Den gröna energiomställningen med bas på Åland tar ett stort kliv framåt. Noatun Åland Norra Kb och Noatun Åland Södra Kb – gemensamt ägda av OX2 och Ålandsbanken Fondbolag Ab (Ålandsbanken Offshore Wind 1) – har tecknat ett intentionsavtal med Euroports och Hangö Hamn Ab. Syftet är att använda hamnen i Koverhar (Hangö) som konstruktionshamn för Noatun-projekten, som siktar på att etablera havsbaserade vindkraftsparker på åländskt territorialvatten.
Avtalet innebär att parterna gemensamt ska utreda hur Koverhar kan fungera som mellanlagringsplats för de tunga komponenter som fundament och turbiner. Dessa är svåra att hantera i Ålands nuvarande hamnar, men Koverhar har rätt kapacitet och logistikmöjligheter. Samtidigt planeras alltjämt Långnäs hamn på Åland att bli nav för service och underhåll under hela vindparkernas driftstid – en livslängd på upp till 40 år.
– Intentionsavtalet med den globala aktören Euroports är en viktig pusselbit i förverkligandet av havsbaserad vindkraft på Åland. Detta bygger på antagandet att utan Hangö så uppstår ingen optimering av affärsmöjligheter för Åland, åländska företag och nya arbetstillfällen på Åland, säger Anders Wiklund, regionchef för OX2 Åland.
Det strategiska partnerskapet med Hangö stärker inte bara Ålands roll i det växande vindkraftsnätverket i Östersjön, utan möjliggör också en effektiv och hållbar logistiklösning under konstruktionsfasen. Samtidigt förblir Åland navet för drift och långsiktig förvaltning.
– Havsbaserad vindkraft är starkt på kommande i Östersjön där vi hoppas att Hangö hamn kan fungera som logistisk hubb under konstruktionsfasen för många havsbaserade projekt i Östersjön och initialt för Noatun projekten på Åland, säger Philip Berckmans, strategisk utvecklingsdirektör på Euroports.
Den havsbaserade vindkraften representerar framtidens energiförsörjning – stabil, skalbar och med minimal påverkan på boendemiljöer. Genom att placera vindparker till havs kombineras hög energiproduktion med låg miljömässig och visuell påverkan. Detta är särskilt viktigt i regioner som Åland, där befolkningstätheten är låg men naturskydd och turism viktiga.
Att Åland geografiskt ligger mitt i Östersjön – mellan de stora elmarknaderna i Sverige och Finland – gör landskapet till ett naturligt centrum för grön energiproduktion och export. Samtidigt erbjuder havsbaserad vindkraft ett efterlängtat alternativ till fossil energi från oljeproducerande länder där mänskliga rättigheter och klimatansvar får stå tillbaka för kortsiktig vinst.
Det nyligen tecknade avtalet markerar en viktig milstolpe för att säkra logistiken inför den intensiva konstruktionsperioden som väntas mellan 2030 och 2035 – en period då den gröna infrastrukturen i Östersjön ska ta form på allvar.