Propellerbladen som installerats på Baltic Queen har designats och tillverkats av Kongsberg Maritime Sweden AB. Bladen är specialgjorda för de hastighetsområden som krävs för ett fartyg av Baltic Queens typ. Den minskning av bränsleförbrukning och utsläpp som uppnås med de nya bladen kräver ytterligare analys, men förväntas uppgå till minst 14 procent varefter övriga fartyg i koncernen också ska få nya propellerblad.
Än så länge är det för tidigt att slå fast hur mycket bränsle och utsläpp som insatserna sparar men när det gäller buller finns redan nu en uppskattning som tyder på att fartyget rör sig tystare.
”Tallink mätte undervattensbullret som genereras av fartyget i samarbete med TalTech vid Tallinns tekniska universitet. Bullret mättes före dockningen från 30 augusti till 4 september 2023 och efteråt från 15 till 25 september 2023. Mätresultaten visar att bullernivån för ett fartyg med nya propellerblad som rör sig i 17,6 knop är 8 ± 5 dB lägre vid frekvenser mellan 20 och 20.000 Hz, och upp till 16 ± 5 dB lägre vid 40 Hz”, skriver Tallink.
Mätresultaten visar att det akustiska trycket som strålar ut i vattnet vid låga frekvenser är åtminstone tre gånger lägre med de nya propellerplattformarna och dubbelt så lågt vid alla frekvenser jämfört med de gamla.
– Varje innovation för en grönare sjöfart är viktig och inspirerar oss att leta efter ännu bättre lösningar. Åtgärder som har positiva effekter är särskilt viktiga och de nya propellerbladen på Baltic Queen är ett bra exempel på detta eftersom de minskar bränsleförbrukning, utsläpp och undervattensbuller samtidigt, säger Tarvi-Carlos Tuulik, Head of Ship Management och Chief Captain på Tallink Group.
Miljön under vattenytan är en del av all hållbarhet och något som tilldragit sig alltmer intresse under senare år.
– Att minska undervattensbuller från fartyg är en viktig miljöfråga för fiskar och andra djur som lever i havet och kan leda till habitatförstöring och artförlust. Våra mätningar visar att optimerade propellrar minskar kavitation och sänker det undervattensbuller som genereras av fartyget. Detta är viktigt för miljön, säger Aleksander Klauson, professor i struktur- och strömningsmekanik vid institutet för byggteknik och arkitektur vid Tallinns tekniska universitet.