Högst på agendan denna vecka i Washington låg firandet av NATOs 75-åriga existens som ett globalt försvarssamarbete. Vid sidan av utomordentligt betydelsefulla markeringar mot Ryssland och Kina tillsammans med flera stödpaket till Ukraina i försvar för vårt demokratisk system diskuterades också – isbrytning.
Resultatet av mötet mellan Finlands president Alexander Stubb, USAs president Joe Biden och Kanads premiärminister Justin Trudeau är en enorm framgång för finländsk sjöfart i allmänhet och särskilt den expertis inom isbrytning som finländska företag och myndigheter skapat. De tre ledarna kom idag överens om ett gemensamt uttalande kring isbrytning och försvar av Arktis som lyder så här, i översättning:
”Som ledare för arktiska nationer – Finland, Förenta staterna och Kanada – erkänner vi den bestående betydelsen av Arktis för vår kollektiva ekonomiska säkerhet, klimatsäkerhet och nationella säkerhet och har beslutat att fördjupa vårt samarbete för att säkerställa att polarområdena och Arktis förblir fredliga, samarbetsinriktade och välmående. Som ett led i denna strävan inleder vi ett förstärkt trilateralt partnerskap som kallas Icebreaker Collaboration Effort, nedan ICE Pact.
Genom ICE Pact kommer våra regeringar att bygga vidare på våra långvariga och fortlöpande förbindelser. Som ett första initiativ inom ICE Pact åtar vi oss ett samarbete för att fortsätta att bygga avancerade isbrytare för Arktis och polarområdena samt annan arktisk och polar kapacitet i våra respektive länder genom att dela expertis, information och förmågor. Under de kommande sex månaderna ska vi också gemensamt ta fram en genomförandeplan för vårt samarbete för att bygga dessa mycket komplexa och kritiska fartyg för våra allierade och partner med rättigheter och ansvar i Arktis och Antarktis.
Vårt partnerskap kommer att stärka varvsindustrin i vart och ett av länderna med målet att skapa välbetalda jobb på varv, hos tillverkare av marin utrustning och producenter av många andra relaterade tjänster i alla tre länder. I Arktis kan nya, snabbare farleder skapa nya näringar och sänka fraktkostnaderna. I Antarktis kan vårt partnerskap också främja ökad vetenskaplig forskning och internationellt samarbete.
Partnerskapet är mer än gemensam produktion av polara isbrytare och kapacitet, inklusive fartyg som kan operera i Arktis och polarområdena. Det handlar också om att förse likasinnade nationer med förmåga att upprätthålla internationella regler, normer och standarder för att bevara fred och stabilitet i Arktis och Antarktis för kommande generationer.”
Deklarationen åtföljs av en förklarande text från presidentens kansli:
”I uttalandet åtar sig Finland, Förenta staterna och Kanada att fördjupa sitt samarbete för att bygga avancerade isbrytare. Länderna inrättar en grupp som gör det möjligt att kanalisera efterfrågan på isbrytare till varven i de deltagande länderna till fördel för alla parter.
Partnerskapet, som går under namnet ICE Pact, ger Finland tillfälle att bidra med sin arktiska expertis till det transatlantiska samarbetet. Finland är större än sin storlek inom sjöfartsindustrin och särskilt när det gäller materiel som används i isförhållanden.
När partnerskapet genomförs erbjuder det nya möjligheter för näringslivet och industrin. Det öppnar upp marknader för finländska system- och komponentleverantörer till fartyg som byggs i Förenta staterna och Kanada och till varv som moderniseras.
I uttalandet erkänner länderna den arktiska regionens betydelse för ekonomin, klimatet och den nationella säkerheten. Partnerskapet har som mål att upprätthålla internationella regler och standarder för att bevara fred och stabilitet i Arktis.
Tack vare initiativet får Finland en ny roll i försörjningskedjan för kritisk infrastruktur i Nordamerika. Isbrytarsamarbetet fördjupar ytterligare Finlands breda relationer med två centrala allierade och strategiska partner.
Uttalandet är till sin natur ekonomiskt och juridiskt icke-bindande. Härnäst kommer parterna att börja förhandla om en genomförandeplan som ska utarbetas under de kommande sex månaderna.”
Hela uttalandet om ICE Pact kan läsas på den här länken till presidentens kansli.