M/S Finnsirius är det första av två systerfartyg som i höst ska inleda trafiken mellan Kapellskär-Långnäs-Nådendal och ersätta nuvarande Finnlines-fartygen Finnswan och Europalink. Foto: Finnlines.
Under befäl av åländska sjökaptenen Johnny Forss är det snart dags för M/S Finnsirius att inleda den långa färden från Weihai i Kina till Östersjön för att starta trafiken Kapellskär-Långnäs-Nådendal i september. Fartyget överlämnades till Finnlines idag den 18 juli.
Åländske sjökaptenen Johnny Forss för befälet för M/S Finnsirius som så småningom ska inleda den långa färden från Weihai i Kina till Östersjön och den nya trafiken som ska inledas i september. Foto: Finnlines.
Finnsirius är det första av de två ropax-fartygen i den så kallade hybridklassen som beskrivs Superstar och utgör en del av det stora investeringsprogram på 500 miljoner euro som Grimaldiägda Finnlines genomfört under de senaste åren. De tre första, något mindre fartygen, togs i drift förra sommaren på andra linjer.
Konstruktionen av Finnsirius startade i juni 2021 och fartyget får följe av systern, M/S Finncanopus, i slutet av år 2023. De två nybyggda fartygen blir de största i Finnlines flotta och innebär en betydande kapacitetsökning i trafiken då de ersätter nuvarande Finnswan och Europalink. Lastkapaciteten per fartyg ökar med 24 procent till 5.200 filmeter och passagerarkapaciteten fördubblas från dagens 554 till 1.100 passagerare.
Finnlines vd och koncernchef Tom Pippingsköld var på Sjöfartens Dag den 1 juni och berättade om den kommande storsatsningen på last och passagerare i trafiken Kapellskär-Långnäs-Nådendal. Foto: Therese Andersson.
Finnlines vd och koncernchef Tom Pippingsköld ser fram mot att höja tonen i konkurrensen om passagerarna mellan Finland, Åland och Sverige:
– Finnlines kombinerar frakt- och passagerartrafik på rutten Nådendal-Långnäs-Kapellskär och därför kommer vår investering att stärka servicen för såväl våra fraktkunder som för våra passagerare. En smidig godstrafik i Östersjön är ryggraden i regionens ekonomier och den nationella försörjningstryggheten, säger Pippingsköld.
Fartygen drivs fram av dieselmotorer som renas med hjälp av scrubbrar men är ändå betydligt renare än nuvarande tonnage.
– Dessa hybrid ropax-fartyg är inte bara de största i företagets flotta hittills, de transporterar också gods på ett mer hållbart sätt. Fartygen utrustas med kraftfulla batteribanker och landbaserad strömförsörjning för att kunna ha nollutsläpp när de ligger i hamn. Dessutom kommer hamnverksamheten att bli mer effektiv med automatisk förtöjning, säger Tom Pippingsköld.
Systrarna Finnsirus och Finncanopus har fått sina namn efter stjärnor på himlavalvet. Finnsirius levererades i dag medan Finncanopus kommer senare i höst.
Att transportera gods sjövägen är en nödvändighet för både Sverige och Finland; till och från Åland handlar det om hela existensen för öriket.
– Cirka nittio procent av exporten och importen i Sverige och Finland sker sjövägen, påminner Pippingsköld.
Line Manager Antonio Raimo är också fylld av tillförsikt inför lanseringen:
– När Finnsirius och Finncanopus börjar trafikera växer skalfördelarna för att stödja ny affärsutveckling och möjligheter för våra fraktkunder. Dessutom uppgraderar vi tjänsterna för passagerare med flera temarestauranger, ett brett utbud av hyttkategorier, mötesrum, en stor butik, lounger, för att nämna något, säger Raimo.
På den här länken hittar du bloggen där du kan läsa mer om nybyggnadsprogrammet i Kina.