Rauma Marine Construction är varvet som byggde Wasalines M/S Aurora Botnia och Tallinks M/S MyStar, för att nämna några. Tasmanienprojektet tog vid därefter och utgör den största exportaffären någonsin mellan Finland och Australien.
Rederiet Spirit of Tasmania har beställt två systerfartyg för den utomordentligt utmanande rutten över Bass sund mellan Tasmanien och Australien. Det första M/S Spirit of Tasmania IV levererades förra veckan och nästa, M/S Spirit of Tasmania V ska enligt planerna byggas färdigt under våren 2025. När båda fartygen är i trafik ska de två systrarna ”avsevärt öka passagerar-, fordons- och godskapaciteten på Bass Strait”, säger konstruktören RMC.
På den här länken kan man läsa mer om projektet på Rauma Marine Constructions hemsida, på engelska.
Samarbetet mellan RMC och TT-Line Company, som ägs av delstaten Tasmanien och går under namnet Spirit of Tasmania, gjorde det möjligt för företagen att bygga skräddarsydda fartyg som kan hantera de marina förhållandena, vågorna och miljöförhållandena längs den extremt krävande men viktiga rutten över Bassundet mellan Devonport i Tasmanien och Geelong i Victoria.
De nya Spirit of Tasmania-fartygen är längre, bredare och högre än sina föregångare. De nya fartygen kommer att öka den årliga passagerarkapaciteten på Bass Strait-rutten med nästan 30 procent, körfältsmetrarna för personbilar och gods med 60 procent och hyttkapaciteten med cirka 35 procent, samtidigt som sjöfartens miljöpåverkan minskar avsevärt.
De nya fartygen innebär ett betydande uppsving för Tasmaniens ekonomi. Bernard Dwyer, Managing Director och CEO för Spirit of Tasmania, beskriver fartygen som början på en ny era för passagerar- och godstrafiken över Bass Strait.
– Den officiella överlämningen av fartyget från RMC till TT-Line var en viktig milstolpe i detta generationsprojekt för delstaten Tasmanien. Vi vet att Spirit of Tasmania IV kommer att tjäna Tasmanien och alla dem som reser med henne mellan Australiens fastland och östaten mycket väl, säger rederiets vd Bernard Dwyer.
För Rauma Marine Cionstructions räkning är vd Mika Nieminen glad för samarbetet:
– Fartyget är det första i sitt slag i många avseenden och är utrustat med flera skräddarsydda lösningar som utformats i enlighet med kundens önskemål. Bland annat är fartyget den första bil- och passagerarfärjan av den här storleken med dual-fuel motorer som mekaniskt roterar fartygets två propellrar. Det är viktigt att TT-Line har varit nära involverad i fartygets design från första början, eftersom det har gjort det möjligt för oss att ta hänsyn till de tekniska lösningar de behöver och fartygets krävande driftsförhållanden.
Johanna Kaijo, projektledare för RMC:s Spirit of Tasmania-fartygsbyggen, förklarar att projektet har krävt många innovativa lösningar, till exempel för att uppfylla de naturskyddsvärden som krävs av de tasmanska myndigheterna, för att ta hänsyn till Tasmaniens miljöstandarder och för att optimera skrovets sjögående egenskaper och dimensioneringen av hållfastheten:
– Det här är en mycket krävande rutt genom potentiellt stormiga hav, vilket kräver speciallösningar i planeringen och byggandet av fartyg för de specifika förhållandena i Bass Strait. Till exempel säkerställer särskilt stora stabilisatorer bästa möjliga resekomfort i kraftiga svallvågor. Dessutom har särskild uppmärksamhet ägnats åt att hålla vibrations- och bullernivåerna låga som en del av fartygets design. En betydande del av inredningen och materialen har hämtats från Tasmanien för att fartyget bättre ska återspegla sitt hemland, säger Kaijo.
Projektet innebar också att RMC för första gången använde silikonfärg på fartygets skrov, något som projektledare Kaijo är stolt över. Arbetet krävde unik know-how och exakt timing. Grundmålningen måste utföras så att det första lagret kunde torka i vackert väder, och nästa lager appliceras inom en viss tidsram, vilket krävde en period med stabilt torrt väder. För detta ändamål studerades väderprognossajter ingående av många inblandade.
– Silikonmålning minskar bränsleförbrukningen under drift och sänker därmed fartygets driftskostnader. Dessutom håller silikonfärgen fartygets botten ren från orenheter och minskar behovet av att tvätta botten. Den minskade bränsleförbrukningen har en positiv inverkan på Spirit of Tasmanias ansträngningar att förverkliga sina miljövärden. Utmaningen med silikonmålning är att den är känslig för mekanisk kontakt. Av den anledningen kan fartygen endast segla från Raumo till Tasmanien under isfria förhållanden, förklarar Kaijo.