Sea Lines vd Joakim ”Joe” Lindblom bekräftar exiten från Svarta Havet och säger till Ålands Sjöfart: ”Det är tid att kliva av”. Det är andra gången som Sea Lines gör en motsvarande manöver. Första gången var 2021 då man sålde hela linjen till konkurrenten Cenk Group.
Så här skrev Ålands Sjöfart efter att Sea Lines sålde till Cenk Group 2021: https://www.sjofart.ax/nyheter/sea-lines-cashar-in-i-svarta-havet/
De pengarna investerades i en återstart av trafiken för ett år sedan mellan Turkiet och Rumänien under varumärket Sea Lines med M/S Urd som köptes av Stena Line. Det fartyget säljer man nu till grekiska Creta Cargo Lines och avslutar samtidigt linjetrafiken på Svarta Havet, inte för att det skulle vara problemfyllt, tvärtom. En lyckad fartygsförsäljning till dubbla inköpsvärdet, i kombination med att starka aktörer nu positionerar sig för att ta över trafiken, gör att bolaget lämnar med både stolthet och framtidstro.
Ni har sålt URD och avslutar er trafik i Svarta havet. Vad ligger bakom beslutet vd Joakim Linsblom?
– För oss handlar det inte om en reträtt, utan om timing. Vi fick ett mycket bra bud på M/S Urd, nära dubbelt mot vad vi köpte henne för. Det säger något om hur stark andrahandsmarknaden för rätt fartyg är. Samtidigt ser vi att andra tunga aktörer visar intresse för att ta över trafiken. Då kände vi att det var rätt läge att kliva av – vi lämnar på topp, med goda resultat och ett starkt avslut. Sista avgången sker från Constanța den 6 april.
Vad har gjort just rutten mellan Turkiet och Rumänien så attraktiv?
– Det finns ett stabilt och växande behov av effektiva transportlösningar mellan dessa marknader. Vi har transporterat allt från industrikomponenter till konsumentvaror, snabbt och smidigt. Färjan har erbjudit ett viktigt alternativ till vägtrafiken, som ofta drabbas av köer och byråkrati. Många av våra kunder har sett sjöfarten som en pålitlig lösning i ett annars komplext logistiklandskap.
Ni har opererat från DP World-terminalen i Constanța. Hur har samarbetet fungerat?
– Mycket bra. DP World erbjuder moderna faciliteter och en effektiv terminalmiljö, vilket har varit en viktig del i vårt erbjudande. Vi har haft en professionell relation och uppskattat samarbetet. Men även med goda förutsättningar lokalt, var det rätt beslut för oss att avsluta trafiken när helheten pekade i en annan riktning.
Hur har kriget i Ukraina påverkat er verksamhet i regionen?
– Det har självklart påverkat förutsättningarna. Inte minst i form av ökade säkerhetsbedömningar och förändrade flöden. Trots det har vi klarat av att anpassa oss snabbt och hållit verksamheten stabil under hela perioden. Vår besättning och vårt team har gjort ett imponerande jobb, och det är jag väldigt stolt över.
Vad ser ni för framtid inom sjöfarten i Svarta havet och för Sea Lines framåt?
– Vi är fortsatt optimistiska. Svarta havet har en strategisk roll att spela, särskilt när Europa en dag stabiliseras efter kriget. Just nu fokuserar vi på att ta vara på det momentum vi byggt upp och se var vi kan göra mest nytta framöver.
Hur känns det för dig personligen, efter att ha tagit ett så stort beslut och lotsat teamet genom hela processen?
– Det har varit en väldigt krävande period – både mentalt och operativt. Vi har tagit tuffa beslut, hållit ihop teamet och samtidigt säkerställt att allt fungerar in i det sista. Nu väntar en välbehövlig semester för min del. Efter det blir det tid för reflektion och att börja titta på nya projekt. För även om den här dörren stängs, vet jag att andra kommer att öppnas.
Så vad händer med Sea Lines?
– Det är som det varit förut, vi vet inte riktigt just nu men det brukar alltid dyka upp något!