Försöket med rotorsegel på M/S Viking Grace avslutas i samband med servicearbeten på fartyget i april. I ett pressmeddelande i dag meddelar Viking Line och Norsepower att försöket som varit intressant och uppseendeväckande på många vis nu avslutas.
Den innovativa rotorsegeltekniken som utvecklats av finländska Norsepower har testats på Viking Line i tre år. Rotorseglet genererar dragkraft genom Magnus-effekten och minskar därigenom fartygets behov av propellerkraft. M/S Viking Grace var världens första passagerarfartyg som utrustades med ett rotorsegel. I april avslutas provkörningen av rotorseglet på Viking Grace. Viking Line vill fortsättningsvis testa nya klimatsmarta lösningar på sina fartyg. Nya Viking Glory har redan utrustats för möjligheten att använda rotorsegel.
– Rotorsegelteknologin är ett lovande och ambitiöst steg mot en mer miljövänlig sjöfart. Det är viktigt att utveckla denna typ av lösningar, och vi vill definitivt vara med och hitta nya sätt att göra Östersjötransporterna mer klimatsmarta. Flettner-rotortekniken är mycket intressant. Vårt samarbete med Norsepower har varit berikande och det har vidgat våra vyer, konstaterar Johanna Boijer-Svahnström, kommunikationsdirektör på Viking Line.
Norsepowers rotorsegel är det första noggrant testade och kommersialiserade mekaniska seglet. Det helautomatiserade systemet upptäcker de situationer där vindförhållandena blir gynnsamma för driften av ett rotorsegel. Systemet startar då upp seglet automatiskt, utan att användaren behöver göra något. Förutom på Viking Grace har Norsepowers rotorsegel installerats på fyra andra fartyg, inklusive Scandlines färja M/V Köpenhamn mellan Tyskland och Danmark samt tankfartyget Maersk Pelican.
– Testresultatet från Viking Grace-projektet, som validerats av oberoende parter, ledde till många nya leveranser av rotorsegel och vår verksamhet växer kraftigt. De rotorsegel som optimerats för nya fartyg har potential att uppnå bränsleinbesparingar på upp till 20 %. Vår rotorsegelteknik är en redan nu tillgänglig lösning som möjliggör betydligt minskade utsläpp inom sjöfarten, säger Tuomas Riski, VD för Norsepower.