Svenska energibolaget OX2 driver med sin lokala åländske ambassadör Anders Wiklund, projektledaren Ian Bergström och deras kolleger på utvecklingen och de möjligheter som finns i den storskaliga vindkraft som Ålands landskapsregering och lagting identifierat som en viktig framtidssatsning för självstyrda Åland. Under projektnamnet Långnäs Mega Grön Hamn är målsättningen att kombinera energi från vindkraftsparker med ett växande behov av grönt bränsle till sjöfarten i form av till exempel vätgas och eMetanol.
Här berättar Ålands Sjöfart mer om projektet.
Projektet tar nu ett nytt steg i form av en avsiktsförklaring mellan OX2 och företaget FerroSilva som har sitt ursprung i ett projekt vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm och som prisats för sina idéer kring hur utsläppen av växthusgaser kan minskas. I projektet som delfinansierats av Statens Energimyndighet (Sverige) har även tunga företrädare för industrin deltagit.
På den här länken finns mer att läsa om Ferrosilva.
FerroSilva har utvecklat en ny process för framställning av fossilfri järnsvamp i samarbete med bland andra KTH, Chalmers, Sveaskog och Ovako. Ambitionen är att en första fabrik med kapacitet att producera 50.000 ton fossilfri järnsvamp per år ska stå klar vid Ovakos anläggning i Hofors år 2026.
”Vår process kräver mindre än en tiondel av elen per ton producerad järnsvamp jämfört med de elektrolysbaserade initiativen”, skriver företrädare för FerroSilva på Di Debatt den 4 maj.
Järnsvamp, DRI (Direct Reduced Iron), är en mer förädlad produkt än järnmalmspellets vilket krävs för tillverkning av stål som kan betraktas som fossilfritt. Järnsvamp produceras runtom i världen men kan göras miljövänligare med hjälp av fossilfri teknik och på sikt helt utan koldioxidutsläpp.
Den planerade fabriken i Hofors kommer att som en del i processen att producera flytande biogen koldioxid och här kommer Långnäs Mega Grön Hamn in i bilden tillsammans med energi från den storskaliga vindkraften.
– För att kunna producera e-bränslet eMetanol för rederibranschen så behövs koldioxid, gärna i flytande form vilket är enklare att transportera. Samarbetet skapar förutsättningar för projektet Långnäs Mega Grön Hamn att kunna producera e-bränsle, säger Göran Nyström på FerroSilva.
Projektet Långnäs Mega Grön Hamn som drivs av OX2 och Ålandsbanken är i förstudiefas för storskalig produktion av e-bränsle, se länken upptill.
– Samarbetet med FerroSilva och deras innovationer skapar en bra grund för vidare studier kring just eMetanol-produktion i Långnäs, vilket är något som efterfrågas från rederibranschen, säger Ian Bergström.
Göran Nyström är med i projektgruppen för förstudien vid Långnäs, tillsammans med många andra ledande industriexperter. Det skapar förutsättningar att utveckla nya lösningar och dra nytta av befintlig teknik.
– Projektet Långnäs Mega Grön Hamn är ett fantastiskt spännande projekt och så rätt i tiden, där Åland med hjälp av Noatun vindkraftsprojekten har stora möjligheter att gå i framkant och skapa en helt ny grön tillväxtmotor för ålänningarna, samt övriga Europa. Det är skoj att vi på FerroSilva är med i förverkligandet av denna ambition, säger Göran Nyström.
Förstudien för Långnäs pågår och beräknas avslutas i början av 2024, för beslut om nästa steg i projektet.