Varje år åker nio miljoner passagerare och två miljoner fordon med fartygen som går mellan Helsingfors och Tallinn. Tallink Grupp är störst med Eckerö Line som tvåa och Viking Line trea. Trafiken där åländska Eckerö Line var en av pionjärerna har över tid utvecklat sig till en stark drivkraft för utvecklingen på båda sidor Finska viken.
Därför var det en viktig dag igår då Helsingfors Hamn tillsammans med Port of Tallinn samlade rederierna i Helsingfors för att underteckna ett Memorandum of Understanding (samförståndsavtal) om en grön korridor mellan de två länderna. Målet är att så foirt som möjligt säkerställa och påskynda skapandet av en ”klimatneutral kundresa och en grön korridor mellan Helsingfors-Tallinn och Nordsjö-Muuga”. Skälet är enkelt och handlar om att upprätthålla trafiken:
”Den pågående klimatförändringen påverkar alla parter – städer, hamnar och rederier. Framtiden och fortsättningen för färjeverksamheten är nödvändig för båda sidor av Finska viken. Att minska utsläppen av växthusgaser är en brådskande fråga för alla företag.”
Gröna korridorer eller Green Corridors är definierat i något som kallas Clydebank Declaration och lanserades i samband med COP26 av Storbritannien. I korthet handlar det om att skapa klimatneutrala rutter mellan minst två städer.
Här kan du läsa mer om Clydebank Declaration och gröna korridorer.
Överenskommelsen mellan Helsingfors och Tallinn syftar till att minska utsläppen och öka användningen av lösningar med noll eller nära nollutsläpp. Syftet är att nå de eftersträvade målen tidigare än vad parterna hittills offentligt har lovat. De undertecknande parterna i detta MoU är städerna och hamnarna i Helsingfors och Tallinn, Rederi AB Eckerö (Eckerö Line), Tallink Grupp och Viking Line, klimatministeriet i Estland med starkt stöd av Kommunikationsministeriet i Finland.
Målet med den gröna korridoren är att påskynda övergången till en klimatneutral och hållbar kundresa för både passagerare och gods på sjövägarna Helsingfors-Tallinn och Muuga-Nordsjö. Detta inkluderar gemensamma färdplaner för rederier, städer och hamnar mot ett nollutsläppsmål. Varje färdplan består av specifika milstolpar som uppnås med hänsyn till prioriteringar och möjlig finansiering.
– Det är viktigt att förbindelsen mellan Helsingfors och Tallinn är miljömässigt mer hållbar i framtiden. Mer än de obligatoriska stegen måste tas för att säkerställa detta. Det är viktigt att alla större aktörer deltar i denna aktivitet, så detta är en dag av stor betydelse och en vändpunkt för att arbeta tillsammans med alla partners till förmån för klimat och natur, säger Valdo Kalm, vd för Tallinns hamn.
De viktigaste punkterna i är insatserna för att uppnå klimatneutralitet och samtidigt öka passagerar- och godsflödet mellan de två länderna. Det är också betydelsefullt att stärka korridorens konkurrenskraft och vitalitet samt att genomföra vissa gemensamma vetenskapliga studier för att förbättra projektverksamheten och öka kunskapen och kunskapsutbytet. Att ansluta sig till internationella initiativ för utveckling av gröna korridorer förbereds också som en del av verksamheten.
– Vi ser fram emot det samarbete som detta projekt erbjuder mellan alla parter. Jag är övertygad om att vi kan hitta smarta och bättre lösningar för att hantera klimatförändringarna i vårt område och säkerställa framtida tillväxt och välfärd i två länder, säger Ville Haapasaari, vd för Helsingfors Hamn.