Sjöförsäkringsbolaget Alandia med huvudkontor i Mariehamn redovisar idag bättre siffror för försäkringsrörelsen vars tekniska resultat förbättrades från en förlust på 3,7 miljoner euro (ME) 2021 till ett försiktigt plus på 4,5 ME 2022. Detta stödjer i någon mening resultatet som sjönk från 18,4 ME 2021 till 2,0 ME 2022.
”Det försäkringstekniska resultatet förbättrades under året men har ännu en bit kvar innan det når de målsatta nivåerna. Placeringsverksamhetens resultat försämrades märkbart på grund av svag utveckling på de finansiella marknaderna.”, skriver vd Tony Karlström i översikten till bokslutet som offentliggjordes idag.
För ägarna betyder detta ändå att dividenden föreslås höjas från sammanlagt 7,0 ME till 8,6 ME eller 43 euro per aktie.
I översikten konstaterar vd Tony Karlström att förutsättningarna för internationell sjöförsäkringsverksamhet varit svåra till följd av främst två anledningar: Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 samt en kraftigt stigande inflation.
”För Alandias del har påverkan av kriget varit dels betydande merarbete genom att antalet sanktionskontroller ökat kraftigt, dels intäktsbortfall till följd av att kunder med kopplingar till Ryssland inte fått förnyad försäkringsteckning. Nya försäkringar har inte heller sålts till ryska intressenter efter februari 2022”, skriver Karlström.
Den ökande inflationen har påverkat skadekostnadsutvecklingen i form av ökade kostnader för reservdelar och reparationsarbeten. Därtill har utmaningar i leverantörskedjor lett till längre reparationstider och därmed ökande skadekostnader.
”Premieinkomsten för året var på samma nivå som föregående år. En fortsatt tillväxt kom framför allt från den internationella kaskomarknaden, från fritidsbåtsmarknaderna i såväl Finland som Sverige samt av den amerikanska dollarns förstärkning. Minskande effekt på premieinkomsten hade den tidigare ryska exponeringen samt en märkbar försvagning av såväl den svenska som den norska kronan”, förklarar Tony Karlström.
Den stora skillnaden i resultat kommer från de svaga finansmarknaderna globalt, något som drabbat alla som haft att göra med placeringar.
”Givet marknadsförutsättningarna får resultatet anses vara gott då de flesta finansiella marknader under året hade en negativ avkastning. Innehaven i Ålandsbanken och Viking Line bidrog positivt till avkastningen liksom portföljen av Private Equity-fonder. Portföljen av reala tillgångar visade även den en klart positiv avkastning. Den tärande delen av portföljen var ränteportföljen som trots en kortare duration än tidigare drabbades negativt av stigande marknadsräntor och kreditriskmarginaler”, konstaterar Tony Karlström.
Trots dessa snärjiga förutsättningar förbättrades bolagets solvens under fjolåret, en konsekvens av beståndsöverlåtelser samt en lägre risknivå i placeringsportföljen.
”Solvensgraden enligt Solvens II är på en mycket god nivå på 251 procent mot 247 procent vid utgången av föregående år. Ratinginstitutet S&P Global ändrade under året sina utsikter för Alandia till stabila och bekräftade samtidigt ratingen A-”, understryker Karlström.
Alandia undertecknade den 1 december 2021 en avsiktsförklaring med LokalTapiola om att sälja sitt lagstadgade olycksfalls- och patientförsäkringsbestånd jämte kundrelationer. Den 1 juli 2022 genomfördes affären.
Här följer några av de nyckeltal som dagens rapport inrymmer:
Alandia Försäkrings största ägare är idag holdingbolaget Alandia Holding Ab med 24,9 procent av aktierna. Holdingbolaget som köpte Rettig Groups aktier 2021 ägs av Viking Line, Veritas Pensionsförsäkring, Ålandsbanken, Föreningen Konstsamfundet, Lundquist Shipping Company och Wiklöf Holding.
Övriga ägare är sedan tidigare Viking Line med knappt tjugo procent av aktierna, Wiklöf Holding, Gotlandsbolagen och Ömsen vid sidan av mindre ägare.
Hela bokslutet finns att ladda ner och läsa här: alandia-bokslut-2022.