Medan delar av det offentliga Finland i juni och juli antingen semesterchillade eller rynkade pannorna åt Sannfinländarnas dårskaper (ofta båda) pågick ett intensivt spel med höga insatser inom ramen för International Maritime Organization (IMO) vars starke generalsekreterare Kitack Lim avgår vid årsskiftet efter åtta år på posten. Lobbyingen och kampanjandet för att leda den globala sjöfartens tyngsta instans pågick över hela världen.
IMO:s generalsekreterare, till vänster, Kitack Lim lämnar rodret den sista december i år. Blden är från Bryssel år 2020, innan pandemin, till höger Ålands Sjöfarts publisher Jörgen Pettersson.
Bland de som anmält intresse för tjänsten hade vi kanslichefen och juristen Minna Kivimäki, 52, från Kommunikationsministeriet som tillsammans med bland andra rådgivaren Eero Hokkanen kämpade ända in i det sista för att göra Finland till en (ännu) tyngre spelare i världssjöfarten.
Kommunikationsministeriets kanslichef Minna Kivimäki stod för en gedigen insats i kampen om att bli nästa generalsekreterare för IMO och föll bort först i den fjärde omgången.
Att utmana är hedervärt – att överhuvudtaget lansera en kandidat till denna blytunga post kräver mod och att överleva ända till den fjärde omröstningen är starkt och viktigt inför framtiden. Finland och Minna Kivimäki har visat att det inte alltid är bäst att vara störst; allt oftare är det kraften i idéerna som har betydelse.
Skeppsbyggnadsingenjören Arsenio Dominguez från Panama blir ny generalsekreterare för IMO den första januari och lovar förändra organisationen från dag ett.
Fast just den här gången blev det ändå storleken som till sist vägde tyngst. Skeppsbyggnadsingenjören Arsenio Dominguez har en bakgrund som direktör inom IMO, vid administrationen, och hade dessutom representerat Panama, världens största flaggstat, vid generalförsamlingar. Innan IMO-karriären tog fart jobbade Domingo bland annat vid ett reparationsvarv i Panama.
Panamas tyngd är alltså oerhörd på flera sätt men lilla Finland, en mygga i världssjöfarten, lyckades ändå lyfta flera viktiga frågor i debatten inför tisdagens val i IMO-rådet med 40 medlemmar som formaliseras senare i höst av IMO:s generalförsamling. En stor del av förtjänsten för detta ska tillskrivas Minna Kivimäki som envist och tappert kämpat för att påverka:
”Människan kommer att stå i centrum för sjöfarten även i framtiden. Vi måste se till att det finns tillgång till kompetent och kunnigt sjöfolk. Vi måste främja mångfald och jämställdhet genom att locka fler kvinnor att arbeta inom sjöfarten. Dessa förändringar är nödvändiga och medför möjligheter och utmaningar som vi måste ta itu med tillsammans inom IMO. Jag stöder starkt IMO:s uppdrag som FN:s specialiserade organ för främjande av säker, trygg, miljövänlig, effektiv och hållbar sjöfart genom samarbete, liksom IMO:s arbete för att stödja FN:s mål för hållbar utveckling”, löd bland annat Kivimäkis budskap i kampanjen.
Här har Lloyd’s List kartlaget hela omröstningen, från den första till den fjärde då Arsenio Dominguez lyckades vinna majoritet bland de 40 röstande i IMO-rådet.
När omröstningen genomfördes hade IMO-rådet sex olika kandidater att välja bland; för första gången någonsin var tre av dem kvinnor: Zhang Xiajojie, Kina, Dr Cleopatra Doumbia-Henry, Dominikanska republiken, Minna Kivimäki, Finland, Nancy Karigithu, Kenya, Arsenio Dominguez, Panama och Suat Hayri Aka från Turkiet. En sjunde kandidat, Moin Uddin Ahmed från Bangladesh, drog tillbaka sin kandidatur strax innan omröstningen. För att vinna omröstningen krävdes alltså minst 21 av de 40 rösterna och innan valet var avgjort krävdes fyra omröstningar.
I den första ronden föll Dr Cleopatra Doumbia-Henry bort efter att ha fått minst med röster av de sex kandidaterna, tre stycken. Då fick Panama-Dominguez elva röster men till den andra ronden valde de tre som röstat på Doumbia-Henry att stöda Panama och så där fortsatte det till den fjärde ronden då Minna Kivimäki eliminerades tillsammans med Suat Hayri Aka – i den fjärde ronden lyckades Arsenio Dominguez skrapa ihop 21 röster och vinna kampen.
Efter segern konstaterade Dominguez att det inte nödvändigtvis talat till hans fördel att representera tungviktaren Panama, att det rentav var en nackdel. Kritiker hävdar ofta att IMO i för stor utsträckning kontrolleras av branschen. För att råda bot på detta lovar han nu börja ”leverera lösningar från dag ett”.
– Vår kommunikation når inte ut till rätt personer, eller så kommunicerar vi inte på rätt sätt och blir defensiva. Vi måste ta till oss att kritiken ibland är berättigad och att vi faktiskt måste agera på den, sade han efteråt till Lloyd’s List.
En av förklaringarna till framgångarna är att Arsenio Dominguez spelade en nyckelroll då 175 medlemsstater för bara någon vecka sedan lyckades bli eniga kring krafttag för att nå miljömålen.
Branschtidningen Lloyd’s List konstaterar i sitt reportage från valet att det inte blir fråga om några sötebrödsdagar för Domingues vars fyraårsperiod som chef börjar den 1 januari:
”IMO måste fatta viktiga beslut under de kommande fyra åren, mitt i den hårda kritiken mot att takten i regleringen av utfasningen av fossila bränslen kommer att äventyra FNs roll som internationell tillsynsmyndighet. Generalsekreteraren anger inte bara tonen i sekretariatet. Som IMO:s ansikte utåt måste han överbrygga splittringar och styra en kurs som gör att IMO förblir relevant och respekterat. Eftersom de flesta generalsekreterare väljs om för en andra mandatperiod kommer den framgångsrika kandidaten att leda IMO genom viktiga klimatförändringsbestämmelser inom sjöfarten och andra utmaningar, såsom autonom sjöfart, en hotande brist på sjöfolk samt digitalisering och andra interna omorganisationer”, skriver Lloyd’s List.
Efter omröstningen sade Minna Kivimäki:
– Jag gratulerar varmt IMO:s nye generalsekreterare Dominguez. Med honom kommer vi att fortsätta det aktiva samarbetet mellan Finland och IMO. Jag vill särskilt tacka den finländska sjöfarten för det omfattande stödet under min kampanj. Tillsammans har vi tagit fram finländskt kunnande och prioriteringar för sjöfartens utveckling. Vårt mål är att Finland skulle kunna främja sjöfarten som medlem i IMO:s råd, säger stabschef Kivimäki.
Finland siktar på medlemskap i IMO-rådet för åren 2024–2025 och har tre mål i sin kampanj:
1. Hållbar sjöfart – nödvändighet och möjlighet.
2. Ny teknik – potential för användning för att främja säkerhet och välbefinnande.
3. Utbildning och jämlikhet i sjöfartens centrum.
På den här länken finns mer att läsa om IMO:s tuffa miljöbeslut.
Här finns en öppen artikel (på engelska) i Lloyd’s List om IMO-valet att läsa.