Efter tuffa och omfattande förhandlingar i IMO:s klimatkommitté, MEPC, i London har medlemsländerna enats om nya mål i det intenationella arbetet med att skapa utsläppsfri sjöfart till år 2050.
Kommittén slår fast att år 2030 ska alla utsläpp av växthusgaser minska med 20 procent, men sträva efter 30 procent. Målet för 2040 är en minskning med minst 70 procent, och i slutändan sträva efter 80 procent mindre utsläpp. Årets 2030 mål är dessutom att andelen av tekniker, bränslen eller energikällor utan utsläpp av växthusgaser eller nästan nollutsläpp ska vara minst 5 procent, med sikte på 10 procent, av sjöfartens energiförbrukning.
De nordiska redarföreningarna, Danske Rederier och Norwegian Shipowners’ Association, är positiva till den reviderade ambitionen.
– Det är positivt för klimatet och historiskt för sjöfarten att IMO äntligen påskyndar den gröna omställningen. Det visar på en stark global vilja att ta itu med klimatförändringarna inom sektorn, och jag är både glad och lättad över att det lyckades, säger Anne H. Steffensen, vd för Danske Rederier, i ett uttalande.
Syftet med mötet som pågick 3-7 juli var att uppdatera IMO:s strategi för utsläpp av växthusgaser och att identifiera åtgärder för att nå målen. Den nya strategin är ett stort steg framåt jämfört med IMO:s växthusstrategi från 2018 som syftade till att minska utsläppen av växthusgaser med 50 procent till 2050. Sjöfartens eget mål har redan tidigare varit koldioxidneutral sjöfart över hela världen år 2050.
Rederierna i Finland understryker vikten av att det globala utsläppsmålet är tillräckligt ambitiöst och får stöd av IMO.
– Vi är mycket glada över att IMO nått en överenskommelse om att skärpa utsläppsmålet för sjöfarten. Beslutet påskyndar den gröna omställningen inom sjöfarten och visar att branschen har en stark vilja att bekämpa klimatförändringar världen över. Beslutet sänder också en tydlig signal till tillverkare av nya gröna bränslen, säger Tiina Tuurnala, vd för Rederierna i Finland.
Målet med IMO:s uppdaterade strategi är att uppnå nettonollutsläpp av växthusgaser till 2050 eller däromkring, i jämförelse med 2008.
Rederierna i Finland stödjer användningen av möjliga insamlade medel från ett ekonomiskt styrmedel för utsläppsminskning, t.ex. för utveckling av ny fartygsteknik och för att uppmuntra användningen av hållbara fartygsbränslen, samt för uppbyggnaden av distributionsinfrastrukturen för dessa bränslen runt om i världen.
– Rederierna gör stora investeringar och operativa åtgärder för att minska utsläppen, men det behövs också andra investeringar. Under de kommande åren kommer tillgången på koldioxidsnåla bränslen att vara en avgörande nyckelfråga, konstaterar Tiina Tuurnala.
Nästa stora steg är att göra en omfattande konsekvensbedömning av de ekonomiska och tekniska åtgärder på medellång och lång sikt som lyfts i samband med sessionen, och att godkänna dem. Åtgärderna ska enligt tidsplanen vara slutförda och godkända senast 2025 och träder därmed i kraft senast 2027. De beslut som fattades vid sessionen ger en tydlig signal till branschen om inriktning och mål. Nu börjar själva arbetet med att säkerställa att de framtida ekonomiska och tekniska styrmedlen är tillräckligt funktionella för att säkerställa att strategin uppnås i praktiken. Nästa session i IMO:s havsmiljöskyddskommittén är i april 2024.
– För att uppnå de ambitiösa målen för 2040 och för att påskynda produktionen och utvecklingen av hållbara bränslen är det mycket viktigt att nå en överenskommelse om prissättningsmekanismen för utsläpp och en fond, genom vilken belöningar ges till fartyg som använder stödberättigade bränslen och teknologier, samt samtidigt stöder åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser särskilt i de minst utvecklade länderna och små i önationer under utveckling, säger ledande sjöfartssakkunnig på Rederierna i Finland, Carolus Ramsay.