Gotlandsbolagets allt överskuggande idé är att knyta samman Gotland med fastlandet Sverige. Det har fungerat bra. I takt med att resan blivit kortare har Gotlands befolkning ökat. Nu ska Gotlandsbolaget tillsammans med dottern Destination Gotland ge sig in i kryssningstrafiken mellan Stockholm, Visby och Åland med hjälp av Birka Stockholm som man köper av Rederiaktiebolaget Eckerö för 38 miljoner euro.
Ångfartygsbolaget Gotland grundades redan 1865, samtidigt som freden slöts i det amerikanska inbördeskriget och året innan Alfred Nobel uppfann dynamiten. Det har alltså hunnit hända mycket sedan dess men grundidén är densamma; att sköta trafiken mellan Gotland och övriga Sverige så rationellt och säkert som någonsin är möjligt.
Gotlandsbolaget ägs av 2.947 aktieägare, de flesta av dem boende på Gotland. Rederiet sköter trafiken mellan fastlandet och Sverige och den dominerande ägaren i rederiet är familjen Nilsson med sextio procent av aktierna och ett aktivt ägarskap från hedersordförande Eric David Nilsson, nyligen 95 år fyllda, samt hans barn Ann-Marie Åström (styrelseordförande) och Björn Nilsson (vice ordförande). Koncernen omsätter 2,5 miljarder kronor och har 500 medarbetare.
Håkan Johansson har varit vd för Gotlandsbolaget som det kallas i dagligt tal sedan 2011. Johansson är hemma från Västerhejde, en ort lite söder om Visby. Johansson hör till den aktiva sorten vilket visar sig i regelbundet deltagande i cykelloppet Vätternrundan.
– Om inte annat tvingar det mig att fram cykeln i slutet av mars för att vara redo i början av juni. Sedan kan jag ta det lugnt igen!
I Gotlandsbolaget ingår det starkaste benet Destination Gotland där Marcus Risberg är vd och som sköter passagerartrafiken. Dessutom finns Gotland Tankers som är ett tankerrederi med sex fartyg samt Gotlandsresor och Stockholms reparationsvarv (Rättelse: varvet såldes under fjolåret. Gotlandsbolaget står i finansiell mening starkt och framtidsutsikterna ljusa. Det är ingen överdrift att kalla rederiet för en folkaktie; när det går bra för Gotlandsbolaget går det bra för Gotland och vice versa.
Gotlandsbolaget har under senare år präglats av flera nysatsningar. Rederiet har byggt två nya passagerarfärjor i Kina vilka drivs av naturgas och tio procent biogas.
– Vi tar hållbarhet och miljö på stort allvar och har därför fortsatt köra med LNG trots att priserna skenade i höjden i vintras, säger Håkan Johansson.
Att köra på natur- och biogas är ändå inte tillräckligt för att nå sjöfartens extremt ambitiösa utsläppsmål. Därför har Gotlandsbolaget lanserat projektet Gotland Horizon som handlar om att konkret köra fartyg med hjälp av vätgas som driver gasturbiner som levererar hög effekt och alstrar värme som sedan går vidare till ångturbiner som tar hand om överskottsenergin.
– Detta visionerade vi om redan 2009 men nu på senare tid har allt blivit mycket mer konkret, säger Johansson.
Detta har resulterat i framtagandet av ett konceptfartyg som visar hur dagens teknik och visioner kan bli verklighet.
– Det står rätt klart, tycker vi, att vätgas är ett av de mest intressanta bränslen när det gäller att skapa klimatneutral sjöfart i framtiden, säger Håkan Johansson.
Batterifärjor och bränsleceller tror inte Håkan Johansson lika mycket på när det gäller behovet för just Gotlandstrafiken även om den typen av fartyg lämpar sig väl för andra rutter. Batterierna är för tunga och bränslecellerna för dyra.
– Det kunde gå om vi skulle sakta farten men det betyder samtidigt att vi flyttar Gotland längre bort från fastlandet och det vill vi inte. Vi ser tydligt vad transporterna gjort för att Gotland ska utvecklas, säger Johansson.
Medan andra regioner dras med utflyttning har Gotland de senaste tjugo åren haft ett positivt inflyttningsnetto och god samhällsutveckling. Befolkningen har vuxit liksom intresset för Gotland som semestermål. Under pandemiåren 2020 och 2021 har passagerarsiffrorna nått rekordnivåer.
– Det är ett direkt resultat av våra snabbfärjor som halverat tiden som överfarten tar. Vi har kunnat bryta urbaniseringen tack vare dem och det vill vi fortsätta med. Vårt mål är snabba överfarter mellan Gotland och fastlandet. Gotland Horizon handlar om motsatsen till slow steaming och därför är det extremt intressant, säger Håkan Johansson.
Tajmingen är perfekt och avkastningen på investerade pengar kan bli stor. Vad som ska driva sjöfarten framåt istället för fossila bränslen är något som hela världen just nu funderar på.
Ålands Sjöfart intervjuade Håkan Johansson när pandemin var på väg att ebba ut, våren 2022. Av pandemin har man lärt sig att aldrig ta något för givet.
– Jag är stolt över den anpassningsförmåga som alla anställda inom Gotlandsbolaget uppvisat. Vi har tvingats vara mer flexibla och vi har klarat det med bravur, säger Håkan Johansson.
Ett bra exempel på krishanteringen är Destination Gotland som liksom andra passagerarrederier drabbades stenhårt av restriktioner. Istället för att på förhand veta ungefär vad som väntade uppstod en kompakt osäkerhet då allt ställdes på ända.
– Vi hade till exempel plan A, B och C… när vi såg vad som hände och trodde vi var redo. Alla dessa planer måste ändå slängas i papperskorgen för något helt annat. Verksamheten har tvingats vända ut och in på sig själv för att klara alla förändringar.
Samma insikter kan medlemsföretagen inom Svensk Sjöfart vittna om. Håkan Johansson var fram tills ifjol ordförande i föreningen och såg på nära håll sett hur olika krisen slog.
– Många rederier har gått bra; bulkflottan, produkttankers, offshoresektorn, specialfartyg och så vidare. Utmaningarna har drabbat passagerartrafiken och här har den svenska regeringen rätt mycket att lära sig från Finland där man var betydligt mer på tårna när det gäller att säkerställa försörjningen i landet, säger Johansson.
När det gäller framtiden kretsar nästan allt kring den efterlängtade och förväntade omställningen. Sveriges samlade rederier har legat i framkant med tidiga miljöinvesteringar och bättre fartyg. Detta har skett mestadels i spridda skurar och rätt så fragmenterat. Håkan Johansson vill nå större klarhet och gemensamt fokus kring till exempel framtidens bränslen.
– Hela sjöfartsnäringen måste bli tydligare på att gemensamt staka ut vägen mot en miljösmart framtid, som bransch måste vi tänka tillsammans för över allt annat finns det i dag ett krav på rejält minskade utsläpp och målet är att alla fartyg ska vara klimatneutrala. Det klarar ingen på egen hand, alla måste vara med, säger Håkan Johansson.
Här finns hela reportaget med Håkan Johansson att läsa i Ålands Sjöfart.
Marcus Risberg som är vd för Destination Gotland föddes i Helsingfors men flyttade bara två år gammal till Åland där hans fasta plats blev först Mariehamn och sedan Godby. Efter studentexamen vid Ålands lyceum bar det av till juridikstudier vid Stockholms universitet, men först efter att han gjort den frivilliga värnplikt som ålänningar kan göra, om man vill.
– Jag åkte till Dragsvik och blev kustjägare och sergeant. Det var en tuff och avancerad utbildning som jag haft stor nytta av i livet, värnplikten fostrar på många sätt. Dessutom gav det ett stort och värdefullt nätverk, jag har många gånger stött ihop med människor som jag delat stuga eller stridsläger med, säger Risberg.
Kopplingen till Åland har han och familjen som består av hustru Tina och de tre barnen Alicia, Alex och Meline behållit fram tills sommaren 2021 då man sade upp det hyrda boendet i Hammarland efter åtta år.
På den här länken finns en stor intervju med Marcus Risberg att läsa i Ålands Sjöfart.