EU står i beråd att reformera systemet för handel med utsläppsrätter och med början 2024 inkludera sjöfarten. I direktivet medges undantag för öar med färre än 200.000 invånare vars ekonomi står och faller med regelbunden fartygstrafik. Detta undantag är något medlemsländerna har att hantera med egna beslut, konstaterar statsrådet:
”I Finland är det möjligt att tillämpa det temporära undantaget för öar på transporter mellan det finländska fastlandet och Åland. Undantaget ska omfatta resor med passagerarfärjor med en bruttodräktighet på minst 5.000.”
Statsrådet konstaterar i en bedömningspromemoria att ”tillämpningen av utsläppshandeln utan undantag och tillämpningen av undantaget för öar kan påverka utsläppen från sjötransporterna, tillgängligheten till landskapet Åland, rederiernas ekonomi och verksamhetsmiljö, landskapets samhällsekonomi samt konkurrensläget på vissa sjötransportvägar i Finland som betjänar transporter på gummihjul och resenärer.”
Ö-undantaget är inte för evigt utan kan som mest gälla fram till år 2030 och är ett sätt att upprätthålla ekonomier på öar som saknar väg- eller järnvägsförbindelser till fastlandet.
På den här länken finns mer att läsa på statsrådets hemsida.
Möjligheten för trafiken på Åland att undantas från utsläppshandeln har kritiserats hårt av Wasalines vd Peter Ståhlberg som tvingas konkurrera med jätten Finnlines och övriga rederier om transportkunderna och som nyligen investerat i M/S Aurora Botnia.
– Det är helt ofattbart att man skulle sätta sig i en helt ny konkurrenssituation och spela ut världens miljövänligaste färja. Ska vi straffas för det också? säger Ståhlberg i en intervju med Svenska Yle.
Här finns mer att läsa om Peter Ståhlbergs tankar kring undantaget.
Wasaline får nu flankstöd i kampen mot de åländska undantagen av Österbottens handelskammare och Västra Nylands handelskammare som i ett färskt uttalande slår fast:
”Nationellt införande av ö-undantaget skulle ställa andra sjöförbindelser i Finland i en ogynnsam konkurrenssituation jämfört med sjöfarten via Åland. För det exportdrivna näringslivet i Österbotten – och mer allmänt för hela inlandet – skulle ö-undantaget innebära högre fraktkostnader på rutten mellan Vasa och Umeå. Även den i fjol öppnade rutten mellan Hangö och Nynäshamn, som inte heller trafikerar via Åland, skulle hamna i en mycket ogynnsam konkurrenssituation. För rederierna och näringslivet skulle snedvridningen av konkurrensen och kostnadsökningen innebära betydande ekonomiska förluster och en betydande minskning av sjöfarten, särskilt frakttrafiken som skulle söka sig till andra rutter på grund av kostnadsskäl.”
Här kan man läsa hela uttalandet från de två handelskamrarna: 230414 Utsläppshandel inom sjöfarten.
Om undantaget ska beviljas eller inte blir en fråga för den nya regeringen i Finland, när den är klar.