När pandemin slog till vårvintern 2020 drogs mattan för bil- och passagerarrederierna undan över en natt och intäkterna försvann. Sedan dess har de stora aktörerna gjort allt för att både överleva och rusta inför framtiden, efter pandemin.
Så här ser strukturen ut inom Rederi Ab Eckerö i dag.
För Rederi Ab Eckerö resulterade detta i att storägaren, kretsen kring familjen Mansén (Rederi Ab Skärgårdstrafik), sommaren 2020 ställde upp med ett kapitallån på två miljoner euro. Detta gjorde att de stora finansiärerna med Svenska Handelsbanken i spetsen ställde upp med tilläggsfinansiering. Med hjälp av statliga garantier, Handelsbanken samt nya finansiärerna Pensionsförsäkringsbolaget Veritas och Sjömanspensionskassan säkrade Rederi Ab Eckerö därmed finanserna till 2022. Samtidigt meddelades att lånegivarnas kovenanter (nyckeltal för finansieringen) inte tillämpas fram tills dess. Flera andra storägare gavs samma möjlighet att med hjälp av kapitallån säkra verksamheten; ingen ställde upp.
– Det var då ett krav från finansiärerna att ägarna också skulle ta ansvar och visa förtroende för bolaget och det gjorde Rederi Ab Skärgårdstrafik, säger koncernchef Björn Blomqvist.
Här skriver Ålands Sjöfart om resultatet av räddningsoperationen sommaren 2022.
Innan lösningen stod klar utbröt ett maktbråk i rederiet med målet att minska familjen Manséns ägarinflytande.
Om denna kamp kan man läsa mer på den här länken.
Nu har det gått ytterligare ett år och i vår förfaller delar av lånen till betalning. Arbetet är i höst inne i ett avgörande skede med målet att säkra en långsiktigare finansiering av rederiet som klarat sig genom krisen, liksom alla andra, med hjälp av statliga stöd.
I ett pressmeddelande i onsdags meddelade koncernchef Björn Blomqvist att en lösning är förestående.
”Diskussionen med våra befintliga finansiärer, Svenska Handelsbanken, Pensionsförsäkringsbolaget Veritas och Sjömanspensionskassan fortskrider och vi räknar med att kunna presentera en finansieringslösning med dessa tre finansiärer i god tid innan de nuvarande lånen från dessa finansiärer förfaller”, skriver Blomqvist.
Målet är att tillsammans med Nordea och Handelsbanken hitta finansiering från den nordiska företagsobligationsmarknaden. Där är man i så fall i gott sällskap, många storbolag har gått den vägen genom åren, till exempel svenska jättarna Ericsson, SKF, norska Statoil och finländska Fortum samt flera rederier som till exempel Tallink. Nordea och Rederi Ab Eckerö med Björn Blomqvist och ekonomidirektören Malin Skogberg i spetsen inleder därför en roadshow i dag där man träffar professionella investerare med sikte på att erbjuda ett obligationslån på sammanlagt 62 miljoner euro. Dessa obligationer ska betalas tillbaka efter fem år och berättigar i utgångsläget till en ränta som baserar sig på tre månaders euribor plus en marginal på 6-7 procent. Minsta insatsen är 100.000 euro.
Aktuell aktieägarförteckning i Rederi Ab Eckerö som är en åländsk folkaktie med sammanlagt 10.000 ägare, de allra flesta med få aktier.
Som säkerhet för finansiering lyfts fartygen M/S Eckerö och M/S Finlandia vilka värderats till 5,5 miljoner euro respektive 75,5 miljoner euro. I det ambitiösa prospektet som ligger till grund för obligationslånet nämns uttryckligen att det kapitallån på två miljoner euro som Rederi Ab Skärgårdstrafik betalade i fjol inte betalas tillbaka i detta skede.
– Nej, deras kapitallån stannar kvar i bolaget, de står fast även när det är tuffa tider, säger koncernchef Björn Blomqvist.
Trots att många branscher drabbats hårt av pandemin finns det mycket pengar i omlopp ute på marknaderna och investerare som söker långsiktiga placeringsalternativ. Målet är att nå dessa.
Rederi Ab Eckerö är huvudsakligen aktivt inom tre olika affärsområden; EckeröLine, Eckerö Linjen och Eckerö Shipping med tre roro-fartyg.
Rederi Ab Eckerö har drabbats hårt av de restriktioner som pandemin fört med sig men har tack vare statliga stöd ändå klarat sig. Lasttrafiken med nyförvärvet M/S Finbo Cargo har dessutom fortsatt trafiken utan pandemistöd och gjort att infrastrukturen i Finland fungerat trots alla begränsningar.
Första halvåret slutade med avsevärda förbättringar i resultatet jämfört med 2021 men är fortfarande, rätt självklart, inte bra. Tredje kvartalet som är det viktigaste blev ”marginellt bättre” än fjolåret.
– Vi nådde ett positivt resultat på sista raden, kommenterar Björn Blomqvist.
För Rederi Ab Eckerö handlar det övergripande om räntebärande skulder till Handelsbanken som måste omfinansieras. Bolagets soliditet ligger på 42 procent och läget är i stort sett detsamma i dag jämfört med före pandemin.
Om försäljningen av obligationslånet går vägen fullt ut minskar Handelsbankens lån från 77,6 miljoner euro till 14 miljoner.
Mer detaljerat utgörs lånen av 77,6 miljoner euro till Svenska Handelsbanken och 15 miljoner till Veritas och Sjömanspensionskassan. Om obligationslånet på 62 miljoner euro blir fulltecknat betalas Handelsbankens krediter bort och ersätts med en ny på 14 miljoner euro. Veritas lån på 5 miljoner och Sjömanspensionskassan på 7 miljoner stannar kvar i bolaget.
Försäljningen av obligationslånet inleds i dag fredag med de första mötena med investerare. Under ledning av Nordea som koordinator ordnas sedan större möten på måndag (på svenska) och tisdag (på engelska) följt av individuella träffar hela veckan.
Rederiets flotta består just nu av sex fartyg i trafik samt M/S Birka Stockholm som finns till försäljning sedan Birka Line lades ner i spåren av pandemin.
Inför dessa träffar har Nordea skickat ut en fyllig presentation som med stöd av detaljerade bilagor ger en mycket transparent bild av rederiet. Både utmaningar och möjligheter lyfts fram och landar i ett bolag som drabbats hårt men är redo att komma tillbaka. Verksamheten är stabil och möjligheterna till införtjäning kan bli goda när pandemin släpper greppet och folk börjar resa igen.
Här finns Nordeas ”Credit Profile” över Rederi Ab Eckerö och mer info kring obligationslånet att ladda ner:
Credit Profile Rederi Ab Eckerö