Gotlandsbolaget redovisar bättre resultat efter årets första nio månader jämfört med samma period i fjol. Detta beror huvudsakligen på två aktiva åtgärder: att avsluta satsningen på Hansa Destination till Rostock samt att höja biljettpriserna på Destination Gotlands resor.
– Nu efter högsäsongen kan vi konstatera att åtgärderna slagit igenom och vårt justerade rörelseresultat för perioden steg till 277,6 MSEK jämfört med 181,8 MSEK 2022, säger vd Håkan Johansson.
I förordet till resultatrapporten betonar Gotlandsbolaget hemmamarknaden:
”När vi summerar den viktiga sommaren, kan vi konstatera att Gotland står sig starkt som resmål, trots en liten minskning i antalet resande. De åtgärder som genomförts för att stärka vårt resultat, med effektiviseringar och justerade biljettpriser, har haft en positiv ekonomisk effekt och vi redovisar ett förbättrat justerat rörelseresultat för perioden jämfört med förluståret 2022”, skriver bolaget.
Detta är viktigt inför framtiden då man så småningom står inför en ny statlig anbudsrunda när det handlar om ryggraden i rederiet, trafiken till och från Gotland.
”Under tredje kvartalet har Trafikverket distribuerat upphandlingsunderlaget för den upphandlade Gotlandstrafiken 2027–2035. Vårt främsta mål är att få förnyat förtroende, men vid den händelse att vi inte skulle vinna avtalet, planerar vi att fortsätta köra trafik mellan Gotland och fastlandet”.
Vd Håkan Johansson påminner om historien och nödvändigheten av diversifiering:
– När Gotlandsbolaget bildades var det för att säkra goda kommunikationer mellan Gotland och fastlandet, och trafiken är en del av vårt ursprung och DNA. Men idag är verksamheten betydligt bredare, med hotell, fastigheter, resebokning, teknikutveckling och en kommande kryssningssatsning. Vi är därför inte beroende av en affär eller avtalet med Trafikverket. Under 1990-talet när vi inte hade den upphandlade trafiken, visade vi vår förmåga att ställa om affären. Med det sagt, är vårt främsta fokus att vinna upphandlingen. Vi är ödmjuka inför möjlig konkurrens, men vet också att vi har lång erfarenhet av trafiken, upparbetade kundrelationer och en väl anpassad fartygsflotta. Den vetskapen gör att vi, även om vi inte skulle vinna avtalet med Trafikverket, planerar att fortsätta köra trafik mellan Gotland och fastlandet.
Vid sidan av kärnverksamheten finns också andra spännande projekt, som till exempel den nya kryssningstrafiken:
– Vi är inne i en intensiv fas tillsammans med Viking Line inför lanseringen av vår gemensamma kryssningssatsning våren 2024. Med den kommer vi kunna välkomna fler besökare till Gotland. Samtidigt fortsätter våra satsningar på boendeanläggningar på Gotland och vi hoppas kunna dela med oss mer av våra planer under början av 2024.
Arbetet fortgår dessutom med utvecklingen gotländsk biogasproduktion och teknikutveckling för att minska utsläppen från färjetrafiken.
Intäkterna uppgick till 968,5 miljoner SEK (1.140,2). medan kostnaderna landade på 690,9 MSEK (-958,4). Intäkter och kostnader under kvartalet är lägre än föregående år främst till följd av att det då ingick poster avseende Stockholms Reparationsvarv och Hansa Destinations, samt för fartyg som sålts under andra halvåret 2022 och första halvåret 2023.
De planerade prishöjningarna för Destination Gotland, som fått kritik på hemmaplan, blev heller inte så tuffa som man först befarade.
– Tack vare lägre drivmedelspriser, har Destination Gotland haft möjlighet att hålla lägre snittpriser under kvartalet än vad som förväntades i början av året, säger Håkan Johansson.
Som för alla andra rederier i världen står också Gotlandsbolaget inför stora förändringar framöver:
– Vi arbetar parallellt med flera strategiska satsningar på och omkring Gotland. Vår kanske viktigaste satsning handlar om teknikutveckling för framtidens fartyg med målet att kunna erbjuda en klimatneutral överfart till och från Gotland, understryker Håkan Johansson.
På den här länken finns dagens presentation att ladda ner: Gotlandsbolaget-Presentation-webcast-Q3-2023.
Och här hittar du hela resultatrapporten: Gotlandsbolaget-delarsrapport-januari-september-2023-231121.