Nybyggnaderna är utformade för året-om-trafik i norra Bottenviken och byggs i isklass 1A. Fartygen byggs för att trafikera på Outokumpus huvudhamnar i Torneå och Terneuzen, Nederländerna. Fartygen ska transportera halvfabrikat och färdiga stålprodukter. På returresan ska fartygen transportera stålskrot som sedan görs om till rostfritt stål i Outukumpus fabrik.
Designen har tagits fram av Langh Ship i samarbete med Outokumpu och den kinesiska fartygsdesignern Shanghai Merchant Ship Design and Research Institute (SDARI). Langh Ship har i dag tre lastfartyg, speciellt utrustade för transporter av stål, i charter till Outokumpu. Erfarenheterna från dessa har kommit till stor nytta i planeringen av lastrum och lasthanteringslösningar för de nya fartygen.
– Vi värdesätter den långsiktiga relation vi har med Outokumpu. Samarbetet mellan våra företag har pågått i över tre decennier. Vi ser mycket fram emot nästa steg med dessa nybyggnader, vilket fördjupar vårt samarbete ytterligare, säger Laura Langh-Lagerlöf, vd, Langh Ship.
Jyrki Sandelin, Outokumpus transportchef är också nöjd med kontraktet:
– Denna transportsträcka är den enskilt viktigaste transportfilen för Outokumpu Group och det är därför vi litar på vår pålitliga partner Langh Ship. Vårt samarbete och de tidigare erfarenheterna på denna linje har fungerat utmärkt. Båda företagen har höga ambitioner och fortsätter att inspirera varandra till ständiga förbättringar, säger han.
Modern design och optimeringar är winwin på många sätt. Utveckling skapar hållbarhet.
– Tack vare den energieffektiva skrovformen har dessa fartyg lägre motoreffekt än de nuvarande fartygen. Trots det kan de lasta mer och hålla samma servicehastighet, säger Laura Langh-Lagerlöf, VD, Langh Ship.
Alla som bygger fartyg i dag vet att det handlar om långsiktiga satsningar samtidigt som morgondagens krav är svåra att förutspå.
– Designen har utvecklats i nära samarbete mellan Outokumpu och Langh Ship. Båda företagen drivs av en vilja att göra fartygen så energieffektiva, miljövänliga och flexibla som möjligt. Framtiden kommer att medföra alternativa bränslen, landström och batteriteknik vilket dessa fartyg redan är utrustade för, säger Eero Pajunen, Chief Operating Officer, Langh Ship.