Det norska rederiet Sea-Cargo förverkligar en storsatsning genom att utnyttja en köpoption på de två systerfartygen Misida och Misana. Fartygen ägs av åländska Godby Shipping och har varit inhyrda av norrmännen sedan pandemins mest osäkra dagar. Nu väljer Sea-Cargo att inte bara köpa fartygen – utan också genomföra en omfattande ombyggnad för att skapa de mest miljövänliga fartygen i sitt slag.
Sea-Cargo aviserade att man använder optionen för snart ett år sedan och kunde läsas i Ålands Sjöfart: https://www.sjofart.ax/nyheter/sursota-nyheter-fran-godby-shipping/
De två ro-ro-fartygen, byggda 2007, ska genomgå totalrenoveringar under sommaren 2025 vid BLRT Repair Yards i Klaipeda, ett företag i BLRT Group. Målet är att minska fossilbränsleförbrukningen med upp till 50 procent – något som är möjligt med hjälp av den senaste tekniken inom grön sjöfart.
Här är några av de största åtgärderna:
-
Tre nya rotorsegel från Norsepower – använder vindkraft som ett extra energitillskott.
-
Optimerade propellrar från Kongsberg – designade för att maximera effektivitet i 14 knops fart.
-
NOx-skrubber från Pureteq – kraftigt reducerade utsläpp till luft.
-
Omfattande uppgradering av maskineri och kontrollsystem från Wärtsilä – inklusive avancerade energibesparande funktioner och modern bryggutrustning.
-
Väderdäcket täcks in – vilket ger ökad lastkapacitet under däck.
-
Solpaneler på 1.600 m² – monteras på det nya väderdäckstaket.
-
Batteri- och frekvensomvandlarsystem från NES – inkluderar landström och peak shaving-funktioner.
-
Nytt energihanteringssystem från Smart Automation – samordnar batteri- och rotorsegelteknik för optimal energieffektivitet.
Efter ombyggnaden byter fartygen namn till M/S Trans Hav och M/S Trans Sol, namn som har använts tidigare inom Seatransgruppen för linjefart längs norska kusten under 1970-talet. De ursprungliga Trans-fartygen gick mellan Nordnorge, Oslo och Drammen med bilar och rullande gods.
Misida och Misana har sedan 2020 trafikerat Sea-Cargos linje mellan norska västkusten och kontinenten – en trafik de kommer att fortsätta i efter ombyggnaden. Den tekniska designen är framtagen av Marine Design & Consulting, medan Western Baltic Engineering och Naval Tec ansvarar för projekteringen.