Böckerna om coronavåren och coronahösten handlar om 175 dagar som förändrar våra liv. Den första utkom i somras efter 75 dagar undantagstillstånd. Den andra trycks i december och handlar om 100 dagar i det nya normala.
Snart är år 2020 till ända. Tack och lov. Nästa år ska vi starta allt som vi tvingats lägga ner och ta oss an en ny och frisk framtid! Men. Det är också viktig att aldrig glömma vad som egentligen hände under vår tids mest dramatiska tid. Först nedstängningen och sedan en höst där vi försökte anpassa oss till en fiende vi aldrig tidigare träffat på. Böckerna om Coronavåren och Coronahösten är våra minnen från en svår tid som vi helst klarat oss utan men som för alltid finns kvar. Båda böckerna är skrivna i realtid av Jörgen Pettersson och illustreras av fotograf Therese Andersson. För formgivningen står Outi Bergman.
År 2020 förändrades allt, så här gick det till.
Boken om Coronavåren har hyllats av recensenterna i åländsk media.
Nya Åland:
Ålandstidningen:
”Coronavåren 2020 är kort sagt ett ovanligt lyckat stycke nutidshistoria. Åland kommer att leva länge med coronavirusets konsekvenser. En dokumentation som denna, om hur allt började, är naturligtvis mycket välkommen.”
Våren 2020 slungades Åland tillsammans med Finland och övriga världen ut i det okända i kampen mot coronaviruset och covid-19. För första gången sedan andra världskriget 1939 gick Finland och Åland in i beredskapsläge och undantagstillstånd. Från den 18 mars, den första dagen, till den sista maj gick det 75 dagar.
Aldrig förr har lika många ålänningar kastats in i arbetslöshet som under år 2020 och i kölvattnet till coronaviruset covid-19:s framfart över hela världen. Vi trodde farsoten skulle stanna någon månad, på sin höjd. Nu skriver vi december och läget är i bästa fall oförändrat men i hög grad mycket värre. Länderna runtom oss stänger på nytt medan allt större hopp läggs på det kommande vaccinet.
Detta är en betraktelse om 100 vardagar i pandemins spår. Vi tar avstamp från den 15 augusti och en sommar som aldrig kom och tecknar dag för dag våra upplevelser fram till och med den 22 november. Vad hände när vi försökte överlista viruset?
Pris för postleverans till Åland – 24 euro
paketpris för båda – 40 euro
(inklusive bok, porto och moms 10 %)
Pris till Finland, Sverige och övriga världen – 30 euro
paketpris för båda – 50 euro
(inklusive bok och porto)
Böckerna skickas omedelbart efter att betalningen erlagts till JP Nya Medier Ab, FI86 5578 0420 1157 69. Skriv namn och leveransadress i meddelanderutan.
Frågor och större beställningar
Är du intresserad av fler böcker eller är det nåt annat du vill fråga eller föreslå, hör av dig till Jörgen Pettersson, tel +358 457 3135 640 eller på epost, jorgen.pettersson@
Sju är ett på många sätt speciellt tal och betraktas som heligt och till och med fulländat. Eller vad sägs om veckans sju dagar som, gissningsvis, är ett resultat av att Gud skapade världen på sju dagar. Vi har de sju magra och de sju feta åren som Bibeln beskriver, Jesus sju ord på korset och världens sju underverk, regnbågens sju färger och, såklart, de sju dödssynderna. Lägg sedan till världens sju kontinenter, våra sju världshav och det faktum att städerna Rom, Bryssel och Rio de Janeiro sägs vara byggda på sju kullar.
På den mjukare skalan brukar man prata om de sju fria konsterna som på medeltiden kokade ner till grammatik, dialektik, retorik samt aritmetik, geometri, musik och astronomi; alla sådana färdigheter som hjälper till i själva livet. Snövit har som bekant sju dvärgar, långa steg beskrivs som sjumilakliv och Nalle Puh själv bor i Sjumilaskogen.
Detta har anammats på olika sätt i historien och ingen mindre än William Shakespeare delade upp människans liv i sju olika faser långt innan Harry Potter såg dagens ljus och beskrev talet sju som världens mäktigaste siffra och gjorde horrokruxer till ett ord i vardagen hos miljoner människor. Denna uppräkning kan fortsätta i, minst, sju år till men det får räcka just nu. Virus nummer sju i den bedrövliga coronafamiljen blev det värsta.
Vi tvingades in i undantagstillstånd den 18 mars och sedan dess har verkligheten sådan vi kände den förändrats radikalt. Allt vi tidigare såg som självklart är borta. Vi skakar inte längre hand med varandra och kramar är otänkbara. Misstänksamheten gentemot våra medmänniskor gör oss kanske inte fientligt inställda men helt klart avvaktande och i många fall ängsliga. Vi är isolerade och vi väntar intensivt på det vaccin som ska göra oss mindre sårbara för covid-19.
Trots att en hel värld drabbats och trots att vetenskapsmän och -kvinnor kastat allt annat åt sidan för att lösa coronavirusets förbannelse är frågorna fortfarande många. Jag känner folk som drabbats och utvecklat antikroppar utan att knappt nyst. Jag känner också sådana som drabbats för flera månader sedan och fortfarande är spillror av sitt tidigare jag. Covid-19 är allt och inget, samtidigt, och det gör uppenbarligen bekämpningen svår.
/världen runt
Två vardagshjältar som ägnar delar av sina dagar åt att göra sjöfarten mer miljövänlig är de dykande kompisarna och kompanjonerna Stephan Remmer och David Andersson. Med hjälp av specialkonstruerade borstar och stor noggrannhet hjälper de rederier som Fjärdvägen att spara stora pengar. Läs mer om miljöarbetet under ytan här.
Ett bolag som i över fyrtio år ögnat kraft åt att utveckla egenkonstruerade och superexakta mätsystem för rederier över hela världen är åländska SAJ Instrument och bröderna Dick Jansson och Dan-Erik Jansson. Vi snackar världsklass på riktigt, läs mer om deras vardag och planer på den här länken.
I våras vallfärdade, som vanligt, sjöfartens olika aktörer till Mariehamn och Sjöfartens Dag. Det blev inte bara en dag utan minst två som fylldes av Mercy Ships Race, affärer, framtid och gott humör.
På den här länken finns mer att läsa om sjöfartsvärldens, antagligen, trevligaste tillställning.
Och här kan du läsa om Mercy Ships Race och, för allt i världen, hur du gör för att vara med nästa år!
Ålands Sjöfarts tidigare publisher Jörgen Pettersson är numera talman i Ålands lagting men har absolut inte släppt intresset för sjöfart, tvärtom. Som rapportör för Baltic Sea Parliamentary Conference håller han njörnkoll på trenderna som definierar framtidens sjöfart. På den här länken hittar du hela hans rapport som gått till att parlament runt hela Östersjön.
Nästa numemr av Ålands Sjöfart kommer några veckor före jul, passa på och boka din egen julhälsning eller annons. Ålands Sjöfart når ofta mer än 500.000 sjöfartsintresserade varje vecka. Vår närvaro på Facebook är hög liksom på LinkedIn och Twitter. Söker du folk, låt oss hjälpa till. Slå en signal till publisher Stefan Norrgrann som hjälper dig synas i bruset. Läs mer om vad vi står för på den här länken!
Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 28.000 andra, kom in, häng med och följ Ålands Sjöfart!
PUBLISHER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@sjofart.ax
Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.