Sjöfartsgymnasiet i Mariehamn är den del av Ålands gymnasium som riktar sig mot ungdomar (och äldre) som tänker sig en framtid till sjöss. Lärarna Tomas Grunér och Jonathan Eriksson lyfter fram alla de möjligheter som Sjöfartsgymnasiet erbjuder.
Övergripande uttryckt handlar det om att bli vaktman på däck eller i maskin, Det finns fyra olika linjer att välja mellan:
- Däck- och maskinreparatör.
- Sjöfartselektriker.
- Vaktmaskinmästare.
- Vaktstyrman.
– Med en utbildning hos oss är alla dörrar öppna, till Högskolan på Åland eller till andra högskolor, för den som vill vidareutbilda sig till exempelvis sjökapten eller maskinmästare, säger Tomas Grunér.
Utbildningen vid Sjöfartsgymnasiet passar också äldre sökanden som vill vidareutbilda sig eller rentav helt byta bana. Dagens värld innehåller massor av möjligheter till perspektivbyte.
– Det ser vi att händer allt oftare och steget är inte lika stort som det var förr. Att byta jobb är utvecklande på precis alla sätt, säger Jonathan Eriksson.
Idag är det huvudsakligen åländska ungdomar som söker till Sjöfartsgymnasiet men så behöver det absolut inte vara.
– Alla är välkomna och vi ser gärna sökanden från både Finland och Sverige, understryker Grunér.
Två elever som går ut som vaktstyrmän i vår är Jesper Virtanen och Felix Englund från Sverige. De hyllar det åländska Sjöfartsgymnasiet och kallar det ”världens bästa”.
Utbildningen till vaktman vid Sjöfartsgymnasiet börjar med att alla studeranden går i gemensam klass de första åtta månaderna, från augusti till mars. Därefter får man välja specialisering.
Ansökningstiden till Ålands gymnasium pågår som allra bäst och fram till och med 31 mars.
Den åländska sjöfartsutbildningen vinner tyckanden från hela Norden. Lärarna är välutbildade och erfarna. Utrustningen är toppklass och som grädde på moset finns skolfartyget Michael Sars och ASA Safety Center som ingår i Alandica Shipping Academy och som ser till att du har alla nödvändiga certifikat för att nå sjöjobben.
– När vi haft studiebesök från andra skolor är alla väldigt imponerade över vad vi har att erbjuda hos oss, säger Tomas Grunér.
För den som vill söka sig till sjöss är alternativen många. På Sjöfartsgymnasiet kan man till exempel få ut sina AT-brev efter åtta månaders utbildning och två månaders praktik, sedan är det möjligt att mönstra på fartyg som vaktman AT (det som förr kallades motorman eller lättmatros). Eller så kan man studera vidare inom någon av inriktningarna som erbjuds.
– När man gjort sina första åtta månader finns alla möjligheter att fortsätta jobba till sjöss eller studera vidare, understryker Jonathan Eriksson.
I utbildningen ingår också nödvändiga säkerhetskurser (Basic Safety osv) som genomförs vid ASA Safety Center.
– Vårt mål är att alla de som går hos oss ska vara anställningsbara när de är klara; om de vill, säger Tomas Grunér.
Idag går nittio procent av världshandeln på fartyg över hela världen. Det saknas alltså inte arbetstillfällen för framtidens sjöfolk och där är det åländska Sjöfartsgymnasiet ett mycket starkt alternativ.
– Vi har ett gediget utbud av utbildningar till alla studeranden. Hos oss får man väldigt mycket, understryker Jonathan Eriksson.