Ambitionen är hög i Estland när det handlar om att bygga infrastruktur för utveckling av hela landet. I somras grundades Riigilaevastik (Estonian State Fleet) som är en slags myndighet där maritim kompetens samlas.
Riigilaevastik ska utveckla och förvalta de statliga fartygen och allt annat som hör sjöfarten till. Målet är bättre förvaltning av resurserna med stark fokus på övergången till miljövänliga bränslen och hållbar teknik. Detta börjar nu resultera i action och en stundande beställning på ett batteri- och vätgasdrivet fartyg för rutten mellan fasta Estland och Dagö (Rohukula-Heltermaa). Den ska också kunna användas mellan Estland och Ösel (Virtsu-Kuivastu).
Förfrågan gick ut i december och den 17 januari ska anbuden för konstruktion och design vara inlämnade, trafikstarten är planerade till den 1 oktober 2026.
Färjan ska kunna köras helt utan utsläpp, under normala förhållanden, med primärt elektricitet som laddas via en landanslutning samt el som genereras ombord av bränsleceller som använder komprimerad vätgas. Fartyget ska vara helt buller- och friktionsfri och kunna köras autonomt, fast med besättning ombord.
Utöver batterier och bränsleceller måste fartyget vara utrustat med reservgeneratorer för biodiesel som kan användas under stränga vinterförhållanden eller om de huvudsakliga energikällorna fallerar.
Färjan förses med dubbla bildäck för stora och tunga laster samt farligt gods på det öppna bildäcket och passagerarbilar på det nedre bildäcket som ligger under huvuddäcket. Utöver de två lastdäcken har färjan ett däck för passagerare och ett annat för besättningens bostäder samt ett bryggdäck.
Projektet har starkt politiskt stöd i Tallinn där klimatminister Kristen Michal lyfter betydelsen av att bidra till ekonomisk utveckling samtidigt som man bevarar naturen.
– Den fortsatta utvecklingen av färjetekniken är nödvändig för att förbättra kvaliteten på förbindelserna för människor på och besökarna till öarna. Genom att använda energi effektivt kan vi som land, som kunder, få fler resor för varje euro, på ett sätt som är mer respektfullt mot naturen, säger Michal.
Som med alla fartygsbeställningar idag är det också med den nya vätgasfärjan – allt handlar om att använda energi så effektivt som möjligt med nollutsläpp som mål och överlag lägre energikostnader totalt.
– Tack vare ny teknik och en innovativ skrovdesign är energiförbrukningen för den nya färjan cirka 20 procent lägre än för den tidigare generationens färjor, konstaterar Andres Laasma, generaldirektör för Riigilaevastik.
Valentin Bratkov är projektledare för den nya färjan. Han säger att nybygget levereras med autonoma funktioner ombord och beredskap för fjärrstyrning vilket innebär att färjan kan segla mellan hamnarna i autonomt läge.
– Inledningsvis kan till exempel navigering, inklusive dockning och förtöjning, laddning av el från land, drift i maskinrummet, på bildäck eller i kundtjänsten, vara helt autonomt. I framtiden kan den nya färjan även fjärrstyras, konstaterar Bratkov.
I samarbete med forskare från Estonian Maritime Academy vid Tallinn University of Technology ska ett digitalt systerfartyg skapas för att ytterligare uveckla den autonoma driften.
– Det betyder inte att färjan ska fungera utan besättning men olika funktioner som navigering, maskinrumsoperationer eller kundservice kan vara helt autonoma, säger Bratkov.
En konceptuell färjedesign och genomförbarhetsstudie har utvecklats tillsammans med finländska Deltamarin för att verifiera vilka egenskaper och kapaciteter hos färjan som är bäst lämpade för estniska rutter på lång sikt. Dessutom har Hamburgische Schiffbau-Versuchsanstalt GmbH (HSVA), ett Tysklandsbaserat service- och konsultföretag, anlitats för att utreda prestandan i istäckta vatten. HSVA kom fram till att färjekonceptet uppfyller höga krav på energieffektivitet.
– Undersökningarna visar att designen klarar av att bryta tunn förstaårsis med kontinuerlig hastighet och att den med god marginal klarar minimihastigheten under svårare förhållanden, enligt isklass 1A, säger Nils Reimer, divisionschef för arktisk teknik på HSVA.
Klassningssällskapet Lloyd’s Register har också gett projektet sitt godkännande.
– Vi är glada över att ha agerat som rådgivare i detta projekt med Estonian State Fleet för att förse den estniska regeringen med en ny batteri- och vätgasdriven färja. Färjan bidrar till övergången mot fartyg med låga eller inga koldioxidutsläpp och den förbättrar förbindelserna mellan Estland och dess största öar, säger Patrick Wrede, LR Key Account Manager.
Den nya färjan har kapacitet för 1.000 filmeter för fordon, cirka 20 procent mer än tidigare färjor. I praktiken handlar det om nästan 200 personbilar eller 16 stora lastbilar tillsammans med 50 personbilar. För de 700 passagerarna planeras en restaurang ombord med kök samt en butik, utökad relaxavdelning och hyttutrymmen för besättningen. Upphandlingen är värd 40 miljoner euro.
Fartygsbygget ska enligt planerna finansieras av Europeiska moderniseringsfonden samt med medel från den nya utsläppshandeln som efter årsskiftet också inkluderar sjöfarten.
På länkarna nertill finns mer att läsa:
Offshore Energy: https://www.offshore-energy.biz/estonia-seeks-builder-for-new-zero-emission-battery-hydrogen-fueled-ferry/
Baltic News: https://balticnews.com/estonia-seeking-builder-for-new-large-island-ferry-with-eur-40-mln-budget/