår fram till mars.
I Sverige var det händelserikt på många plan. Författaren och kolumnisten Jan Guillou hade tillsammans med Peter Bratt och Håkan Isacson dömts till ett års fängelse för att ha avslöjat den så kallade IB-affären. Bensinransonering var vardag och den allmänna uppfattningen var att oljan snart skulle ta slut; i Mellanöstern var det oroligt, oljekällor i Egypten stod i rand, träffade av en israelisk raket. Fast efter denna svåra start på året stundade ljusare tider snart igen.
I slutet av mars flyger rymdsonden Mariner 10 förbi planeten Merkurius och i april vinner svenske fotografen Sven Nykvist en Oscar för foto i Ingmar Bergmans film Viskningar och rop. ABBA vinner schlagerfestivalen i Brighton och Björn Skifs landar en förstaplats på amerikanska Billboard Hot 100 med låten Hooked on a feeling. I de sista dagarna av maj fattar Sveriges riksdag beslutet att kvinnan ges rätten att besluta om abort under havandeskapets tolv första veckor. I juli sänks myndighetsåldern i Sverige från 20 till 18 år och en lag om allmänt anställningsskydd blir verklighet.
I Finland ser vi liknande utveckling. Landet plågas svårt av oljekrisen i början av året och fram till maj; allt ifrågasattes: bilkörning, inomhustemperatur, tv-tittning osv.
Den 9 juli 1974 är det dags för Rederi Ab Sallys M/S Viking 5 att inleda trafiken mellan Helsingfors och Stockholm och satsningen fick en flygande start, kanske för att folk var trötta på domedagspredikningarna i kölvattnet på energikrisen.
Pionjären i trepartssamarbetet, som Viking Line var i begynnelsen, blev Rederi Ab Sally och fartyget Viking 5. Plötsligt fanns en direktlinje från den ena huvudstaden till den andra.
– Trafiken från centrum till centrum var vår konkurrensfördel redan då, och är det fortfarande. Vår Helsingfors-linje blev genast under de första åren en stor framgång. På 1970-talet var Sverige fortfarande en exotisk plats för finländare, där man sökte västerländska influenser samt smör och socker. Skattefri alkohol, tobak samt godis kunde köpas i fartygens taxfreekiosker. Idag betjänar linjen främst resenärer som vill njuta av både kryssningsupplevelsen och det alltid trendiga Stockholm, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.
Under fem decennier har Helsingfors-linjen transporterat 45 miljoner resenärer och därmed varit en betydande del av Helsingfors turism. Numera är ungefär en tredjedel av resenärerna på rutten svenskar som besöker staden över dagen. Även andelen internationella turister ökar, och möjligheten att uppleva både Stockholm och Tallinn via goda fartygsförbindelser är viktig för Helsingfors turism.
– Den reguljära passagerar- och kryssningstrafiken mellan Helsingfors och Stockholm är mycket viktig för Helsingfors turism, vitalitet och attraktionskraft. Samspelet mellan Helsingfors och Stockholm stärker det kulturella bandet mellan huvudstäderna. Många av oss har åkt på arbetsresor i båda riktningarna på de röda båtarna, säger Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen.
”På 1990-talet gick vi från semesterbranschen till upplevelsebranschen där tonvikten låg på underhållning och att skapa sociala kontakter. Antalet ensamboende i Finland och Sverige växte hela tiden och singlar blev den viktigaste målgruppen för Cinderellas nöjeskryssningar”, säger Risto Peltola, mångårig marknadsföringsdirektör på Viking Line.
”Konceptet med kryssningar föddes och i stället för bilfärjor började vi prata om kryssningsfartyg.”
Åren då linjen Helsingfors-Stockholm grundades präglades av stora sociala omvälvningar: emigrationen till Sverige var på topp i början av 1970-talet, men under oljekrisen 1973 kollapsade den.
– I början av 1970-talet hade vi riktat våra tjänster främst till familjer som flyttade till Sverige och erbjudit dem billiga och snabba transporter till andra sidan viken. I samband med oljekrisen kollapsade massinvandringen till Sverige och trafiken flyttade fokus från transporter till semesterresor. I och med urbaniseringen började familjer som flyttade till huvudstadsregionen vilja tillbringa sin semester i Sverige, och vår nya rutt från Helsingfors till Stockholm svarade på detta nya krav. Stående bord, underhållning och shopping blev en del av kryssningen. Konceptet med kryssningar föddes och i stället för bilfärjor började vi prata om kryssningsfartyg, säger Risto Peltola, som under 40 år ledde marknadsföringen på Viking Line.
”För första gången erbjöds alla resenärer en hyttplats.”
I början av 1980-talet, då den finska ekonomin och kryssningarnas popularitet växte, introducerade Viking Line ett nytt fartygspar, Viking Saga och Viking Song, på linjen. För första gången erbjöds alla resenärer en hyttplats. Redan 1985 lanserades linjens nästa nyhet, M/S Mariella, byggd på Wärtsiläs Perno-varv och rederiets första riktiga lyxkryssare. Systerfartyget Olympia färdigställdes året därpå.
– Allt var nytt på Mariella och Olympia. Det fanns gourmetrestauranger och toppunderhållning. Det fanns skaldjur och ett akvarium där man kunde välja sin hummer. Det var många temaveckor: indonesiska veckor, ungerska veckor och grekiska veckor, som bjöd på något exotiskt för finländare som ännu inte rest så mycket. Under Mariellas första sommarmånader ökade antalet resenärer i vår Helsingforstrafik med nästan en tredjedel, säger Johanna Boijer-Svahnström.
I slutet av 1980-talet lanserades Cinderella, också byggd i Perno, på Helsingfors-linjen. Fartyget, som var en ytterligare förbättrad och större version av sina föregångare, blev ett legendariskt nöjesfartyg som samlade stjärnartister från Paula Koivuniemi och Danny till Toto Cutugno och Ricky Martin på estraden.
– På 1990-talet gick vi från semesterbranschen till upplevelsebranschen där tonvikten låg på underhållning och att skapa sociala kontakter. Antalet ensamboende i Finland och Sverige växte hela tiden och singlar blev den viktigaste målgruppen för Cinderellas nöjeskryssningar, säger Risto Peltola.
Idag är det M/S Cinderella och M/S Gabriella som trafikerar mellan Helsingfors och Stockholm, till Viking Lines glädje. Till vänster vd Jan Hanses och till höger kommunikationsdirektören Johanna Boijer-Svahnström som flankerar Langh Ships vd Laura Langh-Lagerlöf då de träffades på Sjöfartens Dag i maj. Foto: Therese Andersson.
"Vi investerade nio miljoner euro i fartygets renoveringar.”
Den senaste stora omvälvningen på linjen upplevdes våren 2020, då coronapandemin helt stoppade fartygstrafiken mellan Helsingfors och Stockholm. Viking Lines Gabriella var den första som återvände till linjen i juli 2021 – efter ett uppehåll på nästan ett och ett halvt år.
Viking Lines dagliga trafik mellan Helsingfors och Stockholm har varit i gång igen sedan början av mars i år, då Cinderella, som gått i kryssningstrafik i Sverige i 20 år, flyttade tillbaka under finsk flagg och återvände till sin ursprungliga kajplats på Skatudden.
– De senaste åren har varit exceptionella, och det var fantastiskt att få Cinderella tillbaka till Helsingfors och linjens 50-årsjubileumsår. Vi investerade nio miljoner euro i fartygets renoveringar och våra kunder har tagit emot Cinderella med entusiasm. Tillsammans med Åbo-linjen är den dagliga förbindelsen från huvudstad till huvudstad fortfarande väldigt viktig för oss, konstaterar Johanna Boijer-Svahnström.
Följande fartyg har gått på sträckan Helsingfors-Stockholm
- Viking 5 1974–1980
- Viking 6 1974–1980
- Viking Saga 1980–1986
- Viking Song 1980–1985
- Mariella 1985–2020
- Olympia 1986–1993
- Cinderella 1989–1994, 2024–
- Isabella 1994–1995
- Gabriella 1997–