Pandemin sargade färjbranschen rejält men nu är passagerarna på väg tillbaka, visar dagsfärsk statistik från Sjöfartsverket. Under årets första sex månader fortsätta antalet resenärer att öka medan volymerna på godssidan hålls rätt stabila.
Under första halvåret åkte drygt nio miljoner passagerare till eller från svenska hamnar. Det är en uppgång på tio procent jämfört med föregående år. Under motsvarande period 2019, vilket är det senaste normalåret innan pandemin och Rysslands invasion av Ukraina, var antalet 11,5 miljoner passagerare vilket visar att återhämtningen går sakta.
Den största ökningen, bland de tio hamnar med flest antal passagerare, har skett i Helsingborg och Stockholm. Den hamn som ökat mest av alla, procentuellt, är Grisslehamn, en rätt självklar effekt av att Viking Line lade ner kortrutten mellan Mariehamn och Kapellskär.
– Återhämtningen från pandemin fortsätter och antalet passagerare ökar. Samtidigt finns det fortfarande en oro för säkerhetsläget i Östersjön, säger Jonas Franzen, tjänsteförättande kommunikationsdirektör vid Sjöfartsverket.
Godsvolymerna i de svenska hamnarna fluktuerar något men har legat relativt stabilt de senaste åren. Sammanlagt lastades och lossades närmare 80 miljoner ton gods till Sverige under det första halvåret 2023. Det är en minskning med knappt fem procent jämfört med föregående år.
För de tio största hamnarna som hanterat gods i Sverige är det Norrköping som ökar mest i volym samtidigt som Göteborg är den hamn som minskar mest. Statistiken visar att flera av de hamnar som ökar mest i godsvolymer ligger i norra Sverige.
– Lågkonjunkturen har förmodligen börjat visa sig även i godstrafiken. Vi får komma ihåg att 90 procent av Sveriges import och export går via sjöfarten. Samtidigt sker stora investeringar i Norrland vilket leder till mer godstransporter, vilket nu syns i statistiken, tillägger Jonas Franzen.