Åländska sjöförsäkringsbolaget Alandia hör till Nordens största i sin bransch. Alandia har under de senaste åren genomgått en rejäl förändring på vägen mot att renodla verksamheten till strikt marinförsäkring snarare än en uppsjö av olika produkter. Detta har till exempel resulterat i att man sålt sina lagstadgade olycksfallsförsäkringar och inlett tydligt fokus på tillväxt, under ordnade former och utan överdrivna risker.
Dagens halvårsrapport visar att vägen framåt absolut inte är enkel. Skadekostnaderna har stigit samtidigt som premieintäkterna sjunkit. Den goda nyheten är att bolagets placeringsverksamhet är på väg att repa sig rejält efter fjolårets svacka. Det är, sett över tid, rätt normalt. Ett försäkringsbolag som har att hantera potentiellt sett stora risker mår bra av en stark finansiell grund och där hör Alandia till de bästa i klassen. Solvenskvoten är på imponerande 244 procent.
I kommentarerna till halvårsrapporten lyfter vd Tony Karlström några av skälen till att premieintäkterna sjunkit, till exempel överlåtelsen av Lagstadgade olycksfallsförsäkringar, det uppsagda samarbetet med Marine Underwriting Services i Riga samt upphörandet av försäljningen av Strike & Delay-försäkring från ingången av 2023. Dessutom har man aktivit dragit ner på riskerna när det handlar om transportförsäkring vilket också lett till lägre intäkter.
För att motverka detta har man i sökandet efter tillväxt ökat försäkringsriskerna skrivna av den egna organisationen inom Kasko-, P&I- och Fritidsbåtsföräkring vilket lett till högre premier.
”Globalt har även återförsäkringskostnaderna stigit för de flesta segment inom skadeförsäkring och så även inom Marinförsäkring. Detta kommer att fortsatt leda till att premierna måste justeras uppåt”, skriver Tony Karlström i en kommentar.
Till allt annat ska också läggas en fortsatt hög global inflationstakt vilken på flera sätt leder till ökade kostnader för reparationer vilket sätter press på att fortsätta justera premienivåerna uppåt vilket även har skett under inledningen av 2023.
”Skadekostnaden har under det första halvåret varit klart högre än förväntat, dels till följd av den tidigare nämnda inflationen, dels på grund av ett antal större haverier som inträffat eller upptaxerats under året. Förväntan är dock att skadekvoten ska förbättras under andra halvåret”, konstaterar Karlström
Hela halvårsrapporten finns att ladda ner och läsa på den här länken: IFRS resultat- och balansräkning 30.06.2023_FINAL