Varje år importerar Åland i stora drag tolvtusen ton cement för att hålla alla byggen igång. Denna trafik sköts av Finncement som i år tagit leverans av splitternya Furuvik. Ålands Sjöfart hälsade på första gången hon kom till Mariehamn då även hamnmästaren Helena Jansson från Mariehamns Hamn Ab hälsade på och sade välkommen.
Bättre sjöegenskaper, mindre nedisning och tystare gång. Nybyggda cementfartyget Furuvik lovordas av befälhavaren Jouni Keinonen, Åbo, och maskinchefen Rikard Georgio, Motala, när de för första gången angör Mariehamn.
– Den är ny och genomtänkt och fungerar väldigt bra, säger Keinonen.
Finlands enda cementtillverkare är Finncement i Pargas. Därifrån utgår nya Furuvik med laster till hela landet och ibland till Kunda i Estland. Fyra gånger per år gör man också en avstickare till Ålborg i Danmark för att forsla hem vitcement till Pargas.
En av lossningshamnarna är Klintkajen i Mariehamn där Finncements stora silo tornar upp sig intill iTiden, det moderna kontorskomplex där några av Ålands mest utvecklade företag inryms.
Furuvik som levererades i slutet av februari i år kom till Mariehamn för första gången i april för att lossa 1.000 ton cement som sedan används för byggen över hela Åland. Det finns huvudsakligen tre köpare av råmaterialet; Ab Rafael, Widmans och Geta betongprodukter som tillverkar betong av cementen och säljer vidare.
Gediget miljötänk
Furuvik som byggdes av holländska varvet Royal Bodewes är ett resultat av gediget miljötänk och noga genomtänkta lösningar. Fartyget som ägs av Eureka Shipping, med bland annat norska redare, har designats av Groot Ship Design i samarbete med Finncement.
Fartygets yttre design är väldigt speciell och baserad på varvets tidigare nybyggen. Fören är strömlinjeformad vilket gör sjögången smidigare och säkrare med mycket mindre ”overspray” då sjön är grövre. Formen påminner om supplyfartygen i offshoreindustrin men innehållet är ett vanligt lastfartyg. Befälhavaren Jouni Keinonen är nöjd med resultatet.
– Hon bryter vågor och sjö mycket bättre än föregångarna Nordanvik och Envik, säger han.
Tio man ombord
Ombord på svenskflaggade Furuvik jobbar tio personer; förutom Jouni Keinonen och Rikard Georgio utgörs befälet också av överstyrman Karl-Henrik Björklöf från Åbo. Det övriga manskapet är hemma från Filippinerna.
Klintkajen där cementen lossas är utmanande för fartyg av Furuviks storlek. Mariehamn är alltid sista anhalten innan det bär till Pargas för mer last. Med 1.000 ton cement i lastrummen är det bara någon decimeter kvar till botten.
Lasten lossas med hjälp av ett sinnrikt rörsystem som blåser i land cementen med två bars tryck. Det tar ungefär en dag att lossa tusen ton.
– Det fungerar med lufttryck från vår sida och undertryck i silon, förklarar Jouni Keinonen.
Lossningssystemet är hjärtat i fartyget men inte helt diskret. Navigeringen är rätt utmanande då det är nästan omöjligt att visuellt se framför fartyget.
Maskin på gummitassar
Furuvik drivs fram av en MaK-huvudmaskin på 3.000 kW. Marschfarten är 13,5 knop. Maskinchefen Rikard Georgio är lika nöjd som befälhavare Keinonen med sin nya arbetsplats.
– Framför allt är hon tyst! Det är en helt annan känsla än med föregångarna. Maskinen står på gummitassar vilket tar bort en massa vibrationer och ljud i fartyget.
Överlag råder hållbarhetstänk över hela fartyget. Man har LED-lampor och man tar tillvara spillvärmen och varmvattnet från huvudmaskin för att värma fartyget.
– Hela konceptet är genomtänkt in i minsta detalj vilket också är nödvändigt med tanke på att vi är så få ombord. Det måste fungera och det måste vara enkelt att sköta, konstaterar Georgio.
Fakta om Furuvik
Längd: 100 m.
Bredd: 15,8 m.
Djup: 6,8 m.
BRT: 6.145.
DWT: 6.154.
NT: 1.350.
Lastkapacitet: 6.355 kbm.
Isklass: finsksvensk 1A.