Ansträngningarna att skapa större hållbarhet i trafiken på Östersjön har resulterat. I EPSI Ratings Sjöfart 2023-undersökning utsågs Viking Line för andra gången till det mest hållbara i trafiken mellan Finland och Sverige.
Under fjolåret började Viking Line erbjuda resenärerna på Åbo-linjen möjlighet att köpa förnybart biobränsle motsvarande utsläppen i juni 2023. Genom att välja biobränsle kan resenären minska utsläppen från sin resa med upp till 90 procent.
– Införandet av biobränsle är ett bra exempel på långsiktigt klimatarbete och hållbara investeringar. Vi byggde redan från början in beredskapen att använda biogas och syntetiska bränslen producerade med förnybar energi i Viking Glory, som färdigställdes 2021, och Viking Grace, som färdigställdes 2013. Nu finns det tillräckligt med biogas producerad från avfall på marknaden för att vi ska kunna börja använda den som bränsle tillsammans med flytande naturgas för vårt klimatsmarta fartygspar. Detta är en mycket betydande etapp på vår över fyrtio år långa hållbarhetsresa, säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Viking Line använder idag grön el i alla hamnar där dess fartyg ansluts till landström. Användningen av el producerad med förnybara energiformer som vindkraft, solenergi eller biogas minskar rederiets årliga växthusgasutsläpp med upp till 780 ton. En stor utsläppsminskning uppnåddes också genom att avveckla det äldsta fartyget i flottan, M/S Rosella, i januari 2023.
Viking Lines klimatarbete drivs både av resenärernas krav och av sjöfartens skärpta klimatstandarder. I framtiden kommer rederierna att styras av både EU:s gröna övergångsprogram Fit for 55 och utsläppshandelssystemet samt Internationella sjöfartsorganisationen IMO:s strategi för att minska växthusgasutsläppen.
– Det finns mycket arbete att göra, men vår hållbarhetsresa leder oss redan mot helt fossilfri sjöfart. Under de kommande åren kommer gröna sjöfartskorridorer, som vi är med och utvecklar både mellan Åbo och Stockholm och mellan Helsingfors och Tallinn, att spela en stor roll. Framöver kommer strategiska partnerskap och att erbjuda hållbara alternativ till olika kundgrupper att bli allt viktigare i vårt hållbarhetsarbete, säger Dani Lindberg.
Viking Line är Finlands största arbetsgivare inom sjöfartssektorn, och att stödja inhemskt arbete och välstånd är en del av rederiets hållbarhetsarbete. Viking XPRS, som trafikerar mellan Helsingfors och Tallinn, överfördes från estnisk flagg in i Finlands fartygsregister i mars 2023, och samtidigt överfördes fartygets besättning på 175 personer till det finska lönesystemet och blev direkt anställda av Viking Line. Samma månad beviljade Förbundet för Finländskt Arbete Viking Line Nyckelflaggan. Viking Cinderella överfördes från svensk flagg in i Finlands fartygsregister i mars detta år.
Hela Viking Lines hållbarhetsrapport för 2023 finns att ladda ner och läsa här: Hållbarhetsrapport 2023.
Några punkter från Viking Lines hållbarhetsrapport 2023
- Finländska fartygsresenärer utsåg Viking Line för andra gången i rad till det mest hållbara rederiet i trafiken mellan Finland och Sverige i EPSI Ratings Sjöfart 2023-undersökning. Rederiet fick också för andra året i rad en topplacering i hållbarhetsindex för persontrafik som ingår i undersökningen.
- Viking Line är Finlands största arbetsgivare inom sjöfart. Antalet anställda i företaget var under 2023 2.401 personer, varav 1.878 bodde i Finland. De sammanlagda lönerna uppgick till över 100 miljoner euro.
- Viking Line är en av Finlands största arbetsgivare inom underhållningsindustrin. Tusentals artistuppträdanden arrangeras ombord på rederiets fartyg varje år.
- Under 2023 seglade fyra av Viking Lines fem fartyg under finländsk flagg: Viking Glory, Viking Grace, Gabriella och Viking XPRS, som överfördes till det finska fartygsregistret i mars 2023. I samband med omflaggningen övergick XPRS personal direkt i Viking Lines tjänst. I mars 2024 fick även Viking Cinderella finsk flagg, och nu är alla rederiets fartyg i det finländska fartygsregistret.
- Flottans äldsta fartyg, M/S Rosella, som byggdes 1980, såldes i januari 2023.
- Viking Line är tillsammans med Rauma Marine Constructions, Åbo Akademi och Kempower partner i Decatrip-projektet, vars mål är att utveckla en lösning som möjliggör koldioxidneutral sjöfart mellan Åbo och Stockholm. Viking Line undertecknade ett samförståndsavtal med hamnarna i Stockholm och Åbo om att inrätta en grön sjökorridor.
- Viking Line är aktivt involverad i skydds- och forskningsarbete för Östersjön och skärgårdsnaturen. Rederiet stöder flera finska miljöorganisationer, som John Nurminens Stiftelse, Håll Skärgården Ren r.f. och Tvärminne zoologiska station.
- Restaurangerna ombord satsar på hållbar och närproducerad mat, och nästan 70 procent av råvarorna är av nordiskt ursprung. Stora volymprodukter, som grädde, smör, yoghurt, fil och ägg, köps från inhemska producenter och odlare.
- Matavfallet som samlas in på Viking XPRS, Viking Grace och Viking Glory fortsätter sitt kretslopp som råmaterial för biogas. Under 2023 samlades 1.475 ton matavfall in. Detta ger cirka 112.000 kubikmeter biogas, vilket motsvarar 127.000 liter bensin.