Felix ketchup, tillverkad av Orkla-koncernen i Fågelmara, har sedan början av juli transporterats till Finland med grönt biobränsle. Transportkedjan börjar vid Nordens största ketchupfabrik, varifrån Scandic Trans långtradare från Korsholm kör mot Viking Lines terminal i Stadsgården, Stockholm. Långtradarna korsar Skärgårdshavet ombord på Viking Glory och Viking Grace och levererar sin last till Orklas logistikcenter i Åbo.
Tack vare biobränslet minskar den totalt 683 kilometer långa transportkedjans koldioxidutsläpp med 90 procent jämfört med användning av fossila bränslen. Scandic Trans tankar sina lastbilar med biobränsle tillverkat av vätebehandlad vegetabilisk olja (HVO), och Viking Line köper biobränsle tillverkat av avfall (LBG) från Gasum motsvarande transportens förbrukning.
– Inom Orkla-företagen transporteras en stor mängd dagligvaror mellan de nordiska länderna. Biogasprojektet på denna livligt trafikerade rutt är ett steg på vår hållbarhetsresa. Vårt mål är att vi till år 2030 ska halvera våra växthusgasutsläpp, räknat från 2016 års nivå. Att minska vår miljöpåverkan är en del av vårt dagliga utvecklingsarbete. Därför var det fantastiskt hur enkelt det var för oss som fraktkund att övergå till den gröna sjökorridoren, säger Mauri Suuronen, chef för försörjningskedjeplanering och logistik på Orkla Suomi.
För varje transport minskar koldioxidutsläppen från 1.512 kilogram till 102 kilogram. Årligen innebär detta en utsläppsminskning på cirka 190 ton.
– Att minska utsläppen har länge varit en viktig fråga inom vägtransporter, och därför har vi satsat på att införa HVO-biobränsle. När även sjötransportdelen av transportkedjan nu kan ske med biobränsle är utsläppsminskningen revolutionerande. Och det viktigaste är att biobränsle kan användas i stor skala och att transportens miljöpåverkan kan rapporteras för varje enskild transport. Transportbranschens rykte i miljöfrågor är inte det bästa, så det är viktigt att visa att hållbara alternativ finns, säger Mikael Löfqvist, vd för transportföretaget Scandic Trans.
För närvarande drivs Viking Glory och Viking Grace huvudsakligen med flytande naturgas (LNG), men de är redan från början byggda för att kunna använda framtidens bio- och syntetiska bränslen.
– Vi har investerat totalt 450 miljoner euro i våra klimatsmarta fartyg. Tack vare detta har vi nu framgångsrikt startat regelbundna transporter med biobränsle tillsammans med Orkla Suomi och Scandic Trans. Detta är ett fantastiskt och viktigt bevis på kraften i samarbetet kring hållbarhetsåtgärder – det behövs utbud och efterfrågan samt naturligtvis en gemensam vilja att agera klimatsmart. Den gröna fraktkorridoren har väckt stort intresse i hela Norden, och det är bara en tidsfråga innan fler företag ansluter sig, säger Harri Tamminen, fraktdirektör på Viking Line.
Viking Line har i ett års tid erbjudit sina passagerare och konferenskunder möjligheten att köpa biogas motsvarande den egna resans förbrukning, och därmed minska utsläppet för sin resa med 90 procent. I år firade rederiet Östersjödagen genom att köra på biobränsle på Åbo-rutten under en hel vecka.