Idag är det Finnlines tur att lämna rapport över året som gick. Det är ett tydligt trendbrott för koncernen som hittills gått från klarhet till klarhet beträffande det ekonomiska resultatet. För fjolåret redovisar man nu lägre omsättning och vikande resultat.
– Finnlines-koncernens omsättning uppgick till 680,7 (736,1 år 2022) miljoner euro, en minskning med åtta procent jämfört med motsvarande period år 2022. Resultatet för rapportperioden uppgick till 60,3 (133,3) miljoner euro. Resultatet före räntor, skatter, avskrivningar och nedskrivningar, EBITDA, uppgick till 166,3 (221,2) miljoner euro, sammanfattar Tom Pippingsköld, vd och koncernchef.
Finnlines transporterar varje år en tredjedel av de en miljon lastbilar som transporterar gods mellan Finland, Sverige och Kontinentaleuropa. År 2023 transporterade Finnlines 710.000 lastenheter, 157.000 personbilar och 1.344.000 ton övrigt gods. Totalt reste 695.000 passagerare med koncernens fartyg. Skälen till sämre lönsamhet är flera, konstaterar Tom Pippingsköld:
– Det höga ränteläget har negativt påverkat den privata konsumtionen, byggsektorn och den industriella efterfrågan. Finnlines hade flera problem under 2023 som försvagade vårt resultat, förutom högre räntor var det strejken i februari, startkostnader för ett nytt fartyg, dockningar av flera fartyg för att nämna några.
Även detta år har börjat vacklande men nu kan ljusglimtar skönjas:
– Vi ser nu förbättrad industriell aktivitet och privatkonsumtionen har bottnat. Europeiska centralbanken (ECB) borde snarast sänka räntorna för att förhindra en stagnerande eller recessiv utveckling i EU-området, deras uppgift är nu att driva på tillväxten i EU, säger Pippingsköld.
I arbetet med att komma tillbaka till tidigare resultatnivåer arbetar Finnlines på flera plan:
– Finnlines fokuserar på att anpassa sin flotta, förbättra sin kostnadseffektivitet och hitta ny tillväxt. Vi är närmare än någonsin att öppna en ny ropax-linje mellan Sverige och Polen, från Malmö till Swinoujscie. Vi har redan linjen Zeebrügge-Rosslare som har etablerat sig väl på marknaden trots att vi är en ny operatör på förbindelsen mellan Belgien och Irland. Vi har också öppnat en ny linje från Vigo i Spanien till Zeebrügge i Belgien i början av det här året, säger Tom Pippingsköld.
Finnlines ambitiösa investeringsprogram på 500 miljoner euro slutfördes när det andra Superstar-fartyget, Finncanopus, levererades i december från Weihai-varvet i Kina. Systerfartyget Finnsirius togs i trafik på linjen Nådendal-Långnäs-Kapellskär den 15 september 2023. Dessa fartyg ökar last- och passagerarkapaciteten med 24 procent respektive 50 procent på rutten Finland-Sverige och erbjuder en högre servicenivå än de tidigare två Star-fartygen.
– Finnlines fortsätter att fokusera på frakt, men på den här linjen kommer vi också att vända oss till ett bredare passagerarsegment, till exempel fotpassagerare. Med dessa moderna och högklassiga frakt- och passagerarfartyg kan vi erbjuda ett attraktivt alternativ för resenärer på rutten Finland-Åland-Sverige, säger Pippingsköld.
Den största utmaningen av alla inom sjöfarten är att minska utsläpp av koldioxid i arbetet med att skapa större hållbarhet:
– Vi har kontinuerligt investerat i nya fartyg och ökat kapaciteten i Östersjön och i trafiken på Biscaya och Nordsjön. De nya fartygen stöder våra kunder i deras övergång till hållbarhet och miljöansvar. Finnlines fortsätter därför sin gröna omställning och gör därmed sitt bästa för att möjliggöra för våra kunder att växa på det mest hållbara sättet, understryker Tom Pippingsköld.
Hela rapporten finns att ladda ner och läsa här: 2023-financialstatements-eng