Det blåser gynnsamma vindar för Gotlandsbolaget som tillsammans med Viking Line står bakom kryssningssatsningen med M/S Birka Gotland. Efter en trög start har sommaren varit hygglig, berättar koncernchefen Håkan Johansson i samband med fredagens presentation av de första nio kvartalen.
Rörelseresultatet växer till följd av lägre bränslepriser och större intäkter, Birka Gotland går bättre och rederiets starka likviditet skapar takhöjd för satsningar inom grön teknik och besöksnäringen.
– Sommaren har visat ett högt resande med kryssningsfartyget Birka Gotland och linjen har bidragit positivt till kvartalets resultat. Under månaderna juni-augusti, kryssade närmare 160.000 resenärer med Birka Gotland. Gotland angjordes 27 gånger under säsongen och dessa avgångar har haft en mycket god beläggning med nästan 38.000 passagerare, vilket är glädjande för den gotländska besöksnäringen, säger Johansson.
Det justerade rörelseresutatet uppgick till 323,2 miljoner kronor (277,6 ifjol). Trafiken med Birka Gotland har bidragit positivt till detta men största skälet till förbättringen kommer från Gotlandstrafiken.
- På den här länken finns hela kvartalsrapporten att ladda ner: Gotlandsbolaget-Kvartalsrapport-Januari-September-2024-241121.
- Här hittar du också presentationen av kvartalsrapporten som hölls av vd Håkan Johansson och finansdirektören Ulrika Hellberg i fredags: Presentation-webcast-Q3-2024-241120.
– Under perioden juni till augusti reste nära 940.000 personer med Gotlandstrafiken, vilket är en ökning med cirka 2.000 resenärer från föregående år. Under kvartalet minskade dock antalet passagerare med 1,5 procent jämfört med 2023. Resandet under de viktiga sommarmånaderna som helhet visar återigen att Gotland står sig som ett av Sveriges mest attraktiva resmål, konstaterar Johansson.
Den största satsningen för Gotlandsbolaget just nu är köpet av linjetrafiken mellan Oslo-Fredrikshamn-Köpenhamn som gick i mål den sista oktober. Rederiet seglar nu fram som en av de absolut största operatörerna när det gäller passagerartrafik i Norden. Rederiledningen ser stor potential i trafiken som liknar Viking Lines trafik mellan Sverige-Åland-Finland; en kombination av passagerar- och fraktsjöfart samt kryssningar.
– Linjen trafikeras idag av kryssningsfärjorna Crown Seaways (byggd 1994) och Pearl Seaways (1989), i vilka vi nu kommer att göra stora investeringar för att utveckla upplevelsen ombord. Renoveringen av fartygen är centrala för våra planer att öka antalet passagerare de kommande åren, säger Håkan Johansson.
Planerna stannar inte med det, ambitionen är hög inför framtiden, avslöjar Johansson:
– Vi planerar att inleda arbetet med nya fartyg till linjen under de närmsta åren. Där kommer fokus vara på såväl upplevelsen ombord för passagerarna som fartygens klimatpåverkan. Vi har höga ambitioner för hela vår fartygsflotta avseende klimatpåverkan, och detta gäller såväl Gotlandstrafiken som linjen mellan Oslo-Fredrikshamn-Köpenhamn.
Mot den bakgrunden välkomnar Gotlandsbolaget regeringens besked från förra veckan där det slås fast att trafiken mellan Gotland och svenska fastlandet ska omfattas av kraven på utsläppsminskningar enligt FuelEUMaritime.
– I remissvar och dialoger har vi varit tydliga med att trafiken mellan Gotland och fastlandet inte skulle gynnas av ett undantag. Istället är förordningen positiv för utvecklingen av Gotlandstrafiken, då den innehåller incitament för att överprestera mot klimatmålen, och vi är väl förberedda att möta kraven, understryker Håkan Johansson.
Under årets första nio månader har det också bekräftats att Gotlandsbolaget vann upphandlingen av Gotlandstrafiken för åren 2027-2035 i konkurrens med hela EU. Det vinnande anbudet lämnades in av ett danskt dotterbolag för att matcha andra europeiska bolags möjligheter.
– Vårt anbud bygger på svensk flagg och svensk besättning med svenska kollektivavtal, och det danska dotterbolaget kommer att ansvara för ekonomisk och strategisk ledning. Föreningen Svensk Sjöfart arbetar för att den svenska tonnageskatten ska bli konkurrenskraftig för svenska rederier, och vi ser med tillförsikt på möjligheten att även trafiken mellan Gotland och fastlandet ska inkluderas. Fattas ett sådant beslut under 2025, har vi möjlighet att placera även ansvaret för ekonomisk och strategisk ledning på Gotland, precis som idag. Det borde vara en självklarhet att det ska finnas konkurrensmässiga förutsättningar att en så strategisk infrastruktur som färjetrafiken till Gotland ska kunna styras helt och hållet från Sverige, tillägger Johansson.
Målet för Gotlandsbolaget är att senast 2045 kunna erbjuda klimatneutrala överfarter till Gotland, något som kräver betydande investeringar.
– Gotlandsbolaget fortsätter att investera i ny teknik och forskning för att utveckla både Gotlandstrafiken och passagerartrafik i stort. Men för att uppnå en klimatneutral Gotlandstrafik till 2045, krävs insatser som vi själva inte har rådighet över: ökad produktion av fossilfri el och bränslen samt infrastruktur, i och utanför hamnar, säger Håkan Johansson.