I skuggan av en händelsrik åländsk sommar har jätteevenemanget 2024 ORC European Championship väntat på sin tur i offentligheten. Den inleds imorgon fredag och pågår hela nästa vecka.
Regattan handlar om EM-titeln i havskappsegling och arrangörer är finländska Havskappseglarna tillsammans med Åländska segelsällskapet (ÅSS) under överinseende av Finlands segelförbund och Offshore Racing Congress (ORC).
På den här länken hittar du mer information om tävlingarna: https://www.orceuro2024.com/
EM avgörs i tre olika klasser där 57 besättningar från nio europeiska länder och en från Hong Kong (!) deltar. De flesta båtarna anländer till ÅSS Marina imorgon fredag, helgen går åt till inspektioner och förberedelser för själva regattan som inleds på måndag. Då väntar dramatiska segöingar, se själv på filmen nertill!
Klass A består av åtta båtar, från den snabbast rankade – Karl Kwoks TP 52 BEAU GESTE (Hong Kong) – till Johannes Wackerhagens Judel/Vrolijk 49 DESNA (Tyskland).
Som den enda TP 52:an och regerande världs- och europamästare i ORC Class A säger skepparen Gavin Brady att de kommer att vara ute före de andra och segla sina egna race, men att de ändå är angelägna att pressa hårt för att hålla sitt team i trim.
– Vår erfarenhet är att ORC-evenemang är välorganiserade och vi är övertygade om att ratingsystemet och poängsättningen kommer att ge rättvisa resultat.
Förutom BEAU GESTE är en annan ny ORC-europamästare Jens Kuphal, som vann sin klass i Hangö i Norge 2022 på sin Landmark 43 INTERMEZZO (Tyskland).
– Vi hade en bra start på vår säsong i år vid Maior-regattan i Kiel följt av en överväldigande Gotland Runt där vi är nöjda med resultatet med tanke på att vi är optimerade mer för kust- än offshore-racing. Den nya CDL-grupperingen sätter oss nu i en ny konkurrenssituation, och vi måste se hur det kommer att fungera.
Medan ORC:s klassificering och poängsättning utjämnar prestandapotentialen mellan en mängd olika båttyper, är 15 av de 23 bidragen i klass B av tre designtyper: X-41:or (8), Italia 11.98:or (4) och J112E:or (3). Alla har visat potential att vinna med rätt team, inklusive Harles Liiv med denna J112E SHADOW (EST), som vann 3 tävlingar i förra årets mycket konkurrenskraftiga ORC Worlds i Kiel och slutade som tvåa i årets populära Moonsund Regatta i Estland. Även han håller på att anpassa sig till den nya CDL-klassindelningen:
– Det här blir en helt ny erfarenhet för oss, att gå från att vara den snabbaste båten i klass C till den minsta och långsammaste i klass B. Den här förändringen kräver helt andra taktiker och tävlingsstrategier, särskilt för kusttävlingarna. Positioneringen på startlinjen kommer att vara avgörande, eftersom de större båtarna snabbt kommer att börja överskugga oss. Det vore idealiskt om gruppen av X-41:or kunde hålla sig på samma nivå och ge varandra skydd i stället för att blotta oss. I de längre offshore-racen kommer vi att ha bättre möjligheter att segla efter vår båts rating. Vi har haft några bra tävlingar i år på Baltic Offshore Week och Moonsund Regatta, men vi saknar fortfarande erfarenhet av en större flotta med stora båtar.
Som vanligt i europeiska ORC-mästerskap är klass C den största gruppen i tävlingen, med 26 anmälda team bestående av mestadels gamla och nyproducerade cruiser/racer-design. Bland favoriterna i den här klassen finns estniska pro-am-team som tidigare har vunnit Europa- och världsmästerskap, till exempel Aivar Tuulbergs Arcona 340 KATARIINA II och Ott Kikkas Italia 9.98 SUGAR, samt Patrik Forsgrens svenska amatörteam på sin modifierade First 36.7 TEAM PRO4U.
– Vi har haft stora framgångar under de senaste åren, men har ett nytt team den här säsongen. Förutom jag själv är resten av besättningen mellan 25 och 30 år gamla, och de flesta har deltagit i en offshore clinic på Kungliga Svenska Yachtklubben. Jag är så glad och stolt över den allsidiga kompetens och tävlingsanda som den här clinicen verkar ge våra unga seglare! Vårt team har tränat tillsammans sedan i höstas, både i manövrar och fart, samt några längre offshore-race den senaste månaden. Nu ska vi fokusera på att lära känna våra nya kappseglingssegel. Vi ser fram emot ett spännande och utmanande event med mycket tight racing i en stor flotta!
KATARIINA II:s skeppare Tuulberg har en annan erfarenhet, med lite eller ingen träningstid tillgänglig med sitt team innan säsongens första kappsegling. Men det är ett djupt och mycket erfaret team som tävlar på både den här båten och hans Swan 42 i Medelhavet, och han säger att hans team känner till den här båten väl.
– Våra konkurrenter är mycket starka. När det gäller förväntningar har livet lärt oss att vi inte tänker, förutspår eller beräknar före och under tävlingar. Vi måste köra vårt race så bra vi kan, så får vi se resultatet efteråt.
Regattans organisationschef och vd för Finnish Offshore Racing Association (Havskappseglarna) Noora Westerlund ser mycket fram mot en intensivoch spännande vecka på Åland:
– Med några timmar kvar till EM är organisationen, Mariehamns stad och våra evenemangspartners glada över att få välkomna seglare till ÅSS och Mariehamn. Vi har byggt en internationell organisation och bjuder in lokala havsälskare att delta i arrangemangen. Vi är stolta över att ha säkrat det historiska fartyget Pommern som plats för öppningsceremonin och att ha byggt en vacker plats för ÅSS-dockorna och evenemangscentrumet i Badhuspaviljongen vid havet.
ORC-veckan på Åland bygger på enormt engagemang från både organisation och tävlande. Bland de åländska medarrangörerna och sponsorer märks förutom ÅSS Viking Line och Åland Hotels.
ORC i korthet
ORC (Offshore Racing Congress) är ett mätsystem för havskappsegling som baseras på en uppmätning av flera fysiska egenskaper på en båt. Varje parameter ingår i en omfattande beräkning för att förutspå båtens prestanda i olika vindstyrkor och vindvinklar.
- Mätbrev: För att kappsegla i ORC-klassen krävs ett giltigt mätbrev. En licensierad ORC-mätperson mäter varje del av båt och utrustning och rapporterar detta till det nationella mätkontoret.
- VPP (Velocity Prediction Program): ORC använder VPP för att förutspå båtens prestanda i olika vindförhållanden. Detta gör det möjligt att justera respiten baserat på aktuella förhållanden.
- Aktiva ORC-mätbrev: Varje kappseglande båt måste ha ett registrerat och unikt segelnummer. Respitregler för ORC och andra system.