Nu är det klart. Skeppsföreningen Albanus ska bygga en ny galeas som ska ersätta den gamla trotjänaren. 2024 beräknas jungfrufärden äga rum.
Galeasen Albanus börjar bli till åren. I somras gjorde skeppet sin 25:e sommar till sjöss.
-Skeppsföreningens styrelse har tagit sig en funderare på vad vi ska göra i framtiden. Albanus liv är inte för evigt, säger verksamhetsledare Kristian Öberg.
Fartyget byggdes redan 1988 och trots att man har underhållit den behöver något göras för att dess liv ska förlängas. Därför har man fattat två beslut. Det första är att polyesterförhyda botten på Albanus, vilket innebär att man plastar botten.
-För att Albanus ska få ett säkert liv i minst femton år framåt.
På så sätt kan fartyget vara i bruk fram tills det andra beslutet förverkligats. Det beslutet är nämligen att bygga en ny galeas som ska kunna ersätta Albanus.
-Vi har haft en grupp som har tittat på det här och de har fastnat för att ha galeasen Emelia som utgångspunkt.
Även denna gång blir det en replika, precis som Albanus är. Emelia byggdes 1889 i Torp i Hammarland av skeppsbyggmästaren Erik Söderström för bonden Emil August Mattssons räkning.
-Jag känner inte till hur länge hon seglade, men jag tror att hon seglade till Stockholm med vedfrakt.
Mer djupgående
Att arbetsgruppen valde att utgå från Emelia har flera orsaker. Bland annat för att hon var ett vackert skepp gjort av en känd båtbyggare.
-Erik Söderström byggde också skonerten Ingrid som anses vara den vackraste båten som byggts på Åland. Och Emelia kallas ofta lillasyster till Ingrid och har ett mycket vackert skrov, berättar Kristian Öberg.
Skrovet är smäckert och både fören och aktern är vackra, säger han. Dessutom är modellen av skrov bättre än Albanus eftersom den är av en mer spetsig form och därmed mer djupgående.
-Den uppfyller dagens säkerhetskrav.
Storleksmässigt skiljer sig inte Emelia särskilt mycket från Albanus. Tanken är att replikan ska bli ungefär en kojplats längre, ungefär tre meter, men annars ska den vara ganska lik.
-Det ska bli en lika lättskött och lättdriven skuta som Albanus som fordrar en liten bemanning.
Riggen ska vara en klassisk galeasrigg på två meter, men den blir lite moderniserad jämfört med Albanus.
-Albanus har en ålderdomlig rigg. Den här som vi planerar är en riggning som börjar närma sig 1900-talet. Om nu det kan kallas modernt, säger Kristian Öberg och skrattar.
Det gör att seglingskapaciteten blir lite bättre, förklarar han.
Miljövänlig skuta
Tanken är också att Emeliareplikan ska vara en hållbar galeas ur miljösynpunkt.
– Vi ska vara öppna för all möjlig miljöteknik. Kanske ha vattenrening ombord, duschar som tar minimalt med vatten, framdrift med noll utsläpp … räknar Kristian Öberg upp som exempel.
Bland annat funderar man på att ha ett stort batteri som kan driva båten framåt vindstilla dagar och som man skulle ladda i Sjökvarteret med el som kommer från sol och vind.
-Vi vill att det ska bli lite av ett experimentfartyg. På så sätt hoppas vi också få med oss stora företag.
Finansieringen är nämligen inte klar ännu. Exakt vad prislappen blir vet man heller inte, men gissar att den landar någonstans mellan en och två miljoner euro.
Hittills har man ansökt om pengar för projekteringen, eftersom den inte kan göras med enbart ideella krafter.
För att kunna spara pengar ska också projekterings- och byggtiden vara lång. Först 2024 räknar man med att den nya galeasen ska kunna göra sin jungfrufärd.
-Meningen är att det ska projekteras 2014 och byggstarten ska bli 2016.
Albanus ska säljas
Det finns fler orsaker till att byggtiden blir så lång, säger Kristian Öberg.
-Besöksnäringen gynnas av en längre byggtid.
Eftersom galeasen ska byggas i Sjökvarteret blir bygget en del av attraktionerna där.
-Samtidigt ska vi ha en praktikant- och lärlingsverksamhet som också gynnas av en längre byggtid.
Och eftersom Albanus redan till säsongen nästa år ska vara polyesterförhydad har man ett fartyg i bruk tills Emeliareplikan är klar. Då är tanken att Albanus ska säljas.
-Föreningen kan bara fortsätta med enbart en skuta, vi har inte mer kapacitet eller behov. Och förhoppningsvis kan den försäljningen bli en del av finansieringen av den nya galeasen.