Finland är ordförandeland i CBSS (Council of the Baltic Sea State) och har som mål att stärka såväl de politiska som de praktiska delarna inom organisationen som samlar alla länder runt Östersjön. Igår i Åbo möttes Expert Group on Sustainable Maritime Economy (EGSME) för att diskutera vilka följder etablerandet av gröna korridorer kan få för sjöfarten och landbaserade verksamheter.
Eero Hokkanen, till vänster, från finländska Kommunikationsministeriet presenterar dagens upplägg tillsammans med Gzegorz Poznanski, direktör vid CBSS-sekretariatet.
"Det går inte att överdriva sjöfartens betydelse för Åland."
Bland deltagarna i expertgruppen finns Jörgen Pettersson från Ålands lagting där sjöfarten ständigt är närvarande i vardagen. Branschen är själva grenen kring vilken det åländska landbaserade näringslivet byggts upp.
– Det går inte att överdriva sjöfartens betydelse för Åland. Runt den har i stort sett alla andra företag av betydelse kunnat växa; Paf, Alandia, Ålandsbanken och en lång rad andra underleverantörer, säger Pettersson.
Det stannar inte där. Sjöfarten är grunden för hela det finländska näringslivet och detta har förstärkts i spåren av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Om sjöfarten förr stod för uppemot 80 procent av den finländska exporten och importen, är siffran idag hisnande 97,7 procent, konstaterade Matti-Mikael Koskinen som deltog i expertgruppens möte i egenskap av ordförande för Rederierna i Finland.
– Sjöfarten håller igång hela världen och spelar en avgörande roll för all form av mänsklig verksamhet, sade Koskinen.
Den finländska sjöfarten håller sig också i framkant när det handlar om hållbarhet och nya lösningar och gör allt för att understryka branschens betydelse som arbetsplats. Det är en global utmaning att locka folk till sjöss, trots att utvecklingsmöjligheterna är närmast oändliga och karriären finns över hela världen.
– Utan sjöfolk har branschen ingen framtid, sade Koskinen.
"Sjöfarten håller igång hela världen."
Målet med gröna korridorer är att identifera rutter där det är enklare än på andra platser att etablera mer hållbar sjöfart.
När det handlar om gröna korridorer är det ett samlingsnamn för rutter där hållbarhet landar i nollutsläpp, över tid. Begreppet är internationellt och grundar sig på The Clydebank Declaration där den offentliga sektorn tillsammans med branschen formulerat visioner som ska minska beroendet av fossila bränslen och fortsatta utsläpp av växthusgaser. Att delta i dessa diskussioner är nödvändigt från finländskt och åländskt perspektiv.
Bland paneldeltagarna fanns också Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg som sammanfattade det hela väldigt tydligt:
– Vi är redo för detta när som helst, så fort det finns tillräckliga mängder biobränsle kan vi börja använda sådant.
OX2 har tillsammans med Ålandsbanken och Långnäs Hamn tagit fram en vision där elektricitet från storskalig vindkraft kan förvandlas till grön vätgas vilket kan göra Långnäs till en central bränslehub för all sjöfart i Östersjön.
"Det krävs massor av grön elektricitet och detta stärker Åland på många sätt."
Det står också utomordentligt klart att branschen är i stort behov av mer grön elektricitet, sådant som vindparker i havsbandet kan leverera. Med hjälp av denna gröna elektricitet är det sedan möjligt att utveckla infrastruktur som når långt utanför Åland. Med i panelen kring gröna korridorer fanns också Aleksandra Billeskov från MærskMc-Kinney Møller Center i Danmark där arbetet med Zero Carbon Shipping är högt prioriterat. Billeskov lyfte planeringen av en Mega Green Port i Långnäs på Åland. Med hjälp av elektriciteten från vindindustrin är det möjligt att skapa fartygsbränslen för de fartyg som passerar Åland på sin väg norrut eller söderut i Östersjön.
På den här länken kan du läsa mer om projektet Mega Green Port som drivs av OX2 och Ålandsbanken.
– Sjöfarten är i extremt stort behov av en omställning och för att lyckas med det krävs massor av grön elektricitet och detta stärker Åland på många sätt. Vi har resurserna som andra behöver vilket skapar ett högintressant läge för hela Ålands framtid, säger Jörgen Pettersson.
Expertgruppen inom CBSS-nätverket möts nästa gång i samband med Sjöfartens Dag som hålls torsdagen den 23 maj 2024 i Alandica. Förutom EGSME kommer också Helcoms Green Team och EUs Policy Area SHIP att delta i det gemensamma mötet i Mariehamn.
– Sjöfartens Dag är en institution som samlar hela branschen till Mariehamn och Åland. Detta är ett bra exempel på att hårt arbete gör skillnad inte bara till sjöss utan också på land, Sjöfartens Dag är en viktig injektion i hela den åländska besöksnäringen, säger Jörgen Pettersson.